Skip to main content

Κρίση κορυφής στα Σκόπια για τη συμφωνία - Αναμένεται διάγγελμα Ιβάνοφ

Ο Σκοπιανός πρόεδρος είπε σε Ζάεφ και Ντιμιτρόφ πως από τη στιγμή που συμφώνησαν με την Ελλάδα δεν υπάρχει λόγος να συνεχιστεί η συνάντηση.

Τον πρόεδρο Γκιόργκι Ιβάνοφ επιχείρησε να ενημερώσει, χωρίς αποτέλεσμα όπως φαίνεται, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, σχετικά με το περιεχόμενο της συμφωνίας με την Ελλάδα για το Σκοπιανό.

Εντύπωση προκάλεσε το... γοργόν της διαδικασίας, όπως αναφέρουν σκοπιανά μέσα ενημέρωσης, καθώς η συνάντηση διήρκεσε μόλις έξι λεπτά.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Makfax, ο Ζάεφ και ο ΥΠΕΞ Νίκολα Ντιμιτρόφ έφτασαν, με αστυνομική συνοδεία, στην προεδρική κατοικία στις 10:03 τοπική ώρα (11:03 ώρα Ελλάδος) και έφυγαν από αυτή στις 10:09.

Σύμφωνα με τα σκοπιανά ΜΜΕ ο Σκοπιανός πρόεδρος ρώτησε Ζάεφ και Ντιμιτρόφ αν έχουν συμφωνήσει με την Ελλάδα για το όνομα. Όταν απάντησαν θετικά, του είπαν ότι δεν υπάρχει λόγος να συνεχιστεί η συνάντηση.

Κατά τις ίδιες πηγές, το απόγευμα αναμένεται διάγγελμα του προέδρου των Σκοπίων.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της κυβέρνησης στα Σκόπια στο twitter, τόσο ο κ. Ζάεφ όσο και ο κ. Ντιμιτρόφ, κατέβαλαν προσπάθεια να παρουσιάσουν και να συζητήσουν το περιεχόμενο της συμφωνίας με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ, αλλά ο Γκεόργκι Ιβάνοφ τους διέκοψε και αποχώρησε από τη συνάντηση αρνούμενος να μιλήσει για τα οφέλη αυτής της ιστορικής συμφωνίας για το μέλλον της ΠΓΔΜ.

Υπενθυμίζεται ότι Ζόραν Ζάεφ και Αλέξης Τσίπρας συμφώνησαν στο όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», με μετάφραση σε όλες τις γλώσσες για όλες τις χρήσεις και με συνταγματική αναθεώρηση. Από την πλευρά του όμως, ο πρόεδρος Ιβάνοφ επιμένει σε μια λύση που δεν θα προκαλέσει συνταγματικές αλλαγές.

Χθες, μάλιστα, μίλησε για ανεύθυνη στάση εκ μέρους του Ζάεφ το να επιλύεται ένα τόσο σοβαρό ζήτημα μέσω τηλεφώνου.