Skip to main content

Σκυλακάκης: Έρχεται παράταση στις προθεσμίες για καταβολή οφειλών

Δεν έχουμε μόνο την μεγαλύτερη ύφεση των τελευταίων 50 ετών, έχουμε και μια υγειονομική κρίση, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Στις δυσκολίες που προκαλούν η τεράστια απώλεια εσόδων από τον τουρισμό και τα τεράστια έξοδα για την κάλυψη των αναγκών που ανακύπτουν από την πανδημία αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Μιλώντας σήμερα στον AΝΤ1 ο κ. Σκυλακάκης ανακοίνωσε αλλαγές στο νέο εγγυοδοτικό πρόγραμμα προς τις επιχειρήσεις, τον τερματισμό του μέτρου του «κουρέματος» μισθωμάτων για τις πληγείσες επιχειρήσεις και αναφέρθηκε και στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή ΙΙΙ.

«Δεν έχουμε μόνο την μεγαλύτερη ύφεση των τελευταίων 50 ετών, που είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Έχουμε και μια υγειονομική κρίση και έχουμε μπροστά μας και τουλάχιστον ένα δύσκολο φθινόπωρο, μέχρι να δούμε και πότε θα έρθει το εμβόλιο. Πρόσθετα, η χώρα στηρίζεται στον δανεισμό. Έχουμε ένα καλό επιτόκιο, λόγω και της εμπιστοσύνης που δείχνουν οι αγορές και οι εταίροι μας στην πορεία της οικονομίας», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

«Όταν έχεις τεράστια απώλεια εσόδων, όπως από τον τουρισμό, έχεις παράλληλα τεράστια έξοδα για την κάλυψη των αναγκών, πρέπει να καλύψεις τα υπάρχοντα διαθέσιμα του Δημοσίου, για να υπάρχουν διαθέσιμα. Γι΄ αυτό και επιμένουμε σε μέτρα που είναι εξατομικευμένα, όπως είναι η Επιστρεπτέα Προκαταβολή», σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης.

Προσέθεσε ότι «το μέτρο ξεκίνησε δειλά, διότι στην αρχή υπήρχε μια επιφύλαξη από τους λογιστές, αλλά φάνηκε ότι δίνονται όσα χρήματα πρέπει σε κάθε επιχείρηση.
   
«Τώρα, θα διευρυνθεί η τρίτη φάση, ώστε και να είναι μεγαλύτερο το ποσό και να υπαχθούν πολλοί περισσότεροι στο μέτρο, αλλά και θα αλλάξουν και κάποιες παράμετροι, ώστε να αξιοποιήσουν το μέτρο και άλλοι», τόνισε.

Αναφορικά με τον τραπεζικό δανεισμό σχολίασε τα εξής: «Οι τράπεζες έχουν δανείσει, ωστόσο καλύπτουν κυρίως τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, καθώς πολύ μεγάλο κομμάτι των επιχειρήσεων δεν έχει τραπεζικό προφίλ. Σε κάθε περίπτωση είναι αδύνατον να διαχειριστούν πχ 100.000 επιχειρήσεις, όπως κάναμε με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή. Στο επόμενο εγγυοδοτικό πρόγραμμα πρέπει να υπάρξει περισσότερη στήριξη στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί, αυτό είναι το δικό μου αίτημα προς τις τράπεζες».

Σε ό,τι αφορά στις υποχρεωτικές εκπτώσεις ενοικίου, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι αυτές σταματούν και πως θα πρέπει να υπάρξουν κίνητρα, ώστε να υπάρξει ελάφρυνση των επιχειρήσεων, με βάση εθελοντικές συμφωνίες, σε κάποιες από τις οποίες θα σηκώνει μέρος του βάρους και το Κράτος, ώστε να γεφυρωθεί η απόσταση που θα υπάρχει μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών.

«Θα υπάρξει διάταξη νόμου που θα περάσουμε από την Βουλή», ανέφερε.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε ακόμη ότι θα πρέπει να υπάρξει εξατομικευμένη ρύθμιση οφειλών, καθώς οι ισχύουσες ρυθμίσεις και οι αναστολές καταβολής οφειλόμενων θα διατηρηθούν μέχρι το τέλος του χρόνου. «Από το νέο έτος, θα υπάρχουν δύο εργαλεία: ένα μονοετές και ένα διετές για την εξόφληση των οφειλών που έχουν σωρευτεί από την περίοδο της κρίσης του κορωνοϊού», σημείωσε.

Στην ίδια βάση, ανακοίνωσε ότι εξετάζεται να υπάρξουν ειδικές παράμετροι για τις εποχικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν πληγεί βαριά από την κρίση, καθώς δεν θα έχουν εισοδήματα μέχρι τουλάχιστον τον Απρίλιο του 2021.

Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι δεν συζητείται μόνιμη μείωση του ΦΠΑ, λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας που υπάρχει όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ προανήγγειλε και νέα δέσμη μέτρων για την στήριξη των άνεργων, τόσο σε ό,τι αφορά την εύρεση εργασίας, την κατάρτιση τους και την παράταση στις προθεσμίες για την εξόφληση οφειλών τους.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης είπε ότι τα χρήματα που θα έλθουν από το εξωτερικό θα πέσουν στην ελληνική οικονομία με διάφορους τρόπους, τόσο με προγράμματα άμεσης ενίσχυσης, όσο και με στήριξη επενδύσεων, ώστε να υπάρχει μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα.