Skip to main content

Σκουρλέτης: «Λεφτά υπάρχουν» για τη μείωση των Ειδικών Φόρων στα καύσιμα

«Είναι αναγκαίο να ληφθούν μέτρα που θα προστατεύσουν την αγοραστική δύναμη των εργαζόμενων και των μισθωτών», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Την πεποίθηση πως «λεφτά υπάρχουν» για τη μείωση των Ειδικών Φόρων στα καύσιμα προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κύμα ακρίβειας, εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 τόνισε ότι «είναι θέμα προτεραιοτήτων».

«Επειδή είμαστε σε μια περίοδο στην οποία φαίνεται ότι ο πληθωρισμός θα είναι μόνιμος σύντροφός μας τουλάχιστον για όλο το 2022, είναι αναγκαίο να ληφθούν μέτρα που θα προστατεύσουν την αγοραστική δύναμη των εργαζόμενων και των μισθωτών. Όταν μιλάμε για παρέμβαση στο σκέλος των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης για τα καύσιμα, μιλάμε για ένα μέτρο που θα ισχύσει προσωρινά μέχρι να αρχίσει η αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών. Παρεμβαίνοντας στον πυρήνα του προβλήματος, γλιτώνουμε το να διαχυθεί αυτή η ακρίβεια στην αλυσίδα την εφοδιαστική, της εμπορίας και της παραγωγής. Όταν το ενεργειακό κόστος περάσει στο κόστος του αγρότη και από εκεί στα προϊόντα, καταλαβαίνετε ότι ξεφεύγει η κατάσταση, υπάρχει φωτιά στα τόπια. Οι φόροι είναι εργαλεία που πρέπει να προσαρμόζονται ανάλογα με την περίπτωση», εξήγησε.

«Αμφισβητώ την ορθότητα της μείωσης του συμπληρωματικού φόρου στον ΕΝΦΙΑ που αφορά τις μεγάλες περιουσίες. Άρα σε συνθήκες πληθωρισμού όπου η αξία των ακινήτων θα ανέβει, ελαφρύνουμε αυτούς που θα κερδίσουν από τις πληθωριστικές πιέσεις και αδικούμε τα θύματα του πληθωρισμού, δηλαδή τους μισθωτούς. Είναι μια κατάφωρα ταξική προσέγγιση», διευκρίνισε.

Επικαλέστηκε μάλιστα τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής των Δημοσίων Συμβάσεων «που παρουσίασαν νούμερο ρεκόρ 6,9 δισεκατομμύρια απευθείας αναθέσεις του ελληνικού Κράτους», για να δώσει έμφαση αναφορικά «με τα χρήματα που δίνονται και κάτω από ποιους όρους και αν υπάρχουν περιθώρια για μια κοινωνική πολιτική».