Skip to main content

Sleepover για παιδιά δημοτικού και άλλες δράσεις στο Νόησις!

Από το Σάββατο 10 Νοεμβρίου μέχρι και το πρωί της επομένης, παιδιά Γ έως Ε Δημοτικού, έχουν την ευκαιρία μιας μοναδικής sleepover εμπειρίας

«Μια νύχτα στο Μουσείο», με διανυκτέρευση για παιδιά Γ' έως Ε' Δημοτικού, και άλλες δράσεις διοργανώνονται στο Νόησις το επόμενο διάστημα.

«Ασκούμαστε στο κλασικό Ταγκραμ και το Pong hau K’l, ένα παιχνίδι τακτικής παρόμοιο της τρίλιζας. Τα  επιτραπέζια παιχνίδια παίζονται στην φωτεινή τράπεζα με ημιδιάφανα κομμάτια που θα προβάλλονται σε μεγάλη οθόνη», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση και προστίθεται:

«Με τη δύναμη της τεχνολογίας της φαντασίας και της δημιουργικότητας κάνουμε ένα ταξίδι στην μακρινή Κίνα όπου συναντάμε τα επιτεύγματα της αρχαίας τεχνολογίας, μαθαίνουμε πώς ξεκίνησε η μεγάλη περιπέτεια του Πολιτισμού.

» Από το Σάββατο 10 Νοεμβρίου μέχρι και το πρωί της Κυριακής 11/11 στις 10 το πρωί, παιδιά Γ έως Ε Δημοτικού, έχουν την ευκαιρία μιας μοναδικής sleepover εμπειρίας στο Νόησις.

Το πρόγραμμα

⦁    Το πρόγραμμα διαρκεί από τις 19:00 του Σαββάτου 10/11 μέχρι το πρωί της Κυριακής 11/11 στις 10:00. Η βραδιά ξεκινά με ένα παιχνίδι έρευνας και αποστολών στην νέα περιοδική έκθεση του ΝΟΗΣΙΣ «Αρχαία Κινέζικη Επιστήμη και Τεχνολογία».
⦁    Ακολουθεί η βραδινή ζώνη δραστηριοτήτων από τις 21:00 – 23:00.
⦁    Ύπνος. Στις 23:00 ακολουθεί η προετοιμασία για τον ύπνο: στρώσιμο υπνόσακων, βραδινή τουαλέτα, κατάκλιση. Στις 24:00 είναι όλοι ξαπλωμένοι. Επικρατεί ησυχία, χαμηλός φωτισμός, και μια προβολή με μια παιδική ψυχαγωγική ταινία σε φορητή οθόνη στο χώρο της κατάκλισης με χαμηλωμένο ήχο, η οποία βοηθά την ομάδα να χαλαρώσει και να κοιμηθεί. Σε όλη τη διάρκεια της νύχτας ένα άτομο από τους εμψυχωτές παραμένει σε εγρήγορση για κάθε ενδεχόμενο. Ο ύπνος των παιδιών θα γίνει στο φουαγιέ του πρώτου ορόφου, ένα χώρο με πρόσβαση σε τουαλέτα. Στο δάπεδο θα υπάρχει ατομικό υπόστρωμα και ο υπνόσακος του κάθε παιδιού.
⦁    Η πρωινή ζώνη ξεκινά στις 7:30 με εγερτήριο, πρωινό και μια πρωινή ζώνη δραστηριοτήτων δραστηριότητα μέχρι τις 9:30. Η αποχώρηση των παιδιών θα γίνει στις 10:00.
⦁    Διατροφή. Το βραδινό και το πρωινό των παιδιών θα είναι μέρος των δραστηριοτήτων τους. Ανάμεσα στα άλλα, τα παιδιά θα παρασκευάσουν παραδοσιακά κινέζικα Νουντλς και αρωματικό βραστό ρύζι που θα το σερβίρουμε με παραδοσιακά ξύλινα στικς φαγητού. Και στο πρωινό μας, το ρόφημα θα έρθει από το δρόμο του τσαγιού, που ξεκινά από τις πλαγιές των βουνών της Κίνας.

Ασφάλεια των παιδιών

• Σε όλη τη διάρκεια της νύχτας θα υπάρχει ένα άτομο σε εγρήγορση, για την περίπτωση που κάποιο παιδί ξυπνήσει ή χρειαστεί οτιδήποτε.
• Ένα από τα στελέχη του προγράμματος έχει πιστοποιημένες γνώσεις Α΄ Βοηθειών και θα συμμετέχει σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος.
• Τα παιδιά θα έχουν κάλυψη Αστικής Ευθύνης για την περίπτωση ατυχήματος ή ξαφνικής σοβαρής ασθένειας.
• Ο χώρος του ΝΟΗΣΙΣ φυλάσσεται και θερμαίνεται σε όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Στη διάθεση των γονέων θα υπάρχει και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας για όλη τη διάρκεια του προγράμματος, έτσι ώστε να έχουν άμεση ενημέρωση από τον υπεύθυνο της βραδιάς για ότι συμβαίνει.

⦁    Δραστηριότητες:
Πυξίδα
Αναφερόμαστε στην μεγάλη ανακάλυψη της πυξίδας που έδωσε μεγάλη ώθηση στη χαρτογράφηση και στα μεγάλα ταξίδια. Θα κατασκευάσουμε μικρές αυτοσχέδιες πυξίδες σε νερό!
⦁    Τυπογραφία
Πριν από τον Γουτεμβέργιο, η τέχνη της τυπογραφίας ήταν γνωστή στην αρχαία Κίνα. Τα παιδιά θα κατασκευάσουν με πλαστελίνη τυπογραφικά στοιχεία στάμπας και θα «τυπώσουν» αντίτυπα του δικού τους μηνύματος.
⦁    Γραφή και Κινέζικα ιδεογράμματα

Σας φαίνονται κινέζικα όλα αυτά; Μα, είναι!

Θα δοκιμάσουμε να γράψουμε με πινέλο ιδεογράμματα από την κινέζικη γραφή. Ίσως καταφέρουμε και να τα προφέρουμε.
⦁    Πνευματικά παιχνίδια

⦁    Δημιουργικό εργαστήριο

Στην πρωινή ζώνη δραστηριοτήτων τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να παρασκευάσουμε κινέζικα τύμπανα και πολύχρωμους δράκους. Επίσης, θα σημειώσουμε τους δρόμους του μεταξιού και του τσαγιού πάνω στο χάρτη, μια διαδρομή που ένωσε πολιτισμούς και μας έφερε σε επαφή με τους λαούς της μακρινής Ανατολής».

SmokefreeGreece by Noesis

Στο πλαίσιο των δράσεων Smokefreegreece πραγματοποιούνται προληπτικές παρεμβάσεις για το κάπνισμα που απευθύνονται σε κάθε μία από τις τρεις εκπαιδευτικές βαθμίδες: E΄και ΣΤ΄ Δημοτικού, Α’, Β’, και Γ’ Γυμνασίου, καθώς και Α’ Λυκείου. Φορέας υλοποίησης του προγράμματος είναι η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία, και συγκεκριμένα το Ερευνητικό Εργαστήριο της, «George D. Behrakis». Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Behrakis Foundation της Βοστώνης.

Οι παρεμβάσεις, διάρκειας δύο διδακτικών ωρών, σκοπό έχουν να δώσουν στους μαθητές έγκυρη και επιστημονική ενημέρωση για το κάπνισμα στο σύνολό του. Έτσι οι μαθητές μαθαίνουν για τα τοξικά συστατικά του καπνού, τα διάφορα καπνικά και μη καιόμενα προϊόντα, τη διαφήμισή τους, τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία, το παθητικό κάπνισμα, τον εθισμό και τους τρόπους απεξάρτησης. Επιπλέον, οι παρεμβάσεις τους δίνουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν και να καλλιεργήσουν τις ατομικές και κοινωνικές δεξιότητες που είναι απαραίτητες για την αντίσταση στο κάπνισμα. Στο τέλος κάθε παρέμβασης δίνεται σε όλους τους μαθητές σχετικό εκπαιδευτικό υλικό, εγκεκριμένο από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Στο ΝΟΗΣΙΣ συνεχίζεται και φέτος το πρόγραμμα «Μαθαίνω να μην Καπνίζω» εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με αριθμ. Πρωτ.: Φ20.1/196765/Δ2. Το πρόγραμμα υλοποιείται καθημερινά από Τρίτη έως Παρασκευή, σε ειδικά διαμορφωμένο περιβάλλον στον χώρο του ΝΟΗΣΙΣ στη Θεσσαλονίκη. Σε κάθε παρέμβαση ο αριθμός των μαθητών δεν μπορεί να υπερβαίνει τους τριάντα (30). Το Smokefreegreece εξασφαλίζει τη δωρεάν μετακίνηση μαθητών από το νομό Θεσσαλονίκης στον τόπο της παρέμβασης και η διαδικασία που ακολουθείται είναι εκείνη των εκπαιδευτικών επισκέψεων.