Skip to main content

Η μία συγγνώμη του Αλέξη και «τα κρασιά από τη Μακεδονία»

Οι συγγνώμες που ξέχασε ο Αλέξης Τσίπρας, η πολιτική αστάθεια στην Αλβανία και η προώθηση «μακεδονικών» κρασιών στις ΗΠΑ.

Ο Α. Τσίπρας παραδέχτηκε ότι «χρωστάμε μια συγγνώμη γι' αυτό που έγινε με τις μετατάξεις, όχι μόνο στα μέλη μας, αλλά σε όλο τον ελληνικό λαό. Δεν αρκεί να λέμε ότι οι άλλοι έκαναν τέρατα αλλά όταν μπαίνουμε σ' αυτό το πολιτικό αλισβερίσι προνομίων δίνουμε μια εικόνα σκοτεινή».

Μόνο γι’ αυτό συγγνώμη; Και μετά από τον θόρυβο; Να κάνω μια λίστα με χίλια άλλα που προηγούνται; Αν αποφασίσει να ζητήσει συγνώμη για όλα δεν φτάνει ο χρόνος μέχρι τις εκλογές. Και φυσικά, τα ρουσφέτια σε διορισμούς και μετατάξεις συνεχίζονται, αλλά με λιγότερο θόρυβο.

Θυμήθηκε και τη μεσαία τάξη ο πρωθυπουργός. Αργά για δάκρυα. Τι άφησε άραγε από τη μεσαία τάξη; Την εξουθένωσε πλήρως. Άλλωστε την είχε στην ελίτ. Δεν ήταν μέσα στους πολλούς, που έλεγε ότι ενδιαφέρεται.

Η επικρατούσα πολιτική αστάθεια στην Αλβανία ωθεί τη μετανάστευση των πολιτών. Αυτό επιβεβαιώνεται από την αύξηση του αριθμού των αιτούντων άσυλο σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύεται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο, οι Αλβανοί κατατάσσονται μετά από τους πολίτες της Βενεζουέλας και της Κολομβίας. Από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, έχουν ληφθεί πάνω από 7.000 αρνητικές αποφάσεις.

Ανταγωνισμός με την Βουλγαρία, ποια χώρα θα προστατεύει τον εναέριο χώρο των Σκοπίων. «Η Βουλγαρία, μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του εναέριου χώρου της Δημοκρατίας της "Βόρειας Μακεδονίας", εάν συνάψει συμφωνία για την αγορά οκτώ F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ.

Είναι γνωστό ότι η φύλαξη του εναέριου χώρου των Σκοπίων έχει αναληφθεί από την Ελλάδα. Οι δηλώσεις του Μπορίσοφ δείχνουν την αναμενόμενη αντίδραση της Βουλγαρίας.

Ο Μπινάλι Γιλντιρίμ, πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας και υποψήφιος Δήμαρχος του Κόμματος του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, διέγραψε ένα tweet με το οποίο ανέφερε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο ως "Οικουμενικό", όταν δέχθηκε κριτικές στο σημείωμά του, όπως ανέφεραν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τον οικουμενικό τίτλο του Πατριάρχη.

Η Ολμπράιτ αφίχθη στο Κοσσυφοπέδιο, μετά τον πρώην πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, όπου θα λάβουν μέρος μαζί στην τελετή που σηματοδοτεί τα 20 χρόνια από την έναρξη των βομβαρδισμών στην πρώην Γιουγκοσλαβία και την απόσχιση της επαρχίας του Κοσόβου από τη Σερβία. Η Ολμπράιτ κλήθηκε  στην επέτειο αυτή για να δει εκ του σύνεγγυς την προτομή που της έχουν φτιάξει για την υποστήριξή της προς το αλβανικό στοιχείο του Κοσσυφοπεδίου.   

Ο σύνδεσμος "Κρασιά από τη Μακεδονία" (Βίνα οντ Μακεδονία- Вина од Македонија), σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας, Δασών και Υδατικής Οικονομίας, πραγματοποίησε προσφορές "μακεδονικών" κρασιών στο Σικάγο και τη Νέα Υόρκη στις Ηνωμένες Πολιτείες την περασμένη εβδομάδα.

Έξι από τα οινοποιεία έλαβαν μέρος σε αυτές τις φημισμένες συναντήσεις φέτος. Οι προσφορές των "μακεδονικών" κρασιών στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω του συνδέσμου "Κρασιά από τη Μακεδονία" οργανώνονται συνεχώς τα τελευταία επτά χρόνια.