Skip to main content

Σλοβακία: Η κυβέρνηση δίνει χρήματα στους άνω των 60 ετών για να εμβολιαστούν

Το κοινοβούλιο της Σλοβακίας ενέκρινε την καταβολή των χρημάτων σήμερα, δίνοντας το «πράσινο φως» σε μια πρόταση της κυβέρνησης

Η Σλοβακία θα διανείμει μετρητά στους πολίτες άνω των 60 ετών, που εμβολιάζονται κατά του νέου κορωνοϊού ή λαμβάνουν την αναμνηστική δόση τους, με στόχο να δώσει ώθηση στα ποσοστά ανοσοποίησης, που υπολείπονται έναντι άλλων χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το κοινοβούλιο ενέκρινε την καταβολή των χρημάτων σήμερα, δίνοντας το «πράσινο φως» σε μια πρόταση της κυβέρνησης, η οποία είχε αρχικά σκεφθεί να διανείμει voucher για ξενοδοχεία ή εστιατόρια, ωστόσο επέλεξε τελικά να προσφέρει μετρητά.

Όσοι κάνουν τις ενισχυτικές δόσεις τους έως τα μέσα Ιανουαρίου θα λάβουν 300 ευρώ, ενώ οι άνω των 60 που θα έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα εμβολιασμού έως τότε θα δικαιούνται το ποσό των 200 ευρώ.

Η Σλοβακία δεν είναι η πρώτη χώρα που δίνει κίνητρα για τον εμβολιασμό. Η Ελβετία, τον Οκτώβριο, προσέφερε σε πολίτες που έπειθαν τους φίλους τους να κάνουν ένα εμβόλιο κατά της Covid-19, δωρεάν γεύματα σε εστιατόρια και εισιτήρια για τον κινηματογράφο.

Η αμερικανική πόλη Χιούστον, τον Αύγουστο, είχε ανακοινώσει ότι θα καταβάλει 100 δολάρια σε οποιονδήποτε κάνει την πρώτη δόση ενός εμβολίου κατά της Covid-19.

Η Σλοβακία, με πληθυσμό 5,5 εκατομμύρια κατοίκους, έχει πληγεί σφόδρα από το τελευταίο κύμα της επιδημίας κι επέβαλε εκ νέου μέτρα λοκντάουν, την ώρα που τα νοσοκομεία της έχουν γεμίσει.

Έως χθες, κατέγραφε τον δεύτερο υψηλότερο δείκτη μολύνσεων παγκοσμίως για την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με το Our World in Data.

Ωστόσο, έχει μείνει πολύ πίσω σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ στον εμβολιασμό των πολιτών της, με το 68% των ανθρώπων άνω των 60 ετών να έχει εμβολιαστεί πλήρως, την τρίτη χαμηλότερη επίδοση στην Ένωση μετά τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, πολύ πιο κάτω από το 88% στο σύνολο της ΕΕ.

Μεταξύ του πληθυσμού της Σλοβακίας, το 46,5% είναι πλήρως εμβολιασμένο, κάτω από τον μέσο όρο 66,8% της ΕΕ, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Ασθενειών (ECDC).