Skip to main content

Είμαστε ανοιχτοί στην αλλαγή ονομασίας, λέει ο Γκρουέφσκι

Ο Νίκολα Γκρουέφσκι υποστηρίζει ότι είναι πρόθυμος να ανοίξει διάλογο με την Ελλάδα για το θέμα την ονομασίας, υπό την προϋπόθεση δημοψηφίσματος.

Ο σκοπιανός πρωθυπουργός δήλωσε ανοιχτός στην αλλαγή ονομασίας της χώρας του, αναζωπυρώνοντας τις ελπίδες για επίλυση του διπλωματικού αδιεξόδου μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΔΓΜ, που κρατά 24 χρόνια.

Ο Νίκολα Γκρουέφσκι σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Guardian, υποστηρίζει ότι είναι πρόθυμος να ανοίξει διάλογο με την Ελλάδα για το θέμα την ονομασίας υπό την προϋπόθεση ότι οποιαδήποτε ενδεχόμενη αλλαγή ονόματος, θα τεθεί σε δημοψήφισμα στη χώρα του. "Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε, να ανοίξουμε διάλογο μαζί τους, και να βρούμε κάποια λύση".

Η διαφορά για την ονομασία αποτελεί το "αγκάθι" για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, τουλάχιστον έως ότου επιλυθεί η διαφωνία.

Μετά από χρόνια αδιαλλαξίας, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ αφήνει τώρα να εννοηθεί ότι μπορεί να είναι έτοιμος να παραχωρήσει περισσότερο έδαφος στην Ελλάδα.

"Θα θέλαμε το συντομότερο δυνατό να πάμε σε διάλογο με την Ελλάδα για να βρούμε μια λύση, και αν βρούμε μια λύση, πρέπει να πάμε στους πολίτες και να διοργανώσουμε δημοψήφισμα", δήλωσε ο Γκρουέφσκι. "Μέσω του διαλόγου θα πρέπει να βρούμε κάποια λύση, και μετά από αυτό να ζητήσουμε από τους πολίτες να μας πουν: είναι σωστό αυτό ή δεν είναι σωστό;"

Και από τις δύο πλευρές, υπάρχουν κι άλλες ενδείξεις ότι η μακροχρόνια διαμάχη θα μπορούσε να λυθεί.

Πριν από την επίσκεψη του στην Αθήνα την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Ποπόσκι, εξέφρασε αισιοδοξία, μιλώντας σε ελληνική εφημερίδα, ότι "οι συνθήκες είναι περισσότερο από ώριμες" για την επίλυση της διαφωνίας για την ονομασία.

Τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης συνέβαλαν στη βελτίωση των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών. Ο τερματισμός του 11χρονου εμπάργκο ήρθε με την επίσκεψη στα Σκόπια, τον Ιούνιο, του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ο οποίος δήλωσε : "Θέλουμε όλοι οι γείτονές μας να είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ... επειδή η δική μας χώρα, σε μεγάλο βαθμό, εξαρτάται από το τι θα συμβεί στα Βαλκάνια στο σύνολό τους. "

"Έχουμε διανύσει αρκετά χιλιόμετρα", δήλωσε ανώτερος Έλληνας αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών. "Έχουμε προτείνει σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις."

Το ζήτημα της ονομασίας θα κυριαρχήσει στις συνομιλίες της Πέμπτης. Μια άμεση λύση είναι μάλλον απίθανη, αλλά η επίσκεψη Ποπόσκι - και η ανάγκη να αντιμετωπιστούν άλλα πιο πιεστικά ζητήματα - μπορεί κάλλιστα να προοιωνίζει την αρχή του τέλους αυτής της διπλωματικής διαφοράς.