Skip to main content

Σκρέκας από Θεσσαλονίκη: Η πόλη μπαίνει δυναμικά στον βαλκανικό ενεργειακό χάρτη

Εγκαινιάστηκε το Περιφερειακό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη - Το βάρος στην ενεργειακή διασύνδεση

Το Περιφερειακό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης εγκαινιάστηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, της γενικής γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρας Σδούκου και εκπροσώπων των ρυθμιστικών αρχών από τις χώρες των τεσσάρων μετόχων – διαχειριστών, Ελλάδα, Βουλγαρία, Ιταλία και Ρουμανία, αλλά και από την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Σερβία.

Το κέντρο που ονομάστηκε SEleNe CC από τη Σελήνη, εγκαινιάστηκε ένα έτος και 4 μήνες μετά τη σύστασή του λόγω της πανδημικής κρίσης και θα λειτουργήσει στη Θεσσαλονίκη συμβάλοντας στην ενεργειακή ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής.

Όπως επισήμανε ο υπουργός, το κέντρο συντονισμού διασφαλίζει ότι θα υπάρχει μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας με τρόπο ασφαλή και ταυτόχρονα θα αποτελέσει οδηγό για τις επενδύσεις που πρέπει να γίνουν, ώστε να είναι απρόσκοπτη η ασφαλής αυτή μεταφορά. Ανέφερε ότι η λειτουργία του στη Θεσσαλονίκη είναι σημαντική τόσο για την πόλη όσο και για όλη τη Βόρεια Ελλάδα που πλέον μπαίνουν δυναμικά στον ενεργειακό χάρτη των Βαλκανίων. Όσο για τη χρησιμότητά του, ο κ. Σκρέκας έφερε ως παράδειγμα τον πρόσφατο παρατεταμένο καύσωνα, που προκάλεσε ρεκόρ ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Είπε χαρακτηριστικά ότι σε ένα μεσημέρι η ζήτηση έφτασε τις 10.600 μεγαβατώρες την ώρα και το διαθέσιμο απόθεμα ήταν μόλις 1.000 μεγαβατώρες. «Εάν όμως υπήρχε διασύνδεση, θα υπήρχε μεγαλύτερο απόθεμα και θα αισθανόμασταν πιο ασφαλείς».

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ενεργειακή μετάβαση με πολύ γρήγορους ρυθμούς και στη στήριξη που παρέχει στην πολιτική της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή. Και πρόσθεσε ότι για να υπάρχει ασφάλεια εφοδιασμού θα πρέπει να γίνουν σοβαρές επενδύσεις σε υποδομές μεταφοράς, στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, που πέρσι έφτασε στο 30% της κάλυψης και πρέπει να φτάσει στο 70% και σε συστήματα αποθήκευσης ενέργειας. «Όλα αυτά για να γίνουν με έναν τρόπο που θα διασφαλίζουν ενεργειακή επάρκεια και προσιτές τιμές, πρέπει να έχουμε το σωστό ρυθμιστικό πλαίσιο και τις συνθήκες ανταγωνισμού που θα πιέζουν με διαφανή τρόπο τις τιμές προς τα κάτω», είπε.

Σε ό,τι αφορά το ράλι στις τιμές της ενέργειες που έχει ξεκινήσει, ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις, ώστε να μπορέσουν τα νοικοκυριά να καλύψουν τη διαφορά στα τιμολόγια, επισημαίνοντας, πάντως, ότι το τίμημα της ενεργειακής μετάβασης που προϋποθέτει κονδύλια για επενδύσεις, θα εξασφαλίσει μακροπρόθεσμα χαμηλότερες τιμές.

Τη σημασία της λειτουργίας του κέντρου ανέπτυξε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, ο οποίος σημείωσε ότι το έκτο και τελευταίο περιφερειακό κέντρο στην Ευρώπη αποτελεί τον καρπό μιας πολύ στενής συνεργασίας ανάμεσα σε κράτη. Όπως είπε, θα διαδραματίσει νευραλγικό ρόλο στην ασφάλεια και τη διαλειτουργικότητα των ηλεκτρικών συστημάτων και θα συμβάλει στην ευθυγράμμιση κρατών – μελών τόσο στην ενεργειακή μετάβαση, όσο και στην αντιμετώπιση κρίσεων. Και ο κ. Μανουσάκης αναφέρθηκε στην ενεργειακή κρίση που προέκυψε τον Αύγουστο με τις ακραία υψηλές θερμοκρασίες, επισημαίνοντας ότι «το νέο περιφερειακό κέντρο απαντά σε αυτήν ομαλή τροφοδότηση της περιοχής και στην αντιμετώπιση σοβαρών περιστατικών που θα δοκιμάζουν την αντοχή του δικτύου».

Ο κ. Μανουσάκης τόνισε ότι θα είναι πολλαπλά τα οφέλη, καθώς η περιοχή θωρακίζεται ενεργειακά, δημιουργούνται προϋποθέσεις για στενότερη συνεργασία και ανταλλαγή τεχνογνωσίας, γίνεται εμβάθυνση στην ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά με μεγιστοποίηση της παραγόμενης ενέργειας με διαφάνεια, ενώ διευρύνεται συνεργασία με διαχειριστές γειτονικών κρατών, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για να επιτευχθεί η ευστάθεια του συστήματος.

Ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ ανέφερε ότι επόμενος σταθμός είναι η 1η Ιουλίου 2022, όταν το SEleNe θα μετεξελιχθεί σε περιφερειακό κέντρο συντονισμού και θα λειτουργεί με αυξημένες αρμοδιότητες παρέχοντας διευρυμένες υπηρεσίες στους μετόχους τους.