Skip to main content

Συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για κινδύνους στο νερό αποκτά η ΕΥΑΘ

Μέσω της συμμετοχής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα η ΕΥΑΘ θα αποκτήσει καινοτόμα συστήματα ασφάλειας του πόσιμου νερού

Συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και αντιμετώπισης κρίσεων για το πόσιμο νερό θα αποκτήσει η ΕΥΑΘ, μέσω της συμμετοχής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο έργο «Ενίσχυση της τυποποίησης στρατηγικών και ολοκληρωμένων καινοτόμων τεχνολογικών για την ασφάλεια των υφιστάμενων δικτύων ύδρευσης – aqua3S», στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος HORIZON 2020.

«Το πόσιμο νερό αποτελεί μία εν δυνάμει πηγή κινδύνου για τον πληθυσμό όταν δεν διασφαλίζεται η ποιότητα του και παρόλο που έχουν προταθεί αρκετές τεχνολογίες για την ανάλυση του πόσιμου νερού, υπάρχει ένα κενό όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να ενσωματώσουμε τις αναλύσεις αυτές στα υπάρχοντα συστήματα ασφάλειας και έγκαιρης προειδοποίησής σε περίπτωση που οι αναλύσεις αυτές δείξουν ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Το έργο aqua3S έρχεται να συνδέσει τις καινοτόμες τεχνολογίες στην ασφάλεια και την προστασία των υδάτων, με στόχο την τυποποίηση και εναρμόνιση των υφιστάμενων τεχνολογιών σε συνδυασμό με υψηλής τεχνολογίας μηχανισμούς ανίχνευσης και ενημέρωσης. Τα δίκτυα αισθητήρων αναπτύσσονται σε δίκτυα ύδρευσης και στις πηγές αυτών, υποστηριζόμενα από υψηλής τεχνολογίας αισθητήρες με χαμηλά όρια ανίχνευσης. Επιπλέον, οι μετρήσεις των ανιχνευτών υποστηρίζονται από βίντεο από μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV, Unmanned Aerial Vehicles), δορυφορικές εικόνες και παρατηρήσεις πολιτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δημιουργώντας επίσης κοινωνική ευαισθησία και διαδραστική μετάδοση πληροφοριών. Η οργανωμένη και συντονισμένη συλλογή δεδομένων μπορεί να παρέχει έξυπνες ειδοποιήσεις και μηνύματα DSS στο κοινό», αναφέρεται στην εισήγηση του προγράμματος.

Η ΕΥΑΘ προσέγγισε την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ζητώντας να είναι εταίρος στο έργο aqua3S προκειμένου να υπάρχουν συνέργειες προς όφελος των πολιτών.

Μέσα από το έργο αυτό θα αναπτυχθούν και θα εφαρμοστούν καινοτόμα συστήματα ασφάλειας και προστασίας του πόσιμου νερού αλλά και έγκαιρης προειδοποίησης σε περιπτώσεις που υπάρξει πρόβλημα. Επειδή όμως η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι αρμόδια για τον έλεγχο του πόσιμου νερού κλήθηκε από την ΕΥΑΘ να συμμετέχει στο έργο μέσω της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας. Ο ρόλος της Περιφέρειας στο έργο είναι σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ και το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του ΕΚΕΤΑ, που είναι ο επικεφαλής εταίρος του έργου, να διαμορφωθούν συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και αντιμετώπισης κρίσεων.

Οι κύριοι στόχοι του aqua3S είναι:

-Η δημιουργία στρατηγικών και μεθόδων ώστε μια εταιρεία ύδρευσης να μπορεί να υιοθετήσει λύσεις που αφορούν την ασφάλεια των υδάτων.

-Η πρόταση καινοτόμων τεχνολογιών αισθητήρων για την υποστήριξη της ασφάλειας των υδάτων.

-Η δημιουργία μεθόδων έγκαιρης προειδοποίησης ώστε να μπορούν να υιοθετηθούν από τις αρχές.

-Η δημιουργία ενός σύνθετου συνεργατικού συστήματος που να καταγράφει προβλήματα και να προτείνει λύσεις.

-Η δημιουργία κατάλληλου περιβάλλοντος ώστε να είναι εφικτή η συμμετοχή διαφορετικών αρχών σε καταστάσεις κρίσεων που σχετίζονται με το νερό.

-Η δημιουργία και χρήση μεθόδων εκτίμησης του επιπέδου ανθεκτικότητας και ετοιμότητας των εγκαταστάσεων.

-Η εφαρμογή προσεγγίσεων από κάτω προς τα πάνω, όπως οι πρωτοβουλίες χαρτογράφησης πολιτών, οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν έναν αποτελεσματικό τρόπο δημιουργίας βάσεων δεδομένων μεγάλης κλίμακας.

-Η ικανότητα ανάλυσης και αξιολόγησης μίας κατάστασης κρίσεως.

Οι εταίροι εκπροσωπούν δημόσιους φορείς και ερευνητικά κέντρα που προέρχονται από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία την Κύπρο, την Τσεχία, την Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, και την Ιρλανδία.

Το εταιρικό σχήμα του έργου περιλαμβάνει συνολικά 22 εταίρους, από 11 ευρωπαϊκές χώρες.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου για όλους τους εταίρους είναι 5.997.067,88 ευρώ.

Το έργο θα έχει διάρκεια 36 μήνες και συγχρηματοδοτείται 100% από το πρόγραμμα ΗΟRIZON 2020. Ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι 100.097,50 ευρώ.

Για επιχείρηση εμπορευματοποίησης του νερού και για "φακέλωμα" έκανε λόγο ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Σωτήρης Αβραμόπουλος.

Η προστασία του πόσιμου νερού στη Θεσσαλονίκη δεν κινδυνεύει από κανέναν εσωτερικό ή εξωτερικό εχθρό, αλλά από τον κακό μας εαυτό, είπε η επικεφαλής της Ανυπότακτης Δημοκρατικής Μακεδονίας, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, θέτοντας θέμα για απαρχαιωμένα δίκτυα και για ξεπούλημα της ΕΥΑΘ.

Προγράμματα όπως αυτό κατευθύνουν πόρους σε συγκεκριμένους τομείς και σε συγκεκριμένα κεφάλαια, τόνισε ο επικεφαλής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Θανάσης Αγαπητός. Είναι εμφανές είπε από τις πολυεθνικές που συμμετέχουν σ' αυτό το πρόγραμμα και ελέγχουν το νερό παγκοσμίως. Πρόκειται για επιχείρηση ελέγχου των αγαθών, επισήμανε.