Skip to main content

Ανησυχία για τον σεισμό στη Λάρισα: Σε σκηνές οι κάτοικοι - Κλειστά τα σχολεία

Την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας αναστάτωσε ο ισχυρός σεισμός μεγέθους 6 Ρίχτερ που έπληξε την περιοχή - Σε σκηνές κάτοικοι αρκετών χωριών.

Ανησυχία επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας από την ισχυρή σεισμική δόνηση μεγάθους 6 βαθμών που σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης, ενώ σε αυξημένη ετοιμότητα και πλήρη επιφυλακή βρίσκονται οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας.

Ισχυροί μετασεισμοί σημειώνονται γύρω από την ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας, με τις αρχές να καλούν τους πολίτες να παραμείνουν εκτός των σπιτιών τους γιατί, όπως σημειώνουν, το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός έγινε στις 12:16, είχε μέγεθος 6 βαθμούς της κλίμακας Pίχτερ, επίκεντρο τον Τύρναβο και εστιακό βάθος 7,8 χλμ.
Ακολούθησε, λίγα λεπτά αργότερα, νέος σεισμός, 4,6 βαθμών της κλίμακας Pίχτερ, με επίκεντρο 7 χλμ ΔΝΔ της Ελασσόνας ενώ ο πρώτος σεισμός έγινε αισθητός από την Αττική μέχρι και τη Θεσσαλονίκη.

Με πολλή προσοχή μελετούν οι σεισμολόγοι την ακολουθία μετά τον μεγάλο σεισμό των 6 Ρίχτερ που έπληξε την ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας.

Διαβάστε ακόμη: Σεισμός στη Θεσσαλία: Έτρεχαν να σωθούν ενώ έπεφταν προϊόντα από τα ράφια (vid)

Η συγκεκριμένη περιοχή, σύμφωνα με τους σεισμολόγους, είναι γνωστή για τη δραστηριότητά της και η δόνηση των 6 Ρίχτερ δεν προκάλεσε έκπληξη. «Το ρήγμα της περιοχής έχει δώσει σεισμούς στο παρελθόν. Ο πιο πρόσφατος είναι στον 18ο αιώνα. Ήταν το 1781, με μέγεθος 6,2 Ρίχτερ. Ο σεισμός που έγινε σήμερα είναι περίπου στο όριο των σεισμών που δίνει η περιοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Μανώλης Σκορδίλης.

Σκηνές για τη διανυκτέρευση των κατοίκων

Σκηνές στήνονται με τη συνδρομή του στρατού για τη διανυκτέρευση όσων τα σπίτια υπέστησαν ζημιές λόγω των σοβαρών ζημιών που προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός 6 Ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί στην Ελασσόνα.

Όπως σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός «η αντίδραση της περιφέρειας ήταν άμεση ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκάλεσε ο σεισμός». Ο κ. Αγοραστός δήλωσε επίσης ότι «με τη συνδρομή του στρατού θα στηθούν σκηνές στο γήπεδο Δαμασίου για τη διανυκτέρευση των ανθρώπων που τα σπίτια τους υπέστησαν ζημιές».



Λίγο μετά τον σεισμό, οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να βγουν τους δρόμους ενώ ζημιές προκλήθηκαν σε σπίτια στο κέντρο της Λάρισας. Παράλληλα στο χωριό Μεσοχώρι της περιοχής κατέρρευσε (διαβάστε ΕΔΩ) και τμήμα Ιερού Ναού.

Στις υπόλοιπες περιοχές της Θεσσαλίας ο σεισμός δημιούργησε προβλήματα, ενώ χαρακτηριστικά σε βίντεο που καταγράφηκε από κάμερα κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης σε κατάστημα της Καλαμπάκας (διαβάστε ΕΔΩ) τα αντικείμενα που βρίσκονταν στα ράφια ήταν έτοιμα να φύγουν από τη θέση τους.

Κλειστές αύριο όλες οι εκπαιδευτικές δομές και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί του ΟΑΕΔ στις περιφερειακές ενότητες Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας

Να παραμείνουν κλειστές αύριο, Πέμπτη 4 Μαρτίου, όλες οι εκπαιδευτικές δομές (Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας και Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης) και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) στις περιφερειακές ενότητες Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας, αποφάσισε η διοίκηση του Οργανισμού, κατόπιν της μεγάλης ισχύος σεισμικής δόνησης που πραγματοποιήθηκε σε εστιακό χώρο πλησίον της Λάρισας και της ακόλουθης μετασεισμικής δραστηριότητας.

Ο ΟΑΕΔ επισημαίνει ότι θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση σχετικά με την επαναλειτουργία τους, ενώ εκφράζει τη συμπαράστασή του στους κατοίκους των πληγεισών περιοχών.




Ενεργοποιήθηκε το Γενικό Σχέδιο «Εγκέλαδος»

Στην περιοχή μεταβαίνει κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ στον Υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρο Λιβάνιο, τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών, Γιώργο Καραγιάννη και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο. Επίσης, μεταβαίνουν ο Εθνικός Διοικητής Πολιτικής Προστασίας, Θεοδόσιος Δημακογιάννης, καθώς και ο Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος.

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στο θάλαμο επιχειρήσεων του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) και σε διαρκή επικοινωνία με όλους τους συναρμόδιους φορείς, προκειμένου να παρασχεθεί οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί με πρώτη προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή.

Ελικόπτερο και drones πάνω από την περιοχή

Επιπλέον, ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος πραγματοποιεί εναέρια επιτήρηση της ευρύτερης περιοχής για εντοπισμό ενδεχόμενων ζημιών και άμεση παρέμβαση, ενώ ειδική ομάδα drones της ΕΜΑΚ προσεγγίζει την περιοχή για τη χαρτογράφηση τυχόν κατολισθήσεων και καταρρεύσεων κτιρίων.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής καταγραφές, η σεισμική δόνηση προκάλεσε υλικές ζημιές σε μια οικία στην περιοχή Μεσοχώρι Ελασσόνας, όπου και ολοκληρώθηκε επιτυχώς πριν λίγο επιχείρηση απεγκλωβισμού ενός ηλικιωμένου ατόμου, καθώς και σε ένα σχολείο στην περιοχή Δαμάσι Τυρνάβου, ενώ δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.

Όλες οι εμπλεκόμενες δυνάμεις παραμένουν σε πλήρη επιφυλακή για άμεση παροχή βοήθειας εφόσον χρειαστεί, ενώ έχει ήδη ενεργοποιηθεί το Γενικό Σχέδιο «Εγκέλαδος» για την Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών και Άμεση/Βραχεία Διαχείριση των Συνεπειών από την Εκδήλωση Σεισμών.