Skip to main content

Απόβαση στην... εμβολιασμένη Σκιάθο έκαναν το τριήμερο οι Θεσσαλονικείς

Η Σκιάθος θα δώσει μάχη για να κερδηθεί το στοίχημα της τουριστικής περιόδου - Ανησυχία για τις κλειστές αγορές από Βρετανία και Σκανδιναβία

Τη Σκιάθο, το καταπράσινο νησί των Σποράδων με τις 69 παραλίες, επέλεξαν περίπου 1.500 άτομα για να περάσουν το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, την πρώτη μεγάλη έξοδο του φετινού καλοκαιριού, μετά την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Οι επισκέπτες αυτοί, που έδωσαν ανάσα στην τοπική οικονομία, επέλεξαν να μετακινηθούν προς το νησί με τη νέα ακτοπλοϊκή σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τις Σποράδες, που ξεκίνησε από την περασμένη Παρασκευή και που ήταν το επιστέγασμα των προσπαθειών από το χειμώνα των δημάρχων Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα και Σκιάθου Θοδωρή Τζούμα.

Διαβάστε: Έρχονται νέες ακτοπλοϊκές συνδέσεις με Θεσσαλονίκη - Ικανοποίηση για Σποράδες

«Βοήθησε πάρα πολύ την τουριστική κίνηση του τριημέρου αυτή η ακτοπλοϊκή σύνδεση και ήρθε στο νησί ένα αγαπημένο κοινό, αυτό της Θεσσαλονίκης, που μας είχε λείψει όλα αυτά τα χρόνια. Το τριήμερο ήταν πάνω από 1.500 άτομα απ΄ ό,τι μάθαμε», τόνισε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Σκιάθου Θοδωρής Τζούμας.

Η Σκιάθος θα δώσει μάχη για να κερδηθεί το στοίχημα της τουριστικής περιόδου καθώς φέτος άνοιξαν σχεδόν όλα τα ξενοδοχεία σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά που είχε λειτουργήσει περίπου το 50%. Αρνητική εξέλιξη ωστόσο και για τη Σκιάθο, που είναι διεθνώς αναγνωρισμένη για την ακτογραμμή της και που το 2019 είχε ανακηρυχθεί ως το νησί με τις ομορφότερες παραλίες, αποτελεί το γεγονός ότι παραμένουν κλειστές η βρετανική και η σκανδιναβική αγορά.

«Το νησί βασίζεται κατά κύριο λόγο στη βρετανική και τη σκανδιναβική αγορά. Περιμένουμε τις τελευταίες ανακοινώσεις από τη Βρετανία να δούμε τι θα γίνει με την κατάσταση. Όμως έχει χαθεί ο Μάιος και ο Ιούνιος και αναμφισβήτητα δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα για τα ξενοδοχεία. Θα βασιστούμε και πάλι στον εσωτερικό τουρισμό. Η σύνδεση από Θεσσαλονίκη είναι πολύ θετικό σημάδι αλλά θέλει δουλειά για να πιάσει η γραμμή. Μακάρι να διατηρηθεί διότι για τη Βόρεια Ελλάδα είναι πολύ αγαπημένος προορισμός οι Σποράδες», σημείωσε ο Πάνος Ανδριτσόπουλος, αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου.

Όπως ανέφερε ο κ. Ανδριτσόπουλος, «εάν δεν περπατήσει η βρετανική ή η σκανδιναβική αγορά για να κινηθεί η τοπική οικονομίοα θα είναι μια σούπερ χαμένη χρονιά και δεν θα φταίει η δική μας πλευρά. Η χώρα έχει κάνει τα πάντα, έχει εμβολιάσει τον κόσμο, έχει ανοίξει τα σύνορα». Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Διαμαντής Μαθηνός εκτιμά ότι τη φετινή τουριστική περίοδο και μετά την πολύμηνη καραντίνα, οι κρατήσεις θα είναι της τελευταίας στιγμής.

Στο νησί είναι διαθέσιμα για τους τουρίστες και επισκέπτες γύρω στα 100 ξενοδοχεία, χώρια τα υπόλοιπα καταλύματα. Σύμφωνα με τον κ. Ανδριτσόπουλο, υπάρχουν καταλύματα για όλα τα βαλάντια, από φθηνά 50 – 60 ευρώ τη βραδιά που ανεβαίνουν ανάλογα τη κατηγορία και τις παροχές. Από την πλευρά του, πάντως, ο δήμαρχος Σκιάθου εκτιμά ότι οι ξενοδόχοι, όπως και την περσινή καλοκαιρινή περίοδο, έτσι και φέτος, θα προσφέρουν καλές τιμές.

Covid free η Σκιάθος με το 95% του πληθυσμού εμβολιασμένο

Υγειονομικά οχυρωμένη απέναντι στον κορωνοϊό είναι η Σκιάθος. Ήδη έχει εμβολιαστεί το 95% του πληθυσμού, ενώ όσοι έρχονται να εργαστούν την τουριστική περίοδο εμβολιάζονται και αυτοί. «Υπάρχει υγειονομική οχύρωση του νησιού με μοριακό αναλυτή στο Κέντρο Υγείας, κινητή μονάδα υγείας που κάνει συνεχώς τεστ. Υπάρχει κάψουλα αρνητικής πίεσης καθώς και μια ομάδα στρατιωτικών γιατρών που κάνει συνεχώς ελέγχους σε επιχειρήσεις σε φορείς του δήμου για να ελέγχουμε την υγειονομική επιτήρηση», σημείωσε ο δήμαρχος, σύμφωνα με τον οποίο στο νησί υπάρχει και ξενοδοχείο καραντίνας. Παράλληλα όπως ανέφερε ο κ. Τζούμας από την πλευρά του δήμου πραγματοποιούνται συνεχώς έλεγχοι αλλά και επιχειρήσεις καθαρισμού.

«Τα ξενοδοχεία που είναι ανοιχτά είναι πλήρως ασφαλή, τηρούν όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας ενώ πλήρες ασφαλές είναι και το νησί. Ο κόσμος που θα αποφασίσει να έρθει στη Σκιάθο θα πρέπει να αισθάνεται ασφαλής», υπογράμμισε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου.

«Το νησί έχει όλα τα εχέγγυα για να προσφέρει μια μοναδική εμπειρία στους επισκέπτες του εσωτερικού και του εξωτερικού», τόνισε από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Τουρισμού του δήμου Θεσσαλονίκης Μαρία Καραγιάννη σημειώνοντας παράλληλα πως κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της αποστολής του δήμου Θεσσαλονίκης στο νησί, έγιναν γόνιμες συζητήσεις με τον δήμαρχο Σκιάθου για το πώς θα ενωθούν οι δυνάμεις, καθώς και ανθρώπινοι και οικονομικοί πόροι για περαιτέρω αξιοποίηση αυτής της συνεργασίας.

Όπως σημείωσε, περισσότερα για τα σχέδια των δύο δήμων θα ανακοινωθούν σε δύο με τρεις περίπου μήνες, υπογραμμίζοντας πως έχει ανοίξει ένας δίαυλος επικοινωνίας με αγορές του εξωτερικού.

Οι ομορφιές της Σκιάθου, τα μονοπάτια και τα αξιοθέατα

Η Σκιάθος φημίζεται για τα υπέροχα φυσικά τοπία, τις όμορφες παραλίες, το καλό φαγητό και τη νυχτερινή ζωή της. Είναι ένα νησί με έντονο παραδοσιακό χαρακτήρα, καθώς έχει πολλά αξιοθέατα, από τα οποία ξεχωρίζουν τα βυζαντινά και μεσαιωνικά μνημεία. Σε ολόκληρο το νησί θα βρεις ο επισκέπτης υπέροχες εκκλησίες, μοναστήρια.

Τα πιο γνωστά αξιοθέατα στη Σκιάθο είναι το παλιό κάστρο της Σκιάθου, το Μπούρτζι, το σπίτι του Παπαδιαμάντη και η Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος στράφηκαν τα βλέμματα όλων στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου όπου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης «Πρώτη Σημαία» παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, της προέδρου της «Επιτροπής 2021» Γιάννας Αγγελοπούλου, του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και οι αστέρες του Χόλιγουντ, Κερτ Ράσελ και Γκόλντι Χόουν, οι οποίοι παραθέριζαν στο νησί.

Δείτε επίσης: Στη Σκιάθο ο Κερτ Ράσελ και Γκόλντι Χόουν - Η συνάντηση με Ζέρβα και Αγγελοπούλου

«Η Σκιάθος επίσημα από του χρόνου ανοίγει στις 31 Μαρτίου καθώς θα συμπεριλάβουμε και το Πάσχα. Το Κάστρο μας θα είναι σημείο αναφοράς. Τα μονοπάτια, πιστεύω μέσα στο καλοκαίρι θα χαρτογραφηθούν και ο περιπατητικός τουρισμός μετράει γύρω στα 4 εκατ. παγκοσμίως και η Σκιάθος αξίζει ένα μεγάλο κομμάτι», σημειώνει ο αντιδήμαρχος Τουρισμού.

Ο δήμος σχεδιάζει δεκαπέντε διαφορετικές περιπατητικές διαδρομές που η καθεμία αντιπροσωπεύει διαφορετικό κομμάτι του νησιού, ενώ για πρώτη φορά χαρτογραφείται μονοπάτι ΑΜΕΑ στις Κουκουναριές.

Στη Σκιάθο το μοναδικό οινοποιείο των Σποράδων

Το οινοποιείο Παρίσση είναι ένα από τα πλέον μικρά οινοποιεία της Ελλάδας και το μοναδικό στις Σποράδες. Κτισμένο 100 μέτρα από τον προφήτη Ηλία, ένα εκκλησάκι στις πλαγιές του βουνού και σε ένα κατάφυτο δάσος, σε ένα πλάτωμα όπου ήταν φυτεμένο ένα μικρό αμπέλι, το οινοποιείο στέκει ως ένα μικρό κόσμημα. Είναι ένα σύγχρονο οινοποιείο δυναμικότητας 30.000 φιαλών.