Skip to main content

Συζήτηση για το εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ από το Dukakis Center

Η εκδήλωση The Future of Voting in America θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 14 Μαρτίου, 18:30 στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα.

Τον Νοέμβριο του 2018, οι ψηφοφόροι των Ηνωμένων Πολιτειών θα κληθούν να ψηφίσουν στις ενδιάμεσες εκλογές (Midterms) για την επανεκλογή του συνόλου των 435 εδρών της Βουλής των Αντιπροσώπων και 33 εδρών της Γερουσίας, και πολλών άλλων εκπροσώπων του αμερικανικού κράτους.

Με αφορμή την επικείμενη εκλογική διαδικασία, το Dukakis Center του ACT – American College of Thessaloniki, μέλος του Κολλεγίου Ανατόλια, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) διοργανώνει μία εκ βαθέων συζήτηση για το εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 14 Μαρτίου, 18:30 στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα.

Στις Ηνωμένες Πολιτείας, οι αιρετοί εκπρόσωποι των πολιτών ανέρχονται σε 500.000 (από τον δημοτικό υπάλληλο που μαζεύει τα αδέσποτα ζώα στο Βερμόντ μέχρι τον Πρόεδρο των ΗΠΑ) και οι πολίτες ψηφίζουν με μεγαλύτερη συχνότητα από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Παράλληλα, έχει ξεκινήσει μία συζήτηση για τις εκλογικές διαδικασίες που για ορισμένους χρήζουν ανανέωσης, για την τεχνολογία και την ανάγκη θωράκισης απέναντι σε παρεμβάσεις και κακόβουλες ενέργειες από τρίτους εξωτερικούς παράγοντες.

Το 2016 το Dukakis Center είχε διοργανώσει στη Θεσσαλονίκη την πρώτη συζήτηση Voting in America. Η ανταλλαγή απόψεων και θέσεων συνεχίζεται τώρα στην Αθήνα με ένα πάνελ από εκλεκτούς ομιλητές, και συγκεκριμένα τους:

  • Michael Ertel, Εκλογικός Αντιπρόσωπος, Φλόριντα, ΗΠΑ
  • Charles Stewart III, Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Massachusetts Institute of Technology (MIT)
  • Αριστείδη Ν. Χατζή, Αναπληρωτή Καθηγητή Φιλοσοφίας Δικαίου & Θεωρίας Θεσμών, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
  • Συντονίζει ο Αθανάσιος Έλλις, Διευθυντής της αγγλόφωνης έκδοσης της εφημερίδας «Η Καθημερινή».

Σημειώνεται ότι οι δύο Αμερικανοί ομιλητές θα παραστούν και σε εκδήλωση του Dukakis Center στην Θεσσαλονίκη.