Skip to main content

Σκρέκας: Η κυβέρνηση Τσίπρα έβαλε ταφόπλακα στην ΕΒΖ

Η κυβέρνηση του Τσίπρα προχώρησε σε έναν τεράστιο εμπαιγμό των τευτλοπαραγωγών, τους υποσχέθηκε λύση αλλά τους άφησε ξεκρέμαστους, λέει ο υφυπουργός,

Το μήνυμα ότι η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναζητά βιώσιμη λύση προκειμένου να συνεχισθεί η παραγωγή ζάχαρης και η καλλιέργεια τεύτλων στην Ελλάδα, στέλνει μέσω συνέντευξής του στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκρέκας.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, πρωταρχικός στόχος της Κυβέρνησης είναι η στήριξη του πρωτογενούς τομέα, της μεταποίησης και της βιομηχανίας, «ώστε να πετύχουμε ισχυρή, μακροπρόθεσμη ανάπτυξη στη χώρα, για τη δημιουργία πολλών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Συνεπώς, η προσπάθεια μας είναι να βρεθεί ένας βιώσιμος τρόπος ώστε να συνεχισθεί η παραγωγή ζάχαρης στην Ελλάδα και μ΄ αυτόν τον τρόπο να διατηρηθεί με τη σειρά της η πολύ σημαντική καλλιέργεια των τεύτλων στη χώρα μας».

Όπως τόνισε ο ίδιος, η προηγούμενη Κυβέρνηση, «με την καταστροφική πολιτική που ακολούθησε, γιγάντωσε τα προβλήματα της μοναδικής εταιρείας παραγωγής ζάχαρης στην Ελλάδα, βάζοντας ταφόπλακα στα εργοστάσια και την παραγωγική δραστηριότητα της Ελληνικής Βιομηχανίας ζάχαρης».

«Το χειρότερο είναι, ότι κατά την τελευταία περίοδο της διακυβέρνησης της, η προηγούμενη κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, προχώρησε σε έναν τεράστιο εμπαιγμό των τευτλοπαραγωγών. Αφού τους υποσχέθηκε ότι είχε βρεθεί σίγουρη λύση και τους παρακίνησε να καλλιεργήσουν και τη φετινή χρονιά, τελικά τους άφησε ξεκρέμαστους, χωρίς συμβόλαια αγοράς της παραγωγής τους, αδιαφορώντας για την τεράστια ζημιά που θα υποστούν», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια εξεύρεσης μίας καθαρής λύσης που, όπως είπε θα δίνει βιώσιμη προοπτική στην παραγωγή ζάχαρης και θα διασφαλίζει τη συνέχιση της τευτλοκαλλιέργειας στη χώρα χωρίς να επιβαρύνεται ο φορολογούμενος πολίτης.

Νέα ΚΑΠ

Μιλώντας για τη διαπραγμάτευσης της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, για την οποία ο κ. Σκρέκας είναι αρμόδιος, υπογράμμισε ότι «είναι η μητέρα των μαχών για το μέλλον της ελληνικής αγροτικής παραγωγής», προαναγγέλλοντας εθνική καμπάνια ενημέρωσης και διαλόγου με τους αγρότες και όλους τους εμπλεκόμενους στον πρωτογενή τομέα.

Πρόσθεσε ότι η στρατηγική διαπραγμάτευσης της νέας ΚΑΠ, από την πλευρά της κυβέρνησης, έχει ως στόχο τη στήριξη των μικρών και μεσαίων αγροτών, την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και την είσοδο και την παραμονή νέων αγροτών στον πρωτογενή τομέα.

Αναφερόμενος στο κόστος παραγωγής ο κ. Σκρέκας ανέφερε πως αυτό θα μειωθεί, μεταξύ άλλων, μέσω της μείωσης του ενεργειακού κόστους, μέσω κινήτρων για την οργάνωση των αγροτών σε συλλογικά, συνεργατικά σχήματα και με την ενίσχυση της ρευστότητας με ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης.