Skip to main content

Σκόπια: Τρέχουν για να εξάγουν ελεύθερα στην αγορά της Κίνας

Η γειτονική χώρα είναι κοντά στην ελεύθερη εξαγωγή μιας τεράστιας γκάμας προϊόντων στην Κίνα - Τι αποφασίστηκε σε χθεσινή συνάντηση

Μπορεί στην Ελλάδα να πανηγυρίζουμε για τη συμφωνία με την Κίνα που ανοίγει την πόρτα της στον κρόκο Κοζάνης και τα ακτινίδια, αλλά στα γειτονικά Σκόπια βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις για την εξαγωγή στον γίγαντα της παγκόσμιας οικονομίας μιας τεράστιας γκάμας προϊόντων.

Μόλις χθες, σύμφωνα με το Ethnos.gr, κλιμάκιο του υπουργείου Γεωργίας της γειτονικής χώρας συναντήθηκε με κυβερνητική αντιπροσωπεία της Κίνας. Αντικείμενο της συζήτησης, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ήταν η έγκριση στις εταιρείες της Βόρειας Μακεδονίας να εξάγουν ελεύθερα και χωρίς περιορισμό αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και τρόφιμα στην κινεζική αγορά. Για τα αγροτικά προϊόντα υπάρχει συνεργασία εδώ και χρόνια με την Κίνα.

Η κοινή επιτροπή που συνεδρίασε χθες αποφάσισε την αναθεώρηση του πρωτοκόλλου σχετικά με τις φυτοϋγειονομικές συνθήκες και τους ελέγχους που θα πρέπει να γίνονται προκειμένου τα Σκόπια να προχωρήσουν και σε εξαγωγές καπνού στην Κίνα. Επίσης στην ατζέντα μπήκαν οι εξαγωγές φυτών και προϊόντων φυτικής προέλευσης, αλλά και κτηνοτροφικών προϊόντων, προϊόντων κρέατος, γαλακτοκομικών προϊόντων, μαγιάς και ζωοτροφών.

Από το 2012

Η ανάπτυξη εμπορικών σχέσεων της γειτονικής χώρας με την Κίνα έχει… παρελθόν. Από το 2012 η κινεζική αγορά ήταν ανοιχτή στα κρασιά της γειτονικής χώρας.

Μάλιστα, οι οίνοι της τότε ΠΓΔΜ είχαν παρουσιαστεί σε επιχειρηματικό φόρουμ το Σεπτέμβριο του 2012. Τότε πέντε από τα μακεδονικά οινοποιεία που συμμετείχαν στο φόρουμ υπέγραψαν συμβάσεις για εξαγωγές κρασιών στην Κίνα.

Η εμπορική συνεργασία μεταξύ των δύο μερών, σε ότι αφορά τους οίνους, διευρύνθηκε ακόμα περισσότερο λίγους μήνες αργότερα, όταν το Μάιο του 2013 παρουσιάστηκαν σε έκθεση στην Κίνα τα κρασιά 11 οινοποιείων της γειτονικής χώρας.