Skip to main content

Σκυλακάκης: Οι εξαγγελίες Τσίπρα στη ΔΕΘ είναι εντελώς ανέφικτες

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών «οι εξαγγελίες που έκανε ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ στηρίζονται σε δυνατότητες που δεν υπάρχουν»

«Οι εξαγγελίες που έκανε ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ στηρίζονται σε δυνατότητες που δεν υπάρχουν», διεμήνυσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.

Ξεκαθάρισε ότι δεν «πέφτουν χρήματα από το ελικόπτερο», εξηγώντας πως με βάση τις ρήτρες της ΕΕ, τα κράτη – μέλη δεν μπορούν να νομοθετούν μόνιμες δαπάνες γύρω στα 2,5 δισεκατομμύρια , όπως προτείνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ συνδυαστικά με τις προσωρινές δαπάνες που υποσχέθηκε και οι οποίες είναι «πολύ πάνω από τις δυνατότητες του προϋπολογισμού», οι συγκεκριμένες προτάσεις είναι «εντελώς ανέφικτες».

Τόνισε, δε, ότι τα όσα είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θυμίζουν το παλαιό πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, «για το οποίο ο κ. Τσίπρας είχε πει μετά ότι επρόκειτο περί αυταπάτης. Τώρα, οι πιθανότητες να μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο, είναι μηδενικές».

Απαντώντας στις επικρίσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τον πρωθυπουργό ότι ασκεί «πολιτική μα δανεικά», αντέτεινε ότι «ο κ. Τσίπρας μας λέει να δώσουμε 5 με 10 δισεκατομμύρια με δανεικά και μετά κατηγορεί τον πρωθυπουργό ο οποίος δαπανά πολύ λιγότερα». «Ο κ. Τσίπρας είναι μάγος στο να λέει κάτι και μετά να αναιρεί τον εαυτό του», δήλωσε και κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να μάθει «τα στοιχειώδη για το χρέος, το οποίο δεν είναι στα 220-230 δισεκατομμύρια». «Το νούμερο που φτάσαμε το 2020 ήταν 205 δισεκατομμύρια, και ο λόγος που αυξήθηκε το χρέος ήταν η πανδημία. Το να λέει ότι ευθύνεται ο Μητσοτάκης, δείχνει ότι απλώς είναι άνθρωπος κακής πίστης που ψάχνει να βγάλει κομματικό μεροκάματο», πρόσθεσε.

Ο κ. Σκυλακάκης καταλόγισε στον κ. Τσίπρα ότι απέφυγε να δώσει όλες τις παραμέτρους των προτάσεων που παρουσίασε, ώστε να υπολογιστεί ακριβώς το κόστος του πακέτου των εξαγγελιών. «Με βάση κάποιες υποθέσεις, λογικές και θεμιτές, μπορεί κανείς να βγάλει το συμπέρασμα ότι το συνολικό κόστος είναι στα 11 δισεκατομμύρια. Με άλλες υποθέσεις μπορεί να είναι και 50% πάνω από αυτό το νούμερο», σημείωσε. «Ο κ. Τσίπρας το Σάββατο δεν είπε ότι κάποια από αυτά τα μέτρα είναι προσωρινά, κάτι που είπε την Κυριακή, αλλά δεν εξήγησε πόσο καιρό θα κρατά αυτό το προσωρινό μέτρο. “Για όσο καιρό θα κρατά η ακρίβεια”. Τι πάει να πει ακρίβεια; Για πόσο καιρό θα υπάρχει; Όλα αυτά είναι μια περιττή συζήτηση, γιατί δεν υπάρχουν τα χρήματα. Χάνουμε χρόνο αν προσπαθούμε να ποσοτικοποιήσουμε κάτι, όταν αυτός που το λέει δεν βάζει τις βασικές παραμέτρους», υπογράμμισε.