Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018
x

ΣΚΟΠΙΑΝΟ: ΚΑΙ ΕΚΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχει «πέσει» και 6ο όνομα το οποίο ικανοποιεί και τους δύο όρους που έχει θέσει ως κόκκινες γραμμές η Αθήνα.

Η διαπραγμάτευση ανάμεσα σε Ελλάδα και Σκόπια βρίσκεται σε καλό μεν δρόμο αλλά υπάρχει ακόμη απόσταση που πρέπει να διανυθεί σύμφωνα με τα όσα δήλωσε εχθές ο Αλέξης Τσίπρας από τη Σόφια.

Ανάμεσα σε άλλα πάντως η ΕΦΣΥΝ επικαλούμενη υψηλόβαθμη διπλωματική πηγή αναφέρει πως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχει «πέσει» και 6ο όνομα το οποίο ικανοποιεί και τους δύο όρους που έχει θέσει ως κόκκινες γραμμές η Αθήνα.

Οι δύο πλευρές εξετάζουν μια συνολική πρόταση που αποτυπώνεται σε κείμενο 19 σελίδων το οποίο βέβαια θα χρειαστεί περισσότερη επεξεργασία αλλά και πολιτική διαβούλευση στο εσωτερικό και των δύο χωρών για να φτάσουμε σε τελική συμφωνία, η οποία –αν και εφόσον επιτευχθεί- θα τεθεί σε δημοψήφισμα στα Σκόπια και σε κύρωση από τη Βουλή στην Αθήνα, μετά την αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ.

«Ο Τσίπρας και ο Ζάεφ προσεγγίζουν ο ένας τον άλλο στη διαμάχη για την ονομασία», γράφει η διαδικτυακή Die Zeit επικαλούμενη τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ για «μια εκδοχή που μπορεί να γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές».

«Η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ αναγγέλλουν προόδους στη διαμάχη για την ονομασία», σημειώνει το περιοδικό Focus στην ηλεκτρονική του έκδοση.

Τις τελευταίες εξελίξεις σχολιάζει και η ψηφιακή Welt σε άρθρο της για τη σύνοδο Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων. Όπως παρατηρεί, «σε μια μακροχρόνια αντιπαράθεση (σ.σ. μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων) διαφάνηκε εν τω μεταξύ μια σημαντική επιτυχία».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ