Skip to main content

Ίδρυση Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής ανακοίνωσε ο Τσίπρας

Ομιλία του πρωθυπουργού στο digital economy forum 2016, που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας.

Στην ανάγκη αξιοποίησης της πληροφορικής στάθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο digital economy forum 2016 με θέμα «Η επανεκκίνηση είναι ψηφιακή», που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), με χορηγό επικοινωνίας τη Voria.gr.

«Προωθούμε άμεσα τη σύσταση της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής. Επιλέξαμε τη λύση της Γενικής Γραμματείας επειδή έχουμε τη θεσμική εμπειρία ως χώρα ότι οι επιτροπές δεν παράγουν έργο», είπε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε, η πληροφορική αποτελεί έναν δυναμικό κλάδο που όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν αντιμετωπίστηκε με την πρέπουσα σημασία. Αναφερόμενος στη σύσταση της Γενικής Γραμματείας, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ένα όργανο που δίνει λύση στο πρόβλημα της ύπαρξης πολλών και αντικρουόμενων πολιτικών, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη κατάρτισης ενός σχεδίου εθνικής ψηφιακής πολιτικής που θα δίνει στους νέους τη δυνατότητα να εργαστούν στην Ελλάδα.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως απαιτούνται βήματα προς αυτή την κατεύθυνση με την κατάρτιση της ψηφιακής στρατηγικής. Σκοπός της κυβέρνησης είναι να δημιουργήθεί η δυναμική ενός κλάδου ψηφιακής οικονομίας, ο οποίος είχε κατακερματιστεί από την αδυναμία των προηγούμενων κυβερνήσεων.

«Προβλήματα δεκαετιών ασυνάρτητων και κατακερματισμένων πολιτικών ψηφιακής ανάπτυξης, οδήγησαν σε αδυναμία άντλησης πόρων από την ΕΕ και την ανάπτυξη φαινομένων διαφθοράς κατά το σχεδιασμό ή την υλοποίηση έργων πληροφορικής στο Δημόσιο», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

«Οι δήθεν λύσεις οδήγησαν στο χάος της ηλεκτρονικής διοίκησης, στο χάσιμο κονδυλίων και τις φτωχές υπηρεσίες. Κάποια υπουργεία της προηγούμενης κυβέρνησης χρησιμοποίησαν τα κονδύλια και δεν άφησαν τίποτα πίσω τους», προσέθεσε.

«Η απελευθέρωση των χρημάτων του ΕΣΠΑ να γίνει όσο το δυνατόν συντομότερα για το δημόσιο συμφέρον. Έχουμε ως χώρα ανάγκη για συνολική ψηφιακή αναβάθμιση. Πρέπει να σταματήσουμε να υλοποιούμε έργα χωρίς κανένα σχέδιο. Θέλουμε την διαφάνεια σε όλους τους τομείς του ΕΣΠΑ και θέλουμε την διαφάνεια σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα», επεσήμανε.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε την σημασία ανοιχτής ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, με την προστασία των ψηφιακών δικαιωμάτων να αποτελεί μέλημα της κυβέρνησης.

Οπως ανέφερε, πρώτος άξονας του νέου σχεδίου είναι ανοιχτή γνώση σε όλους, κάτι που πρόκειται για συνταγματική επιταγή και συστατικό στοιχείο κάθε σύγχρονης πολιτικής. Δεύτερος άξονας είναι η προστασία της ιδιωτικότητας, η οποία απειλείται διαρκώς, ενώ τρίτος η οικονομία διαμοιρασμού.

«Πιστεύω βαθιά πως πρόκειται για μια ιστορική ευκαιρία, στην λεγόμενη 4 βιομηχανική επανάσταση. Να κάνουμε το μεγάλο άλμα στην οικονομία της γνώσης», τόνισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Παιδιά που έχουν πάρει τις βάσεις στα ελληνικά σχολεία και πανεπιστήμια, που λιμάρουμε, διαπρέπουν στο εξωτερικό», υπογραμμίζοντας πως τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μπορούν να επιτύχουν το άλμα, που επιδιώκει η κυβέρνηση.

«Επίσης, το αποδεικνύουν και όσοι βρίσκονται στη χώρα μας και δραστηριοποιούνται συχνά χωρίς κεφάλαιο αλλά έχουν επιτύχει σημαντικά αποτελέσματα», συμπλήρωσε.

«Ως κυβέρνηση εργαζόμαστε, προσπαθούμε για τη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας στην οικονομία της γνώσης, που εγγυάται μείωση της ανεργίας, αύξηση εσόδων άρα έξοδο από την κρίση», δήλωσε και κατέληξε:

«Με την πεποίθηση πως η ευκαιριακά δεν θα χαθεί, δεσμεύομαι πως η πολιτεία θα σταθεί αρωγός σε κάθε σας προσπάθεια και με τη γ.γ πολίτικης θα βρισκόμαστε δίπλα σε εσάς για να κάνουμε ουσιαστικά βήματα».