Skip to main content

Σκουπίδια και βανδαλισμοί στο ανάκτορο του Γαλερίου- Επιστολή κατοίκων

Η ομάδα πολιτών «Φίλοι του Ιστορικού Κέντρου της Θεσσαλονίκης» μαζεύουν υπογραφές ζητώντας την επαναλειτουργία και φύλαξη του αρχαιολογικού χώρου.

Την επαναλειτουργία, τη φύλαξη και τον εξωραϊσμό του αρχαιολογικού χώρου του ανάκτορου του Γαλερίου στην πλατεία Ναυαρίνου, στη Θεσσαλονίκη, ζητάει η διαδικτυακή ομάδα πολιτών «Φίλοι του Ιστορικού Κέντρου της Θεσσαλονίκης».

Σε μια προσπάθεια της να ευαισθητοποιήσει τους κατοίκους για το σημαντικό μνημείο αυτό της πόλης που παραμένει κλειστό και αναξιοποίητο, η ομάδα έχει συντάξει μια επιστολή στην οποία αναφέρει τα παραπάνω αιτήματα και καλεί όσους ενδιαφέρονται να την υπογράψουν.

Ήδη έχουν συγκεντρωθεί 400 υπογραφές. Επόμενο βήμα για την ομάδα είναι μόλις συγκεντρώσει έναν ικανοποιητικό αριθμό υπογραφών, να κοινοποιήσει την επιστολή αυτή στις αρμόδιες αρχές.
«Από το 2011 το μνημείο παραμένει αναξιοποίητο, με αποτέλεσμα να υφίσταται συνεχώς παντός τύπου βανδαλισμούς όπως την καταστροφή του φωτισμού ανάδειξης (χρηματοδότηση ΕΣΠΑ 2014), γκραφιτι κ.α. Πρόσφατα μετατράπηκε σε χώρο συγκέντρωσης παραβατικών ατόμων, οι οποίοι εισέρχονται στον παντελώς αφύλακτο και σκοτεινό χώρο, που μετατράπηκε σε σκουπιδότοπο το πρωί, ενώ το βράδυ η περιοχή αντί να είναι τόπος πολιτισμού είναι πλέον επικίνδυνη για τους κατοίκους και τους τουρίστες», σημειώνεται στην επιστολή των Φίλων του Ιστορικού Κέντρου.

Προς επιβεβαίωση των λεγομένων τους, τα μέλη της ομάδας έχουν αναρτήσει φωτογραφίες του μνημείου, στις οποίες φαίνονται σκουπίδια πεταμένα δίπλα στα αρχαία, κουτάκια στα κλαδιά δέντρων στον αρχαιολογικό χώρο αλλά και άτομα να μπαινοβγαίνουν παράνομα στον χώρο το βράδυ.

Στη διαδικτυακή ομάδα στο facebook, αναγράφονται τα σημεία στο κέντρο της πόλης, όπου μπορεί όποιος ενδιαφέρεται να υπογράψει την επιστολή.

Ακολουθεί η επιστολή της ομάδας:

Σε πρόσφατο τουριστικό οδηγό για το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης ,με πρώτη αναφορά στα μνημεία της Ρωμαϊκής περιόδου, πρώτος παρουσιάζεται ως επισκέψιμος ο αρχαιολογικός χώρος του ανάκτορου του Γαλερίου (4ος μ.Χ.αι.) τα ερείπια του οποίου σώζονται στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της πόλης στην πλατεία Ναυαρίνου και στον πεζόδρομο της Δ. Γούναρη. Η αναστήλωση του ανακτόρου του Γαλερίου διήρκησε 22 χρόνια, από το 1994 μέχρι το 2015, και έγινε από το ΥΠΠΟΑ με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ελληνικό Κράτος .Για την ολοκλήρωση του έργου δαπανήθηκαν 1.100.000 € περίπου. Το 2008 το έργο της αποκατάστασης του ανακτόρου βραβεύτηκε από την Europa nostra ως υποδειγματικό. Παρόλα αυτά ο αρχαιολογικός χώρος του ανακτόρου στην πλατεία Ναυαρίνου παραμένει κλειστός από το 2011, ενώ ο αρχαιολογικός χώρος της αψιδωτής αίθουσας του ανακτόρου στην οδό Δ. Γούναρη και Α. Σβώλου όπου το 2015 κατασκευάστηκε το υπερσύγχρονο, για την ενημέρωση των επισκεπτών, πληροφοριακό κέντρο του Γαλεριανού Συγκροτήματος, αφού λειτούργησε μερικούς μήνες έκλεισε και αυτός (2016).

Το ανάκτορο μαζί με την Ροτόντα και την Αψίδα του Γαλερίου (Καμάρα) αποτελούν ένα ενιαίο οικοδομικό σύνολο της αρχαιότητας, γνωστό και στη διεθνή βιβλιογραφία, ως Γαλεριανό συγκρότημα. Για το λόγο αυτό, παρόλο που είναι ανοιχτή στο κοινό μόνο η Ροτόντα, υπάρχει όπως γνωρίζουμε ενιαίο εισιτήριο το οποίο αγοράζουν οι τουρίστες, πιστεύοντας ότι θα επισκεφτούν όλο το συγκρότημα, μη γνωρίζοντας ότι παραμένει κλειστό τόσα χρόνια.

Από το 2011 το μνημείο παραμένει αναξιοποίητο, με αποτέλεσμα να υφίσταται συνεχώς παντός τύπου βανδαλισμούς όπως την καταστροφή του φωτισμού ανάδειξης ( χρηματοδότηση ΕΣΠΑ 2014), γκραφιτι κ.α. Πρόσφατα μετατράπηκε σε χώρο συγκέντρωσης παραβατικών ατόμων, οι οποίοι εισέρχονται στον παντελώς αφύλακτο και σκοτεινό χώρο, που μετατράπηκε σε σκουπιδότοπο το πρωί, ενώ το βράδυ η περιοχή αντί να είναι τόπος πολιτισμού είναι πλέον επικίνδυνη για τους κατοίκους και τους τουρίστες.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, το μνημείο στην παρούσα κατάσταση αποτελεί δυσφήμηση και για την πόλη αλλά και για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Προς όλους τους υπευθύνους:
Το μνημείο χρειάζεται φύλαξη στο πλαίσιο όχι μόνον του σεβασμού της πολιτιστικής κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης, όπως συμβαίνει με τα μνημεία όλου του κόσμου και όχι μόνο των πλούσιων χωρών, αλλά και των χρημάτων που ξοδεύτηκαν για τη ανάδειξη του. Επειδή πιστεύουμε ότι η συνείδηση δημιουργεί την πραγματικότητα και η προσδοκία επηρεάζει το αποτέλεσμα, παρακαλούμε να δοθεί η αντίστοιχη χρηματοδότηση, όπως γίνεται και για τα άλλα μνημεία της Θεσσαλονίκης και της Ελλάδας, για την πρόσληψη φυλάκων, ώστε
1.Να αποδοθεί στους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης και να μην αποτελεί άσυλο παραβατικών ατόμων και χώρο διακίνησης ουσιών.
2.Να ανοίξει το μνημείο για τους επισκέπτες όπως ήταν μέχρι το 2011 , για να μπορούν να θαυμάζουν από κοντά τα υπέροχα ψηφιδωτά του που έχουν συντηρηθεί και καλύπτουν 1500τ.μ .
3.Να σταματήσουν οι βανδαλισμοί και η καταστροφή των αρχαιοτήτων και γίνει χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Οι φωτογραφίες ανήκουν στην ομάδα «Φίλοι του Ιστορικού Κέντρου της Θεσσαλονίκης»