Skip to main content

Σκυλακάκης: Δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα μετά την πανδημία

Ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι «δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα μετά την πανδημία αλλά θέλουμε να τηρήσουμε τους στόχους».

Στην ανάγκη να υπάρχει ένα ασφαλές δημοσιονομικό περιβάλλον ώστε η Ελλάδα να καλύψει το επενδυτικό κενό, επιτυγχάνοντας όμως και τους δημοσιονομικούς στόχους που θα τεθούν από το 2023 και μετά αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στο συνέδριο του Economist με θέμα «Ελλάδα: 200 χρόνια οικονομικής επιβίωσης».

«Δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα μετά την πανδημία, αλλά θέλουμε να τηρήσουμε τους στόχους που θα αποφασιστούν»  επεσήμανε, σύμφωνα με το naftemporiki.gr, ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ.  Παράλληλα, σημείωσε ότι στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η επίτευξη  ανάπτυξης μέσω χαμηλότερων πλεονασμάτων αλλά κυρίως μέσα από μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα κινητοποιήσουν ιδιωτικές επενδύσεις.

Αναφερόμενος στο επενδυτικό κενό, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι τα προηγούμενα χρόνια ήταν στο 10%, γεγονός που οδήγησε σε αργή ανάπτυξη. Η λογική που υπήρχε μέχρι πρότινος για τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα και χαμηλή ανάπτυξη θα αλλάξει σε μεσαία πλεονάσματα και υψηλή ανάπτυξη με κάλυψη του επενδυτικού κενού.

Οι λόγοι, σύμφωνα με τον αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ, που οδήγησαν στο επενδυτικό κενό ήταν οι πολύ υψηλοί φορολογικοί συντελεστές και το εργασιακό κόστος, το προβληματικό επενδυτικό περιβάλλον, η απόκλιση των ελληνικών επιτοκίων σε σχέση με άλλες χώρες.

Υπενθύμισε μάλιστα ότι τα μέτρα στήριξης που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τώρα έχουν προσωρινό χαρακτήρα ενώ οι όποιες αποφάσεις ληφθούν αργότερα στο σκέλος του εργασιακού κόστους αλλά και της φορολογίας, θα συζητηθούν με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Ρολφ Στράουχ (ESM)

Το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο παρά το γεγονός ότι αυξάνεται λόγω των δημοσιονομικών μέτρων που λαμβάνονται εξαιτίας της πανδημίας, ακόμα και αν τα επιτόκια αυξηθούν τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM κ. Ρολφ Στράουχ μιλώντας στο ίδιο συνέδριο.

Οι βασικοί λόγοι που καθιστούν το ελληνικό χρέος βιώσιμο είναι  ότι διεθνώς τα επιτόκια είναι πολύ χαμηλά, η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει την έκτακτη στήριξη που παρέχεται με βάση τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών θεσμών καθώς και ότι η δημοσιονομική θέση της Ελλάδα ήταν πολύ ισχυρή όταν ξέσπασε η πανδημία.