Skip to main content

Σκέρτσος: Μικρή κοσμογονία στη Θεσσαλονίκη-Το χρονοδιάγραμμα για το Μουσείο Ολοκαυτώματος

Ο υπουργός βρέθηκε λίγο μετά τις 12:00 στα γραφεία της Εβραϊκής Κοινότητας και ενημερώθηκε για την εξέλιξη του Μουσείου Ολοκαυτώματος.

Το χρονοδιάγραμμα για τη δημιιουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκε στον υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ισραηλιτική Κοινότητα ενόψει της ΔΕΘ.

Ο υπουργός βρέθηκε λίγο μετά τις 12:00 στα γραφεία της Κοινότητας, στην είσοδο της οποίας, επί της Βασιλέως Ηρακλείου, τον υποδέχθηκε ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, και η υπεύθυνη του γραφείου του πρωθυπουργού, Μαρία Αντωνίου, ενώ στον πρώτο όροφο, στα γραφεία της Κοινότητας βρέθηκε με τον πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ.

Ο πρόεδρος, αφού ρώτησε για την υγεία του παιδιού του υπουργού, το οποίο πέρασε μία περιπέτεια το τελευταίο διάστημα, ενημέρωσε τον κ. Σκέρτσο για τις εξελίξεις αναφορικά με το Μουσείο αλλά τις έως τώρα ενέργειες. Ο υπουργός, με τη σειρά του, σημείωσε πως βρίσκεται σε εξέλιξη μία μικρή κοσμογονία στη Θεσσαλονίκη με όλα τα μεγάλα έργα που υλοποιούνται ή δρομολογούνται, για τα οποία,   όπως είπε,  πρέπει να ενημερώνονται πιο συχνά οι Θεσσαλονικείς.

«Η Θεσσαλονίκη μετατρέπεται πλέον σε έναν μουσειακό φάρο», σχολίασε ο υπουργός. «Δημιουργούμε μία γέφυρα του παρελθόντος, του παρόντος αλλά και του μέλλοντος. Πρέπει να αναδείξουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε για να γίνει η Θεσσαλονίκη αυτό που της αξίζει», σημείωσε ο υπουργός.

Παρουσιάζοντας το χρονοδιάγραμμα της ολοκλήρωσης του Μουσείου έγινε γνωστό πως αρχές του 2023 θα δοθεί η οικοδομική άδεια για την ανέγερση του Μουσείου, η έναρξη της δημοπράτησης θα ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2023 και η επιλογή του αναδόχου θα γίνει τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς.

Ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας αφού εκτίμησε πως μέχρι τέλος του χρόνου θα είναι έτοιμος ο φάκελος ούτως ώστε να τον υποβάλλουν στον δήμο Θεσσαλονίκης και να λάβουν τις σχετικές άδειες για την ανέγερση του Μουσείου, ανέλυσε στον υπουργό τη σημασία του Μουσείου.

Στο πλαίσιο των μέτρων που μπορούν να γίνουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία πιο άμεσα είναι να απαλλαγεί το έργο από το ΦΠΑ καθώς, όπως είπε, έχει πάει πίσω ήδη επτά χρόνια, ενώ σαν δεύτερο θέμα έθεσε την παραχώρηση του ακινήτου που θα φιλοξενήσει το Μουσείο προτείνοντας αυτό να αγοραστεί ή να παραχωρηθεί για 99 χρόνια.

Ο πρόεδρος της  Ισραηλιτικής Κοινότητας για να αναδείξει τη σημασία της έκθεσης των εβραϊκών στοιχείων έδειξε μία παλιά φωτογραφία του Μεγάρου Βαρώνου Χιρς όπου αναγραφόταν στα εβραϊκά μία επιγραφή στο εξωτερικό, κάτι που δεν συμβαίνει πια. Έτσι, σε σύγκριση με τη σημερινή πρόσοψη του κτηρίου, από την οποία λείπει η επιγραφή, ζήτησε να επιστραφεί η εβραϊκή επιγραφή όπως παλιά. Ο υπουργός απάντησε πως η μνήμη είναι το οξυγόνο της Δημοκρατίας και διαβεβαίωσε τον πρόεδρο πως θα επιληφθεί του ζητήματος.

Ο κ. Σαλτιέλ αφού μοιράστηκε την προσωπική του ιστορία για τα μαύρα χρόνια τόνισε πως στο Άουσβιτς οι Εβραίοι πέθαναν κρατώντας την ελληνική σημαία και τραγουδώντας ελληνικά τραγούδια. «Οι Εβραίοι που χάθηκαν στο Άουσβιτς ήταν Έλληνες», πρόσθεσε.

Για την πλατεία Ελευθερίας

Ο πρόεδρος τόνισε μιλώντας στον υπουργό τη σημασία της ανέγερσης ενός πάρκου μνήμης στην πλατεία Ελευθερίας στο σημείο όπου βρίσκεται τώρα το πάρκινγκ. «Ας γίνει το πάρκινγκ, δεν έφερε κανείς αντίρρηση, αρκεί να υλοποιηθεί το πάρκο Μνήμης καθώς η κοινότητα πλήρωσε 2.5 δισ. δραχμές το 1942 στους Γερμανούς για να απελευθερώσει τους χιλιάδες Εβραίους που είχαν συγκεντρώσει οι κατακτητές στην πλατεία Ελευθερίας και είναι μεγάλης συμβολικής σημασίας», τόνισε ο πρόεδρος.

«Σε όλες τις πόλεις προσπαθούμε να διώξουμε τα αυτοκίνητα και εμείς τα φέρνουμε όλο και περισσότερο στο κέντρο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σαλτιέλ.