Skip to main content

Σκληρό πόκερ για τη βοήθεια στην Ελλάδα

Μέχρι το «παρά πέντε», κυριολεκτικά, θα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Βερολίνου - Βρυξελλών και Αθήνας σχετικά με το ύψος και κυρίως τον τρόπο παροχής της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδ
Μέχρι το «παρά πέντε», κυριολεκτικά, θα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Βερολίνου - Βρυξελλών και Αθήνας σχετικά με το ύψος και κυρίως τον τρόπο παροχής της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Μπορεί από την Κομισιόν να διαρρέεται ότι «υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, αν ζητήσει ενίσχυση», όμως, έως και αργά χθες το βράδυ, από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας υποστηριζόταν ότι «δεν υφίσταται κανένα τέτοιο σενάριο» κι πως «ό,τι περί του αντιθέτου συζητείται δεν αποτελεί τίποτα άλλο παρά απλό σενάριο».

Την ίδια ώρα, από την Αθήνα διαμηνύονταν ότι «καλή και ευπρόσδεκτη θα είναι οποιαδήποτε βοήθεια», αφήνονταν όμως να εννοηθεί ότι θα πρέπει παράλληλα να είναι κι ενός ορισμένου ύψους. Για παράδειγμα, η ελληνική πλευρά προσδοκά σε ένα ποσό της τάξης των 20 - 25 δισ. ευρώ και δεν συμβιβάζεται με όσα συζητούνται για μια «ένεση» της τάξης των 5 - 10 δισ. ευρώ. Επίσης, αυτό το οποίο υποστηρίζονταν από αρμόδιες πηγές του οικονομικού επιτελείου ήταν ότι «το ποσό το οποίο θα δοθεί ως βοήθεια, θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα λογικό επιτόκιο, γιατί σε διαφορετική περίπτωση δεν έχει νόημα να δοθεί». Τα παραπάνω ζητήματα απομένει ακόμα να ρυθμιστούν κι είναι άγνωστο αν κάτι τέτοιο θα προλάβει να γίνει έως σήμερα το απόγευμα, πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του Eurogroup.