Skip to main content

Σκληρό πόκερ σε εξέλιξη για την εξαγορά μιας τράπεζας

Το πωλητήριο θα αφορά στην άδεια της, η οποία είναι «γενικού περιεχομένου», δηλαδή καλύπτει όλες τις τραπεζικές εργασίες.

Μεγάλες διαστάσεις πήρε τις προηγούμενες ώρες το θέμα της Επενδυτικής Τράπεζας της Ελλάδας, που, ως γνωστόν, βγαίνει προς πώληση. Για την ακρίβεια, το πωλητήριο θα αφορά στην άδεια της, η οποία είναι «γενικού περιεχομένου», δηλαδή καλύπτει όλες τις τραπεζικές εργασίες.

Οι πληροφορίες επιμένουν ότι θα εκφρασθεί ενδιαφέρον από τον όμιλο Βαρδινογιάννη (σε συνεργασία με το βρετανικό fund Duet) αλλά και από άλλα ελληνικά και ξένα συμφέροντα. Μάλιστα, οι διαδικασίες πώλησης θα τρέξουν πολύ γρηγορότερα από ό,τι πιστεύει η αγορά.

Συγκεκριμένα, αυτό που δεν έχει ακόμα γίνει ευρέως γνωστό, είναι ότι οι διαδικασίες θα «τρέξουν» πριν το Πάσχα. Πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν υποστηρίζουν, για παράδειγμα, ότι το data room για τον εσωτερικό έλεγχο της τράπεζας, θα ανοίξει σε λιγότερο από 20 μέρες.

Ωστόσο, στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθεί ότι κινεζικό ενδιαφέρον για την περίπτωση, δεν έχει εκφρασθεί. Παρά τα όσα περί του αντιθέτου, λέγονται και γράφονται το τελευταίο διάστημα. Ενδεχομένως, κάτι τέτοιο να το επιθυμούσε η ελληνική πλευρά, για ευνόητους λόγους, αλλά δεν επαληθεύεται, τουλάχιστον προς το παρόν. Αντιθέτως, για την περίπτωση, όντως, ενδιαφέρονται συγκεκριμένα funds του εξωτερικού.

Να σημειωθεί ότι το ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη τράπεζα αναμένεται ισχυρό για έναν κρίσιμο λόγο: στην εποχή των capital controls νέες τραπεζικές άδειες δεν μπορούν να εκδοθούν...