Skip to main content

Σλοβακία: Μεγάλη διαδήλωση -Ζητούν την απόλυση του αρχηγού αστυνομίας

Μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει κατηγορηθεί για τη δολοφονία του 27χρονου δημοσιογράφου Κούτσιακ και της αρραβωνιαστικιάς του.

Δεκάδες χιλιάδες Σλοβάκοι βγήκαν και πάλι σήμερα στους δρόμους απαιτώντας την απόλυση του αρχηγού της αστυνομίας, σε μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στη χώρα αφότου ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις, τον περασμένο μήνα, με αφορμή τη δολοφονία του 27χρονου δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ, ο οποίος ερευνούσε υποθέσεις διαφθοράς.

Μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει κατηγορηθεί για τη δολοφονία του Κούτσιακ και της αρραβωνιαστικιάς του, Μαρτίνα Κουσνίροβα.

Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Dennik N περίπου 45.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα στο κέντρο της Μπρατισλάβα. Η αστυνομία δεν έδωσε στη δημοσιότητα τη δική της εκτίμηση για τον αριθμό των συμμετεχόντων.

Μετά τις μεγάλες διαδηλώσεις του Μαρτίου, ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο υπέβαλε την παραίτησή του και ανέθεσε στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Πέτερ Πελεγκρίνι, τον σχηματισμό νέας, η οποία ορκίστηκε στις 22 Μαρτίου.

Οι διαδηλωτές ζητούν την απομάκρυνση του αρχηγού της αστυνομάις Τίμπορ Γκάσπαρ και την αλλαγή της νομοθεσίας ώστε να μην μπορεί να ορίσει τον διάδοχό του ο υπουργός Εσωτερικών, για να διασφαλιστεί η αμερόληπτη έρευνα για τη δολοφονία του Κούτσιακ.

Ο δημοσιογράφος ερευνούσε υποθέσεις φοροδιαφυγής στις οποίες εμπλέκονταν επιχειρηματίες που σχετίζονταν με το κυβερνών κόμμα Smer. Τόσο ο Κούτσιακ όσο και άλλα σλοβακικά μέσα ενημέρωσης είχαν αναφερθεί σε συμφωνίες μεταξύ της κυβέρνησης και της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας, ο ιδιοκτήτης της οποίας συνδέεται με τον Γκάσπαρ. Ο αρχηγός της αστυνομίας αρνείται ότι διέπραξε οποιοδήποτε αδίκημα.