Skip to main content

Σκελετωμένες και νεκρές αγελάδες στην Κω σε απάνθρωπες συνθήκες- Σκληρές εικόνες

Ποινική δίωξη για πλημμεληματικού χαρακτήρα παραβάσεις του νόμου για την προστασία των ζώων ασκήθηκε σε ιδοκτήτες ζώων και κτηνοτρόφους.

Απάνθρωπες συνθήκες που παραπέμπουν σε βασανιστήρια διαπιστώθηκαν σε πραγματικό κολαστήριο εκτροφής αγελάδων στην Κω, με τους κτηνοτρόφους και ιδιοκτήτες των άτυχων ζώων να οδηγούνται τελικά στο Αυτόφωρο μετά από καταγγελίες κατοίκων της περιοχής που δεν άντεξαν το θέαμα και τις συνθήκες υποτιθέμενης εκτροφής των ζώων.

Η δίκη ξεκίνησε στο Αυτόφωρο την περασμένη Παρασκευή, 4 Φεβρουαρίου και διακόπηκε για να συνεχίσει την επόμενη Παρασκευή ενώ αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για πλημμεληματικού χαρακτήρα παραβάσεις του νόμου για την προστασία των ζώων ενώ οι φωτογραφίες και τα βίντεο δεν αφήνουν αμφιβολία για τις συνθήκες μαρτυρίου των ζώων, πενήντα αγελάδων συνολικά.

Η υπόθεση οδηγήθηκε στο δικαστήριο όταν κάτοικος της Κω κατήγγειλε στην αστυνομία 2 κτηνοτρόφους για τις τραγικές συνθήκες διαβίωσης των αγελάδων τους.

Οι αστυνομικοί που κλήθηκαν στην κτηνοτροφική εγκατάσταση, στην περιοχή Πλατύ Κυπαρίσσι, βρέθηκαν αντιμέτωποι με το αποτρόπαιο θέαμα σκελετωμένων αγελάδων, άλλες πεσμένες στις λάσπες να ξεψυχούν και πολλά ζώα ήδη νεκρά (και πρόχειρα θαμμένα με κλαδιά και σκουπίδια...)

Τα περισσότερα ζώα κατέρρεαν από την ασιτία και από τις συνθήκες που τους επέβαλαν οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι, ενώ διατηρούν πάνω από 50 αγελάδες, δε διαθέτουν ούτε εγκαταστάσεις ούτε το παραμικρό κατάλυμα για τα ζώα, με αποτέλεσμα αυτά να ζουν μονίμως εκτεθειμένα στη ζέστη, τη παγωνιά και τη βροχή.

Είναι απορίας άξιο πως διατηρούσαν την άδεια κτηνοτρόφου και εισεπράτταν τις επιδοτήσεις για όλα αυτα τα ζώα, δεδομένου ότι και τα δυο προϋποθέτουν τον έλεγχο της συμμόρφωσης με τη νομοθεσία για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και την ευζωία των ζώων, όπως μεταφέρει ο ΣΚΑΙ.

Στη δίκη παρέστη εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας για να υποστηρίξει την κατηγορία σε βάρος των δύο κατηγορουμένων, ενώ συνήγορος τους είναι ο αντιδήμαρχος που έχει στην ευθύνη του και τον πρωτογενή τομέα Παναγιώτης Αβριθής.

Να σημειωθεί ότι με την έναρξη της δίκης το αίτημα να παραστεί η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία ως πολιτική αγωγή δεν έγινε δεκτό όπως και το αίτημα για αναβάθμιση του κατηγορητηρίου σε κακούργημα παρά το γεγονός ότι από τη δικογραφία προκύπτει ότι 24 βοοειδή ήταν σκελετωμένα και έξι βρέθηκαν νεκρά μέσα στον υποτιθέμενο χώρο διαβίωσης τους.