Skip to main content

Σκηνικό κρίσης στη Θεσσαλονίκη

Έντονη απαισιοδοξία για τη γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας καταγράφει έρευνα του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την καταναλωτική εμπιστοσύνη τ
Έντονη απαισιοδοξία για τη γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας καταγράφει έρευνα του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την καταναλωτική εμπιστοσύνη των Θεσσαλονικέων τον Αύγουστο. Μάλιστα, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα, το 92,6% των καταναλωτών πιστεύουν ότι η ανεργία θα αυξηθεί τους επόμενους 12 μήνες.

Στο ερώτημα «θα αυξηθεί ή θα μειωθεί η φτώχεια στην Ελλάδα τον επόμενο χρόνο», το 78,2% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η φτώχεια θα αυξηθεί. Σε άλλο ερώτημα το 84,6% των Θεσσαλονικέων εκτιμά ότι η φτώχεια στην Ελλάδα αυξήθηκε τον τελευταίο χρόνο. Οι απόψεις για την αύξηση της φτώχειας δεν διαφοροποιούνται σημαντικά ανάμεσα σε ερωτηθέντες με διαφορετικά δημογραφικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, σχεδόν οκτώ στους δέκα ερωτηθέντες βλέπουν το κόστος ζωής να αυξάνεται σε σχέση με αυτό που ήταν 12 μήνες πριν. Περισσότερο ανήσυχοι για την αύξηση του κόστους ζωής είναι οι νέοι, οι έχοντες ανώτερη εκπαίδευση, οι άνεργοι, αλλά και όσοι δήλωσαν ότι ήδη βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 79,5% των πολιτών δηλώνει ότι η οικονομική του κατάσταση είναι δύσκολη και εκφράζουν τους φόβους του για το οικονομικό και επαγγελματικό τους μέλλον.

Με μελανά χρώματα, εξάλλου περιγράφεται και η αντίληψη της κατάστασης της απασχόλησης και εμπιστοσύνης των Θεσσαλονικέων. Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται στην έρευνα περισσότεροι από εννέα στους δέκα ερωτηθέντες πιστεύουν ότι αυτή τη χρονική περίοδο είναι δύσκολο να βρεθεί δουλειά στην περιοχή τους, ενώ το ίδιο ποσοστό θεωρεί ότι μέσα στον επόμενο χρόνο οι δουλειές θα είναι λιγότερες στην περιοχή τους. Παράλληλα, σχεδόν τέσσερις στους δέκα ερωτηθέντες είναι δυσαρεστημένοι από την τωρινή τους εργασία και τις προοπτικές που αυτή προσφέρει.

Ανησυχητικό είναι και το ποσοστό (35%) των πολιτών της Θεσσαλονίκης που εμφανίζονται δυσαρεστημένοι με τις προοπτικές εξέλιξης που προσφέρει ο οργανισμός ή η εταιρία στην οποία απασχολούνται αυτήν τη στιγμή, ενώ το 46% των ερωτηθέντων δεν αισθάνεται εξασφαλισμένο στην τωρινή του εργασία. Τέλος, το 48% των ερωτηθέντων είναι δυσαρεστημένο με τις αποδοχές του αυτήν την περίοδο.

Επίσης, καταγράφονται απαισιόδοξες προθέσεις για τις καταναλωτικές δαπάνες τους επόμενους 12 μήνες, καθώς το 35,8% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να πραγματοποιήσει αγορές οικοσκευών, ενώ το 37,3% των ερωτηθέντων, των οποίων η οικονομική κατάσταση είναι δύσκολη, θεωρεί ότι δεν είναι κατάλληλη η οικονομική συγκυρία, για να προβούν σε αγορές οικοσκευών. Μάλιστα, σε ποσοστό 47,7% (αθροιστικά: «Δύσκολο» και «Πολύ δύσκολο»), οι ερωτηθέντες θεωρούν ότι γενικά δεν είναι εύκολο να αποκτήσουν ορισμένα αγαθά.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι ερωτηθέντες των οποίων η οικονομική κατάσταση είναι δύσκολη σε ποσοστό 79%, εκφράζουν ότι αδυνατούν να αποκτήσουν ορισμένα αγαθά αυτή την οικονομική συγκυρία. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Πελοπίδας Καλλίρης, προειδοποιεί ότι ο εμπορικός και επιχειρηματικός κόσμος της Θεσσαλονίκης πρέπει να αναμένει περαιτέρω μείωση της αγοραστικής κίνησης και του τζίρου.

Εξάλλου, οι προσδοκίες των ερωτώμενων, όσον αφορά την οικονομική πορεία της χώρας μετά από τέσσερα χρόνια, δείχνουν απαισιοδοξία, αφού το 46,2% θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα είναι χειρότερη.

Ο κ.Καλλίρης κρούει των κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση και υπογραμμίζει ότι η φοροεισπρακτική πολιτική που ακολουθεί είναι εμφανέστατο ότι οδηγεί σε διέξοδο.  Η εναλλακτική πολιτική που προτείνει απέναντι στο μνημόνιο είναι η δημιουργία ενός πολιτικού κλίματος που θα οδηγήσει στην μείωση του κόστους δανεισμού του Ελληνικού κράτους παράλληλα με τη δημιουργία αναπτυξιακών μέτρων.