Skip to main content

Σκιάθος: Περιπολικά πίσω από τον διάδρομο απογειώσεων προς αποφυγή νέων τραυματισμών

Τι ανέφερε στη Voria.gr ο δήμαρχος, Θοδωρής Τζούμας, για το περιστατικό το οποίο προκάλεσε τραυματισμό τουρίστριας - Η ανακοίνωση της Fraport

Τα δύο περιστατικά τραυματισμού τουριστών στην Σκιάθο -ενός 79χρονου που τραυματίστηκε ελαφρά και μιας 61χρονης που υπέστη σοβαρό τραυματισμό- οι οποίοι πήγαν στην άκρη του διαδρόμου προσαπογειώσεων για να απολαύσουν το θέαμα των αεροπλάνων ώθησαν τη διοίκηση του δήμου Σκιάθου να προχωρήσει στη λήψη επιπλέον μέτρων προκειμένου να απαγορευθεί στους τουρίστες να πλησιάζουν τόσο κοντά στο διάδρομο.

Διαβάστε ακόμα: Σκιάθος: Βίντεο από τη στιγμή της εκτίναξης της 61χρονης τουρίστριας στο αεροδρόμιο

Όπως είπε στη Voria.gr ο δήμαρχος Σκιάθου, Θοδωρής Τζούμας, στο σημείο υπάρχουν τέσσερα προειδοποιητικά φανάρια και τέσσερις πινακίδες στις οποίες αναγράφεται ότι «απαγορεύεται η προσέγγιση κατά τις ώρες προσγείωσης και απογείωσης για πεζούς και οχήματα».

Παρ' όλα αυτά η προσέγγιση τουριστών στο σημείο που βρίσκεται ο διάδρομος του αεροδρομίου είναι ευκολότατη καθώς κυριολεκτικά βρίσκεται πάνω στον παραλιακό δρόμο και εδώ και χρόνια αποτελεί hot spot, ενώ δεκάδες βίντεο με τις απογειώσεις και τις προσγειώσεις έχουν γίνει viral στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Όλα μπορούν να γίνουν επικίνδυνα. Κι ένα μαχαίρι μπορεί να γίνει επικίνδυνο, κι ένα φανάρι που περνάμε και είναι κόκκινο είναι επικίνδυνο, μόνο που δεν φταίει το φανάρι αλλά φταίμε εμείς. Έτσι συμβαίνει και στην περίπτωση του τραυματισμού της τουρίστριας που υπερεκτίμησε τις δυνάμεις της, αγνόησε την απαγόρευση και για αυτό έγινε ό,τι έγινε», είπε ο κ. Τζούμας προσθέτοντας ότι θα ληφθούν άμεσα περισσότερα μέτρα για την αποφυγή νέων τραυματισμών.

«Είπαμε με τη Fraport (σ.σ. διαχειρίζεται το αεροδρόμιο της Σκιάθου) να ενισχυθεί η σήμανση και να μπουν κι άλλες πινακίδες και επίσης η Δημοτική Αστυνομία μαζί με την Ελληνική Αστυνομία θα κάνουμε μεικτά περίπολα τις ώρες αιχμής του αεροδρομίου. Βέβαια το αεροδρόμιο λειτουργεί από τις 6 το πρωί έως τη 1 μετά τα μεσάνυχτα οπότε μπορεί να συμβεί παρόμοιο περιστατικό οποιαδήποτε στιγμή και όπως είναι λογικό δεν μπορεί να είναι στο σημείο η Αστυνομία και να φυλάει με τις ώρες το σημείο όταν οι ανάγκες για αστυνόμευση είναι μεγάλες. Όμως τις ώρες αιχμής θα έχουμε περιπολία έτσι ώστε να μην επιτρέπεται σε κανέναν να σταθεί στο σημείο» είπε ο κ. Τζούμας.

Η Αστυνομία πάντα εκτελούσε περιπολίες στο σημείο ωστόσο παραδίπλα, όπως είπε ο δήμαρχος Σκιάθου, βρίσκεται ένα καφέ κι ένα ξενοδοχείο όπου βρίσκουν καταφύγιο οι τουρίστες που επιθυμούν να απαθανατίσουν τη στιγμή απογείωσης και προσγείωσης αεροπλάνων. «Μόλις φύγει η Αστυνομία σπεύδουν να πάνε και πάλι πάνε δίπλα στον διάδρομο» ανέφερε.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σκιάθου η 61χρονη τουρίστρια από το Ηνωμένο Βασίλειο που τραυματίστηκε όταν εκτοξεύτηκε από τα αέρια των τουρμπινών ενός αεροσκάφους κατά την απογείωσή του, και η οποία διακομίστηκε στο νοσοκομείο του Βόλου, «πηγαίνει καλύτερα η υγεία της» ενώ όπως είπε «εάν χρειαστεί να παραμείνει περισσότερο διάστημα στο νοσοκομείο εμείς ως δήμος θα αναλάβουμε και θα πληρώσουμε τη διαμονή των οικείων της στο νησί».

Η ανακοίνωση της Fraport

Από την πλευρά της η εταιρεία που διαχειρίζεται και λειτουργεί το αεροδρόμιο της Σκιάθου εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τον συμβάν της 61χρονης επισημαίνοντας κατ' αρχάς ότι αυτό έγινε εκτός των ορίων του αερολιμένα.

«Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ο αερολιμένας Σκιάθου "Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης" είναι ένα διεθνές αεροδρόμιο ευρωπαϊκών προτύπων, το οποίο είναι πιστοποιημένο σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Σχετικά με το συμβάν που έλαβε χώρα στις 05/07/2022 και το οποίο αφορά τον τραυματισμό 61χρονης Βρετανίδας, που βρισκόταν εκεί για να κινηματογραφήσει τις απογειώσεις αεροσκαφών από το αεροδρόμιο Σκιάθου, διευκρινίζεται ότι αυτό σημειώθηκε σε χώρο εκτός του αεροδρομίου Σκιάθου "Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης". Υπογραμμίζεται ότι ο φορέας διαχείρισης και λειτουργίας του αερολιμένα έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας εντός των ορίων παραχώρησης, και επομένως και του αεροδρομίου, και οτιδήποτε λαμβάνει χώρα εκτός αυτού δεν υπόκειται στην ευθύνη του. Σε κάθε περίπτωση, προτεραιότητα της εταιρείας αποτελεί πάντα η ασφαλής και ομαλή λειτουργία του αερολιμένα και η ασφάλεια των επιβατών».

Πηγή εικόνας: Alika Obrazovskaya/Wikimedia Commons