Skip to main content

Σκρέκας: Πιθανά νέα μέτρα ενεργειακής στήριξης το 2022

«Εδώ είμαστε και αν χρειαστεί τον Ιανουάριο θα στηρίξουμε και με άλλα μέτρα την ελληνική κοινωνία» είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ανοιχτό -εφόσον κριθεί απαραίτητο- άφησε το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων ενεργειακής στήριξης ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της γραμματείας Παραγωγικών Τομέων της ΝΔ με θέμα «Κόστος Ενέργειας και Βιομηχανία».

Όπως είπε, «εξετάζουμε κάθε μήνα τι έχει συμβεί στις τιμές φυσικού αερίου και ενέργειας και προσαρμόζουμε τα μέτρα. Εδώ είμαστε και αν χρειαστεί τον Ιανουάριο θα στηρίξουμε και με άλλα μέτρα την ελληνική κοινωνία. Θα γίνει αξιολόγηση των μέτρων τον Ιανουάριο του 2022 λαμβάνοντας υπόψη το πως θα κινηθούν οι τιμές της ενέργειας».

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, στόχος της κυβέρνησης είναι να διασφαλιστούν σταθερά χαμηλές τιμές ενέργειας καθώς οι αυξήσεις, εκτίμησε πως είναι παροδικού χαρακτήρα, οι οποίες προκλήθηκαν και από τη διατάραξη της εφοδιαστικής αλυσίδας κατά της διάρκεια της πανδημίας και της γρήγορης αποκατάστασης της παγκόσμιας οικονομίας που είχε ως συνέπεια τη μεγάλη ζήτηση που καταγράφεται.

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα η κατάσταση θα ήταν πολύ διαφορετική για τη χώρα μας αν η διείσδυση των ΑΠΕ ήταν, πχ, στο 70% και όχι στο 30% που είναι σήμερα.

«Ζητούμενο είναι να λυθεί το υψηλό κόστος της ενέργειας που αποτελεί σημαντικό πρόβλημα και όχι να ανακινούμε το ζήτημα κάθε φορά που προκύπτουν αυξήσεις στις τιμές ενέργειας» ανέφερε ο γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής ΝΔ, Γιώργος Στεργίου.

«Η βιομηχανική ανάπτυξη βάλλεται από την κλιματική αλλαγή καθώς και την αύξηση της ενέργειας» ανέφερε κατά την τοποθέτηση της η Θέμις Ευτυχίδου, γενική γραμματέας Βιομηχανίας στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, υπογραμμίζοντας πως η Ανατολική Μεσόγειος βρίσκεται στη δίνη των κλιματικών αλλαγών. «Στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για τη βιομηχανία θέτουμε βασικούς στρατηγικούς στόχους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τόσο οριζόντια προβλήματα όσο και εξειδικευμένα/κλαδικά, όπως τα άμεσα σχετιζόμενα με την ενέργεια. Στόχοι είναι: η βιώσιμη κάλυψη της ενεργειακής ζήτησης των βιομηχανιών, η μείωση του κόστους της ενέργειας, ηκλιματικά ουδέτερη ανάπτυξη και η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, ψηφιακή μετάβαση» σημείωσε η κ. Ευτυχίδου.

Στις επενδύσεις που υλοποιεί ο ΔΕΔΔΗΕ ύψους άνω των 3 δισ. ευρώ στην οκταετία με στόχο τον εκσυγχρονισμό του δικτύου του αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιος Μάνος, ενώ ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Αθανάσιος Δαγούμας, μίλησε για το ρόλο της ΡΑΕ και της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο ξέφρενο ράλι του φυσικού αερίου. Όπως είπε, ενώ την τελευταία δεκαετία η τιμή του φυσικού αερίου ανά μεγαβατώρα ήταν στα 20 ευρώ, εκτοξεύτηκε φέτος μέχρι και τα 160 με την τιμή της, αυτή την περίοδο, να κινείται στα 100 ευρώ ανά MWh.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις η τιμή της θερμικής μονάδας του φυσικού αερίου αναμένεται να προσγειωθεί στα 40 ευρώ τον Απρίλιο του 2022 και στα 30 έναν χρόνο αργότερο, τον Απρίλιο του 2023.