Skip to main content

«Σκάνδαλο» η διεξαγωγή του ματς

Δυο μέρες μετά την επίθεση στο λεωφορείο της Μπορούσια Ντόρτμουντ, ο Τύπος δημοσιεύει σχόλια περί ποδοσφαίρου, τρομοκρατίας και αλληλεγγύης.

Η επίθεση στο λεωφορείο της ποδοσφαιρικής ομάδας της Μπορούσια Ντόρτμουντ συνεχίζει να απασχολεί τη Γερμανία και τα ΜΜΕ. Η εφημερίδα Westfälische Nachrichten σχολιάζει την αναβολή του ποδοσφαιρικού ματς: «Η απόφαση της UEFA να αναβάλει απλά κατά μόνον μια μέρα το παιχνίδι ανάμεσα στη Μπορούσια Ντόρτμουντ και την Μονακό είναι σκάνδαλο. Όχι μόνο εξαιτίας του μικρού χρονικού διαστήματος μεταξύ της επίθεσης κατά των παικτών και της έναρξης του παιχνιδιού. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι προφανώς κανείς δεν επικοινώνησε με τους άμεσα ενδιαφερόμενους πριν ληφθεί η απόφαση για την ημέρα διεξαγωγής του αγώνα. Από την άλλη πλευρά ούτε οι επικεφαλής της ομάδας, με πρώτο τον διευθυντή Χανς Γιοάχιμ Βάτσκε, έκαναν καλή εντύπωση με τη στάση τους. Υποστήριξαν και μάλιστα δημόσια την απόφαση της UEFA χωρίς να υπολογίσουν τους εργαζόμενούς τους».

Σα να μη συνέβη τίποτα…

Όχι μόνο στον γερμανικό αλλά και στο διεθνή τύπο σχολιάζεται εκτενώς η επίθεση και κυρίως το παιχνίδι που τελικά διεξήχθη.
Η αγγλική Telegraph γράφει: «Το παιχνίδι αυτό ήταν πολύ δύσκολο για τους μουδιασμένους παίκτες της Ντόρτμουντ. (…) Οι έντεκα νεαροί άντρες έγιναν στόχος μιας δολοφονικής επίθεσης. Τώρα όλοι περίμεναν να κρατήσουν άμυνα απέναντι στο Κίλιαν Μπαπέ σα να μη συνέβη τίποτα. Υπό αυτές τις συνθήκες η απόδοση της Ντόρτμουντ ήταν ένα πραγματικό κατόρθωμα».

Στην Ιταλία η εφημερίδα La Repubblica αναφέρεται στους φιλάθλους που παρακολούθησαν το παιχνίδι: «Οι φίλαθλοι ήθελαν να απολαύσουν το ματς και να ξεχάσουν γρήγορα τον εφιάλτη της τρομοκρατίας. Η ανησυχία για επίθεση από χούλιγκαν εξανεμίστηκε μπροστά στον ανείπωτο τρόμο ενός λουτρού αίματος που ευτυχώς δεν συνέβη».

Τέλος η εφημερίδα Ouest France σημειώνει: «Η UEFA που είναι συγκεντρωμένη στο πρόγραμμα των αγώνων της και τις οικονομικές συνέπειες δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να αναβάλει το ματς για την επόμενη μέρα. Το παραμικρό περιστατικό θα είχε προκαλέσει τεράστιο σκάνδαλο. Οι χίλιοι περίπου μονεγάσκοι φίλαθλοι και οι οπαδοί της Ντόρτμουντ παρέδωσαν ένα μάθημα fair play, αλληλεγγύης και ποιότητας ζωής».

Αλεξάνδρα Κοσμά

Πηγή: Deutsche Welle