Skip to main content

Συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για τα Σκόπια με... 318 τροπολογίες

Οι περισσότερες ενστάσεις αφορούσαν τη διαγραφή των όρων «Δημοκρατία της Μακεδονίας», «Μακεδονία» και τη χρήση του επιθέτου «μακεδονικός/ή».

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με εισηγητή τον Ίβο Βάϊγκλ, έφερε προς ψήφιση την Έκθεση Προόδου των Σκοπίων, στην οποία Έλληνες και Βούλγαροι ευρωβουλευτές κατέθεσαν… 318 τροπολογίες!

Πρόκειται για συνήθη πρακτική μεταξύ Ελλήνων και Βουλγάρων ευρωβουλευτών, όταν πρόκειται για ζήτημα που αφορά τα Σκόπια, θα έλεγα μάλιστα ότι οι Βούλγαροι δραστηριοποιούνται περισσότερο, διεκδικώντας μεταξύ άλλων και την αναγνώριση 100 χιλιάδων Σκοπιανών ως Βουλγάρων, με δεδομένο ότι έχουν βουλγαρικά διαβατήρια. Ο Βούλγαρος ευρωβουλευτής Αντρέι Κοβάτσεφ επέμεινε στο ότι «οι πολίτες εθνικής βουλγαρικής καταγωγής δεν εκπροσωπούνται στο νομοθετικό σώμα ή στην απογραφή, αν και την ίδια στιγμή 100 χιλιάδες πολίτες των Σκοπίων κατέχουν βουλγαρικό διαβατήριο».

Οι αναφορές στο ζήτημα -που μετέφερε στην ελληνική γλώσσα ο Εχέδωρος- στον σκοπιανό Τύπο είναι πολλές, σε αντίθεση με τα ελληνικά ΜΜΕ που περιέργως δεν θεώρησαν το ζήτημα σημαντικό, ώστε να αφιερώσουν λίγο χρόνο και χώρο. Οι περισσότερες ενστάσεις αφορούσαν, όπως είναι φυσικό, τη διαγραφή των όρων «Δημοκρατία της Μακεδονίας», «Μακεδονία» και τη χρήση του επιθέτου «μακεδονικός/ή».

Πρέπει να σημειώσω για πολλοστή φορά, ότι το επίθετο «μακεδονικός/ή», δεν έχει συμπεριληφθεί στα προαπαιτούμενα για διαγραφή ως προς την εθνικότητα και την γλώσσα, στην Ενδιάμεση Συμφωνία. Οι Βούλγαροι είναι αυτοί που δημιουργούν θέμα, επειδή θεωρούν -δικαίως- ότι οι Σκοπιανοί είναι Σλάβοι-Βούλγαροι (αν και οι ίδιοι θεωρούν εαυτούς απογόνους Θρακών), όπως ότι και η γλώσσα είναι βουλγαρική -και αυτό δικαίως-, επειδή ανεξαρτήτως του πλήθους των ελληνικών λέξεων στη σκοπιανή διάλεκτο, χαρακτηρίζεται βουλγαρική από την γραμματική και το συντακτικό της - το άρθρο φερ’ ειπείν, στο τέλος της λέξης.

Οι Έλληνες ευρωβουλευτές Σοφία Σακοράφα, Μανώλης Κεφαλογιάννης και Μαρία Σπυράκη, ζήτησαν την απόρριψη της φράσης «το Κοινοβούλιο έχει την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου σχετικά με την εφαρμογή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας της 13ης Σεπτεμβρίου 1995» (που παραπέμπει σε απόφαση-σύσταση χωρίς υποχρεωτική εφαρμογή από την Ελλάδα). Η Σ. Σακοράφα είχε προτείνει να εγγραφεί στο ψήφισμα ότι το «Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λαμβάνει υπόψη την ενδιάμεση Συμφωνία της 13ης Σεπτεμβρίου 1995», αφαιρώντας την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης.

Ο Ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης επέμεινε στη διαγραφή από το κείμενο ότι «σύμφωνα με τα πρότυπα της ΕΕ και των Ηνωμένων Εθνών, τα διμερή ζητήματα δεν πρέπει να αποτελούν εμπόδιο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματέυσεων», ενώ ο Γιώργος Επιτήδειος επέμεινε να σημειωθεί ότι «η διαφορά του ονόματος δεν είναι διμερές, αλλά ένα διεθνές πρόβλημα».

Εν αναμονή της τελικής διατύπωσης του ψηφίσματος, οι Σλάβοι ανησυχούν για το γεγονός ότι έρχεται στην επικαιρότητα αυτό που επιμελώς θέλουν να αποκρύψουν, ότι δηλαδή είναι θέμα χρόνου να αποκτήσουν πλειοψηφία οι Αλβανοί (γι’ αυτό και δεν πραγματοποίησαν Απογραφή στα Σκόπια το 2011), όπως κατέγραψε έρευνα του Αμερικανικού Ερευνητικού Κέντρου «Pew», με τίτλο «Το μέλλον των παγκόσμιων θρησκειών», όπου μελλοντικώς οι χριστιανοί των Σκοπίων θα συρρικνωθούν κάτω από το 50% του συνολικού πληθυσμού του κράτους και ο αριθμός των μουσουλμάνων θα αυξηθεί και θα υπερβεί το 50%.

Στην έρευνα δεν είχε συμπεριληφθεί η Ελλάδα, αλλά προηγούμενη έρευνα του ΟΗΕ είχε καταδείξει ότι ο αριθμός των γηγενών Ελλήνων θα είναι μικρότερος των μεταναστών πριν από το 2050 -η έρευνα πραγματοποιήθηκε πριν από την φυγή εξ Ελλάδος 400.000 νέων παραγωγικής ηλικίας, κατά τα χρόνια των Μνημονίων.