Skip to main content

Σκόπια:Ποιες ημερομηνίες προτείνει η αντιπολίτευση για πρόωρες εκλογές

«Έάν η αντιπολίτευση θέλει πρόωρες εκλογές, αυτές μπορούν να πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο του 2020» απάντησε ο Ζόραν Ζάεφ.

Οι αρχές Απριλίου και το τέλος Μαΐου είναι οι ημερομηνίες που η αντιπολίτευση των Σκοπίων προσέφερε στις ομάδες εργασίας ως επιλογή για πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές.

Ο ηγέτης του VMRO-DPMNE, Κριστιάν Μιτσκόσκι, δήλωσε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ότι οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν σύντομα.

Χρειαζόμαστε εκλογές νωρίτερα από ποτέ, λόγω της διαφθοράς, του οικονομικού τσουνάμι και των εγκληματικών σκανδάλων της κυβέρνησης, είπε ο Mickoski.

Η απάντηση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ είναι ότι εάν η αντιπολίτευση θέλει πρόωρες εκλογές, αυτές μπορούν να πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο του 2020.

Όπως μεταδίδει το IBNA, ο Ζάεφ τόνισε ότι οι προτεραιότητες της χώρας είναι οι μεταρρυθμίσεις της δικαιοσύνης καθώς και η διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ και η έναρξη των συνομιλιών με την ΕΕ.

Το VMRO-DPMNE ανακοίνωσε πιθανές μαζικές διαμαρτυρίες κατά της κυβέρνησης, εκτός εάν συμφωνηθεί μία ημερομηνία για πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές.

Πρόωρες εκλογές ζητούν επίσης τα αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης.

Οι πολιτικοί αναλυτές αναφέρουν ότι οι εκλογές είναι αναπόφευκτες, αλλά η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση πρέπει να βρουν πρώτα μια λύση για τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία για την ημερομηνία έναρξης των συνομιλιών της ΕΕ.

Οι τακτικές βουλευτικές εκλογές στα Σκόπια είναι προγραμματισμένες για το Δεκέμβριο του 2020, όταν και λήγει η τετραετής θητεία της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης υπό την ηγεσία του Ζάεφ.