Skip to main content

Σκυλακάκης:Μικρότερες οι συνέπειες για τη χώρα αν διακοπεί η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου

Ο υπουργός είπε πως το όποιο δημοσιονομικό κενό θα εξαρτηθεί «από το φυσικό αέριο, γιατί η κυβέρνηση έχει κάνει τεράστια παρέμβαση στον ηλεκτρισμό».

Ενεργειακά θωρακισμένη είναι η Ελλάδα τόνισε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, στον απόηχο του κλεισίματος για συντήρηση του Nord Stream.

Καλεσμένος στον ΑΝΤ1 ο κ. Σκυλακάκης εξήγησε ότι το όποιο δημοσιονομικό κενό θα εξαρτηθεί «από το φυσικό αέριο, γιατί αυτήν τη στιγμή η κυβέρνηση έχει κάνει τεράστια παρέμβαση στον ηλεκτρισμό. Σήμερα η τιμή του αερίου ήταν 11 φορές πάνω από την τιμή προ κρίσης».

Η Ελλάδα θα έχει μικρότερες συνέπειες από τη διακοπή παροχής φυσικού αερίου

Έθεσε μάλιστα τα δύο πιθανά σενάρια για το φυσικό αέριο. Το πρώτο είναι η περίπτωση να μη διακοπεί η παροχή του ρωσικού φυσικού αερίου, που θα σημάνει αποκλιμάκωση των τιμών του. Το δεύτερο, η διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου, «από την οποία η Ελλάδα θα έχει μικρότερες συνέπειες, αφού δεν χρησιμοποιείται αέριο στη βιομηχανία».

Υπενθυμίζεται ότι η προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία αναστέλλεται από σήμερα και για δέκα ημέρες προκειμένου να γίνουν εργασίες συντήρησης στον αγωγό Nord Stream 1, ο οποίος διαπερνά τη Βαλτική Θάλασσα και θεωρείται ο σημαντικότερος για τη ροή του καυσίμου προς τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία. Ωστόσο, αρκετοί αξιωματούχοι στη Γερμανία εκφράζουν ολοένα εντονότερα την ανησυχία τους πως η ροή μπορεί να μην αποκατασταθεί, καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος του Βλαντίμιρ Πούτιν εναντίον της Ουκρανίας.

Στην περίπτωση που υπάρξει ο δημοσιονομικός χώρος, εξήγησε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, προτεραιότητα θα είναι οι πιο αδύναμοι πολίτες.

«Η ύφεση μειώνει τις τιμές των καυσίμων. Η πτώση των τιμών στα καύσιμα έχει μία καθυστέρηση. Το αέριο και όχι τα καύσιμα θα είναι το μεγάλο μας πρόβλημα το επόμενο διάστημα. Από αυτό θα καθοριστεί ο δημοσιονομικός χώρος», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με το Ταμείο Ανάπτυξης και το κατά πόσο θα μπορούσε να συμβάλει στη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου, ο Θ.Σκυλακάκης εξήγησε πως, «οι απορροφήσεις έχουν αρχίσει να αυξάνονται για το Ταμείο Ανάπτυξης. Κι έχουμε και πολύ μεγάλη ζήτηση για επενδύσεις. Πρωτοφανείς για τα προηγούμενα δεδομένα. Πάνε πολύ καλά και τα δάνεια του Ταμείου, έχουμε φτάσει 2,6 δις δάνεια που έχουν εγκριθεί για 55 έργα», ωστόσο, αυτός «ο πολλαπλασιαστής θα επηρεάσει περισσότερο το 2022 και το 2023».

Όσο για το αν θα υπάρξει κάποια παρέμβαση για τις ανατιμήσεις, αναφέρθηκε στην επικείμενη αύξηση των συντάξεων στην αρχή του νέου έτους και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

«Μείωση τιμών που πιθανόν θα δούμε τους επόμενους μήνες, είναι στα καύσιμα. Υπάρχουν προβλέψεις κι άλλα όπως το σιτάρι που βλέπω ότι αρχίζουν να πέφτουν», συμπλήρωσε.

«Ο πληθωρισμός είναι μόνιμη ανατροφοδοτούμενη αύξηση τιμών και μισθών, αυτήν τη στιγμή δεν είμαστε σε μόνιμη φάση και η ΕΚΤ ετοιμάζεται να αυξήσει τα επιτόκια για τη διακοπή της ανατροφοδότησης», εξήγησε προβλέποντας ότι, «ο πληθωρισμός θα είναι υψηλός το επόμενο διάστημα. Και θα είναι υψηλότερος από αυτό που περιμέναμε τα επόμενα χρόνια».

Τέλος, σχετικά με το σενάριο των πρόωρων εκλογών, το οποίο φαίνεται να απομακρύνεται, το χαρακτήρισε «θεσμικά σωστό» σημειώνοντας πως είναι «πολύ σημαντικό να φύγει από μπροστά το εκλογικό, για να μπορέσουμε να κάνουμε όλες τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για να αποφύγουμε την κρίση, που χρειάζεται μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης» και διαβεβαίωσε πως «η κυβέρνηση είναι απολύτως ενιαία σε αυτά τα θέματα».

Σκρέκας: Η Ελλάδα έχει το μικρότερο ρίσκο στην Ευρώπη

Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη εβδομάδα συνεδρίασε η ομάδα διαχείρισης κρίσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος, με τον Κώστα Σκρέκα να τονίζει πως επικαιροποιήθηκαν οι παρεμβάσεις στο εξαιρετικά δυσμενές σενάριο της πλήρους αποκοπής. Μάλιστα μετά το τέλος της συνεδρίασης ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ξεκαθάρισε πως στο ενδεχόμενο διακοπής της παροχής φυσικού αερίου: Η Ελλάδα έχει το μικρότερο ρίσκο στην Ευρώπη

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας συμπέρανε, στο τέλος της συνεδρίασης, ότι «προετοιμαζόμαστε συστηματικά για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας, εξετάζοντας και τα δυσμενέστερα σενάρια. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει από τους μικρότερους κινδύνους σε όλη την Ευρώπη από άποψη επάρκειας εφοδιασμού, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει διαθέσιμο LNG».

Ειδικότερα:

-Η χωρητικότητα του τερματικού σταθμού στη Ρεβυθούσα βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Κατέπλευσε, σε χρόνο ρεκόρ, το ειδικό δεξαμενόπλοιο που αυξάνει την αποθηκευτική ικανότητα του σταθμού κατά 145.000 κυβικά μέτρα.

-Η ΔΕΠΑ Εμπορίας και οι υπόλοιπες εταιρείες που εισάγουν φυσικό αέριο, βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους προμηθευτές τους προκειμένου να εξασφαλίσουν επιπλέον φορτία LNG, εφόσον κριθεί αναγκαίο.

-Οι διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ συνεχίζουν να λειτουργούν με τη σημερινή τους παραγωγική δυναμικότητα και δεν παρουσιάζουν ελλείψεις.

-Η χώρα μας, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συνεργασίας, καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να παράσχει ποσότητες φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, υπό την προϋπόθεση κάλυψης της εγχώριας κατανάλωσης φυσικού αερίου.

-Σε ετοιμότητα είναι οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν τώρα με καύσιμο φυσικό αέριο και, σε περίπτωση που χρειαστεί τον χειμώνα, θα έχουν τη δυνατότητα εναλλαγής καυσίμου και λειτουργίας με diesel.

-Τα αποθέματα νερού για τη λειτουργία των υδροηλεκτρικών μονάδων είναι ικανοποιητικά.