Skip to main content

Skg Eco Shop: Η εταιρεία από τη Θεσσαλονίκη που αγαπά το περιβάλλον

Η Γιολάντα Σωτηροπούλου σύστησε το 2010 τα οικολογικά βιοδιασπώμενα είδη εστίασης και συσκευασίας τροφίμων από φυσικά υλικά στην ελληνική αγορά

Ονειρεύεται έναν κόσμο με λιγότερα απορρίμματα και θέλει να κάνει ό,τι μπορεί από τη δική της πλευρά, για να συμβάλει στον ευγενή αυτόν σκοπό. Κάπως έτσι η Γιολάντα Σωτηροπούλου αποφάσισε να δημιουργήσει την Skg Eco Shop στη Θεσσαλονίκη, συστήνοντας τα οικολογικά βιοδιασπώμενα είδη εστίασης και συσκευασίας τροφίμων από φυσικά υλικά στην ελληνική αγορά, όταν ακόμα τέτοιου τύπου αναλώσιμα έμοιαζαν με επιστημονική φαντασία.

Η ίδια τόλμησε, και το 2010 η Naturesse Hellas, από το ομώνυμο ελβετικό brand που αντιπροσώπευε, πήρε σάρκα και οστά. Στη συνέχεια ήρθε να προστεθεί και το βρετανικό brand vegware που διεύρυνε την προϊοντική γκάμα της εταιρείας και οδήγησε στη δημιουργία της Skg Eco Shop, η οποία συμπεριέλαβε όλα τα είδη και δημιούργησε και το πρώτο ηλεκτρονικό κατάστημα με βιοδιασπώμενα  προϊόντα εστίασης και συσκευασίας τροφίμων από φυσικά υλικά.

Πλέον από καντίνες μέχρι πεντάστερα ξενοδοχεία αξιοποιούν τα προϊόντα της, οι κωδικοί των οποίων ξεπερνούν τους 1.000, από πιάτα, ποτήρια και μαχαιροπήρουνα μέχρι συσκευασίες διανομής φαγητού, συσκευασίες τροφίμων και σακούλες μεταφοράς. Όλα τα είδη είναι φτιαγμένα από φυσικά υλικά, όπως πεσμένα φύλλα φοινικιάς, υπολείμματα ζαχαροκάλαμου, χαρτόνι FSC από δάση που καλλιεργούνται γι’ αυτόν τον σκοπό, βιοπλαστικό από άμυλο καλαμποκιού και πατάτας (PLA), βιοπλαστικό CPLA (PLA που έχει υποστεί μετατροπή ώστε να αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες), paperwise χαρτί από υπολείμματα καλλιεργειών και mater-bi για οργανικές σακούλες.

Με τη χρήση των προϊόντων αυτών το περιβάλλον παίρνει βαθιές ανάσες, σύμφωνα με τη Γιολάντα Σωτηροπούλου, αφού κατασκευάζονται από ανανεώσιμες πρώτες ύλες, είναι βιοδιασπώμενα και κομποστοποιήσιμα, ενώ η διαδικασία παραγωγής τους και τα απορρίμματά τους είναι ουδέτερου διοξειδίου του άνθρακα.

«Θέλω να ευαισθητοποιήσω τον κόσμο και δη τον κλάδο HORECA όπου απευθύνομαι. Να τους δείξω ότι υπάρχει μια εναλλακτική λύση για την εστίαση και τη συσκευασία τροφίμων που μπορεί να αξιοποιηθεί για το καλό του περιβάλλοντος και ουσιαστικά όλων μας» λέει η Γιολάντα Σωτηροπούλου στη Voria, εξηγώντας πως η ορθή διαχείριση των απορριμμάτων είναι ένδειξη πολιτισμού σε μία χώρα.  


 
Στην Greenpeace παιδιόθεν

Η Γιολάντα Σωτηροπούλου ήταν γραμμένη στη Greenpeace από το… Δημοτικό. Τα περιβαλλοντικά ζητήματα άλλωστε την απασχολούσαν παιδιόθεν. Ακόμα θυμάται τη μητέρα της, όταν πήγαιναν βόλτα, να την προτρέπει να κρατήσει στην τσέπη της το όποιο σκουπιδάκι έκανε, ώστε να το πετάξει όταν θα γυρνούσαν σπίτι. Μεγαλώνοντας -και αφού εργάστηκε στο επιχειρηματικό πεδίο για κάποια χρόνια- έτυχε να βρεθεί σε κάποιο ταξίδι της στο εξωτερικό απέναντι σε ένα βιοπλαστικό ποτήρι. Το γεγονός ότι το ποτήρι αυτό έμοιαζε με πλαστικό, αλλά ήταν φτιαγμένο από φυσικά υλικά και έλιωνε από μια θερμοκρασία και πάνω, την εντυπωσίασε, βάζοντάς την σε σκέψεις. Τότε ήταν που αναρωτήθηκε πώς θα μπορούσε να φέρει τέτοια προϊόντα στην Ελλάδα. Μάλιστα, όταν ανακοίνωσε την απόφασή της να δημιουργήσει την εταιρεία, δεν ήταν λίγες οι φωνές που πήγαν να την αποτρέψουν, αφού το αντικείμενο αυτό ήταν πολύ πρωτοποριακό και η τάση για το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα ήταν ξένη στην Ελλάδα. Εκείνη δεν κάμφθηκε και μερικά χρόνια μετά οι ίδιες φωνές αναρωτιούνταν πώς είχε προβλέψει αυτή τη νέα πραγματικότητα τόσο νωρίτερα.  

«Ο κλάδος HORECA θέλει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, πολλές φορές όμως οι ασάφειες γύρω από τη διαχείριση απορριμμάτων δεν τον βοηθούν» λέει η Γιολάντα Σωτηροπούλου, που παραμένει πάντως αισιόδοξη.