Skip to main content

Σκόπια:Βανδάλισαν τις πινακίδες για την ελληνικότητα του Μ. Αλεξάνδρου

Οι πινακίδες τοποθετήθηκαν την Πέμπτη, με ευθύνη του δήμου Σκοπίων, στο πλαίσιο όσων ορίζει η «Συνθήκη των Πρεσπών» προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις.

Άγνωστοι κατέστρεψαν και έκλεψαν κάποιες από τις ενημερωτικές πινακίδες στις βάσεις των αγαλμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Φιλίππου και της Ολυμπιάδας στα Σκόπια, οι οποίες τοποθετήθηκαν τον Δεκαπενταύγουστο και στις οποίες αναγράφονταν πως ανήκουν και είναι μέρος της αρχαίας ελληνικής ιστορίας και του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.

Συγκεκριμένα, κατά την διάρκεια της νύχτας άγνωστοι αφαίρεσαν την επιγραφή από το άγαλμα του Φιλίππου και προκάλεσαν φθορές στην πινακίδα της Ολυμπιάδας, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο MIA.

Οι πινακίδες τοποθετήθηκαν με ευθύνη του δήμου Σκοπίων, στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις στη χώρα.

Η πινακίδα στο άγαλμα του Μ. Αλέξανδρου φέρει την εξής επιγραφή στη μακεδονική, την αλβανική και την αγγλική γλώσσα: «Προς τιμήν του Μεγάλου Αλέξανδρου, ιστορική φυσιογνωμία που ανήκει στην αρχαία ελληνική ιστορία και πολιτισμό και στην παγκόσμια πολιτισμική και ιστορική κληρονομία. Εδώ απεικονίζεται ως έφιππος πολεμιστής».