Skip to main content

Σκάκι στο …δρόμο για εξασφάλιση στέγης

Σε κεντρικό δρόμο της Καβάλας, κατέβασαν τις σκακιέρες τους τα μέλη του Σκακιστικού Ομίλου Καβάλας, διαμαρτυρόμενοι για την έλλειψη κατάλληλων χώρων στέγασης του συλλόγου.
Η έλλειψη κατάλληλων χώρων για τη στέγαση του πρωταθλητή Ελλάδας, Σκακιστικού Ομίλου Καβάλας, οδήγησε τη διοίκηση και τα μέλη του Συλλόγου σε μία θεαματική διαμαρτυρία χθες το απόγευμα, κατεβάζοντας τις σκακιέρες σε κεντρικό δρόμο της Καβάλας!

Σκακιστές - μέλη του Συλλόγου, κυρίως νεαρής ηλικίας, κάθισαν στη μέση του δρόμου κι έπαιξαν τις παρτίδες τους με τη συμπαράσταση δεκάδων άλλων ανθρώπων του ΣΚΟΚ, καταδεικνύοντας με παραστατικό τρόπο το χρόνιο στεγαστικό πρόβλημά τους.

Ο Σκακιστικός Όμιλος Καβάλας (με τέσσερα Πρωταθλήματα και πέντε Κύπελλα Ελλάδας, κατά την τελευταία δεκαετία), που διοργανώνει το σημαντικότερο διεθνές τουρνουά σκακιού της χώρας κάθε Αύγουστο, στριμώχνεται από την ίδρυσή του – 1983- έως σήμερα στο φουαγιέ της Στέγης Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας. Οι πρωταθλητές του προπονούνται υποχρεωτικά εκ περιτροπής σε ένα δωματιάκι, κυριολεκτικά δύο επί τρία, ενώ όλοι οι σκακιστές του Ομίλου αναγκάζονται να βρίσκουν εκ των ενόντων λύσεις, όταν η Στέγη Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών (ένας από τους σπουδαιότερους πολιτιστικούς φορείς της Καβάλας) διοργανώνει εκδηλώσεις στο χώρο της.

Με δύο ομάδες στην Α’ Εθνική Κατηγορία σήμερα, με μεγάλες διακρίσεις στα Πρωταθλήματα Νέων και με τα μέλη του να αυξάνονται διαρκώς –καθώς η Καβάλα αναδεικνύεται σταθερά τα τελευταία χρόνια σε «Μέκκα» του ελληνικού σκακιού- ο Σκακιστικός Όμιλος Καβάλας έχει βρεθεί σε στεγαστικό αδιέξοδο πλέον!

«Χρειαζόμαστε έναν χώρο τουλάχιστον 100-150 τ.μ., για να λειτουργήσουν εύρυθμα τα τμήματα του Ομίλου», είπε στη voria.gr ο πρόεδρος του Σκακιστικού Ομίλου Καβάλας Βασίλης Λιόγκας. «Έως τώρα, επί 13 χρόνια που ανακινούμε συστηματικά το πρόβλημα της στέγασης του συλλόγου, εισπράττουμε μόνο ανεκπλήρωτες υποσχέσεις από το δήμο Καβάλας. Όπως ο δήμος φροντίζει για τη στέγαση άλλων αθλητικών σωματείων, μπάσκετ, ποδοσφαίρου, κολύμβησης κ.α., τα οποία μάλιστα έχουν ανάγκη ιδιαίτερα δαπανηρών εγκαταστάσεων κι επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τον δημοτικό προϋπολογισμό, έτσι ζητούμε να επιδείξει ενδιαφέρον και για το σκάκι –που τόσες πανελλήνιες και διεθνείς διακρίσεις έχει φέρει στην Καβάλα! Ζητούμε να μας παραχωρηθεί ένας χώρος σε κάποιο από τα τόσα διαθέσιμα δημοτικά ή δημόσια κτίρια ή σε εγκαταλειμμένες καπναποθήκες, να διαμορφωθεί κατάλληλα και να μας στεγάσει μόνιμα. Δεν γίνεται να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση, με παιδιά που έρχονται να εκπαιδευτούν στο σκάκι και να γίνουν αύριο – μεθαύριο πρωταθλητές να ασφυκτιούν μέσα σε ακατάλληλους χώρους!..».

«Ο δήμος Καβάλας δεν είναι μεγαλοκτηματίας, για να διαθέτει δυνατότητες παραχώρησης κτιρίων σε οποιονδήποτε!..», αντιλέγει ο δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής, που έχει προτείνει στον Σκακιστικό Όμιλο τη διαμόρφωση –με έξοδα του ΣΚΟΚ, πάντως- ενός χώρου στο κτίριο του πρώην Εθνικού Οργανισμού Καπνού, που είναι πλέον ιδιοκτησίας του δήμου.

«Ο Σκακιστικός Όμιλος είναι ένα σωματείο όπως και τα υπόλοιπα της Καβάλας. Ας φροντίσουν η διοίκηση και τα μέλη του να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να εξασφαλίσουν στέγη! Αρκετοί στο συγκεκριμένο σύλλογο είναι μηχανικοί, αρχιτέκτονες κ.ά. Εμείς τους παραχωρούμε το χώρο, αλλά να αναλάβουν οι ίδιοι την ευθύνη και το κόστος διαμόρφωσής του!», λέει ο κ. Σιμιτσής.