Skip to main content

Κώτσης για Θεσσαλονίκη: Στο 70%-75% η πληρότητα των ΜΕΘ για κορωνοϊό

Σύμφωνα με τον καθηγητή Παθολογίας Βασίλη Κώτση, η πληρότητα στις ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης φτάνει στο 70-75%.

Οριακή χαρακτήρισε την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη με τις ΜΕΘ Covid ο καθηγητής Παθολογίας Βασίλης Κώτσης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΪ.

Όπως επισήμανε ο κ. Κώτσης, η πληρότητα στις ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης φτάνει στο 70-75%.

Ανέφερε επίσης ότι η ανοσία στη συμπρωτεύουσα είναι μεταξύ 5% με 10%.

Εξάλλου, σύμφωνα με το μοντέλο διαχείρισης υγειονομικού κινδύνου CORE του ΑΠΘ, τον Ιούλιο το ποσοστό ανοσίας εκτιμάται στο 46%, τον Αύγουστο στο 54% και τον Νοέμβριο στο 70% του πληθυσμού, με δεδομένο ότι από τον Μάρτιο θα διενεργούνται ένα εκατομμύριο εμβολιασμοί μηνιαίως.

Άλλωστε, τα προγραμματισμένα ραντεβού εμβολιασμού για τον Μάρτιο ξεπερνούν ήδη τις 720.000 και το προσεχές διάστημα θα ανοίξουν τα ραντεβού και για άλλες ηλικιακές ομάδες.

Εάν λοιπόν οι εμβολιασμοί «τρέξουν» σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η ανοσία της αγέλης μπορεί να επιτευχθεί στο τέλος Νοεμβρίου. Παράλληλα, η Ε.Ε στοχεύει στην ταχεία εξεύρεση κοινής προσέγγισης για το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Ήδη, πάντως όπως αναφέρουν επιστήμονες στην Καθημερινή, ένας στους έξι κατοίκους της Αττικής και ένας στους πέντε στη Θεσσαλονίκη έχει κάποιου βαθμού ανοσία, είτε μέσω της φυσικής νόσησης είτε μέσω των εμβολιασμών.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ανακοινώθηκαν 136 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην ΠΕ Θεσσαλονίκης, όπου δύο φορές την τελευταία εβδομάδα οι νέες διαγνώσεις ξεπέρασαν τις 200.