Skip to main content

Σκουρλέτης: Μας κόστισε ότι δεν κάναμε αυτοκριτική για πλευρές της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

«Φοβηθήκαμε να κάνουμε την αυτοκριτική μας για πλευρές της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και αυτό μας κόστισε», τόνισε ο βουλευτής της αντιπολίτευσης

«Δεν με ενοχλεί το να αποτυπωθούν με μεγαλύτερη σαφήνεια οι διαφορετικές προσεγγίσεις διότι αυτό δημιουργεί και τους όρους της σύνθεσης. Με ενοχλεί το να υφέρπουν οι διαφορετικές προσεγγίσεις», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, ενόψει του 3ου Συνεδρίου του κόμματος που ξεκινά την Πέμπτη 14 Απριλίου στο Κλειστό Γήπεδο Φαλήρου (Τάε Κβο Ντο) και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 17 του μηνός .

«Και αν ασκήσω μια κριτική για το πρόσφατο παρελθόν είναι ότι έπρεπε αμέσως μετά την απώλεια της διακυβέρνησης να καθίσουμε να συζητήσουμε με έναν πιο εμπεριστατωμένο τρόπο και να βγάλουμε συμπεράσματα για την περίοδο της δικής μας διακυβέρνησης. Να πούμε στον κόσμο “εκεί κάναμε λάθος, εκεί πετύχαμε”. Αυτό δεν έγινε και στην πολιτική κάποια πράγματα πρέπει να τα κάνεις στον σωστό χρόνο. Θα έπρεπε να έχουμε κουβεντιάσει πιο πολύ σε βάθος, το φοβηθήκαμε συλλογικά και αυτό μας κόστισε», παραδέχθηκε.

Επιπλέον, επισήμανε ότι «δεν θα κριθεί η αξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ και των προτάσεων του, εάν ο Αλέξης Τσίπρας – που όπως όλα δείχνουν θα είναι ο μοναδικός υποψήφιος – εκλεγεί πρόεδρος για άλλη μια φορά από το συνέδριο, ή μετά από καθολική ψηφοφορία από τα μέλη του κόμματος». «Θεωρώ σημαντικό δηλαδή το να εκλεγεί και να αποτυπωθεί για άλλη μια φορά η εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του. Το αν θα γίνει με τον εάν ή με τον άλλον τρόπο, είναι κάτι το οποίο θα δημιουργήσει κάποιες εντυπώσεις, αλλά αυτές θα είναι πολύ μικρής εμβέλειας», πρόσθεσε.

Ειδικότερα για τη συζήτηση που έχει γίνει αναφορικά με τον τρόπο εκλογής προέδρου και μελών Κεντρικής Επιτροπής, είπε ότι είναι κάτι που θα το αποφασίσει το συνέδριο, είναι ένα από τα ερωτήματα, σημειώνοντας ότι ο τρόπος εκλογής – χωρίς να θέλει να τον υποτιμήσει, όπως είπε – δεν είναι το μείζον.

«Το πιο ουσιαστικό που πρέπει να κάνουν τα κόμματα, τουλάχιστον αυτά που έχουν μια διαφορετική σχέση με την πολιτική, είναι να βρίσκουν έναν καθημερινό τρόπο λειτουργίας ώστε να δίνουν περιεχόμενο και λόγο στα μέλη του. Αυτό είναι το πρόβλημα. Τη λογική της ανάθεσης τη βρίσκουμε και στα άλλα κόμματα, αν δηλαδή εξαντλείται ο ρόλος του μέλους ενός κόμματος στο να ψηφίζει μια φορά κάθε 2 ή 3 χρόνια, και «αυτό δεν έχει να κάνει με μια ουσιαστική συμμετοχική σχέση με την πολιτική».

Αναφορικά με τους συσχετισμούς στην Κεντρική Επιτροπή, διευκρίνισε ότι θα κριθούν με βάση τις απόψεις των μελών του κόμματος, και «δεν είναι θέμα τεχνικό το να αλλάξει κάτι». «Έχω υποστηρίξει ότι δεν μπορεί- όπως δεν γίνεται σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου- ένα συνέδριο να ολοκληρώνει τις συζητήσεις του, να διαμορφώνει το πλαίσιο των κατευθύνσεων για το επόμενο διάστημα και αυτό να μην συνοδεύεται με την ανάδειξη, με την εκλογή μιας Κεντρικής Επιτροπής που θα πρέπει να υλοποιήσει αυτές τις κατευθύνσεις. Έτσι γίνεται. Αλλιώς η αποσυσχέτιση είναι ένα καινούργιο πράγμα που δεν ξέρω αν τελικά υιοθετηθεί θα είναι στη σωστή κατεύθυνση», διεμήνυσε.