Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021
x

ΣΛΟΒΑΚΙΑ: Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΙΣΚΑ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΤΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Η Σλοβακία γνωρίζει τις μεγαλύτερες μαζικές κινητοποιήσεις μετά την ειρηνική πτώση του κομμουνισμού το 1989 μετά τη δολοφονία δημοσιογράφου.

Ο Σλοβάκος πρόεδρος Αντρέι Κίσκα απέρριψε την σύνθεση της νέας κυβέρνησης που του πρότεινε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Πέτερ Πελεγκρίνι και ζήτησε να του προτείνει νέα ονόματα ως την Παρασκευή, αιτούμενος μεγαλύτερες κυβερνητικές αλλαγές που θα αμβλύνουν την πολιτική κρίση που προκάλεσε η δολοφονία του δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ στη χώρα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Σλοβακία γνωρίζει τις μεγαλύτερες μαζικές κινητοποιήσεις μετά την ειρηνική πτώση του κομμουνισμού το 1989 μετά τη δολοφονία τον περασμένο μήνα του δημοσιογράφου Κούτσιακ και της συντρόφου του μέσα στο σπίτι τους.

Οι διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους με αίτημα τη διεξαγωγή νέων εκλογών και να δοθούν εγγυήσεις ότι θα είναι δίκαιη η έρευνα που γίνεται για τον θάνατο του 27χρονου Κούτσιακ. Ο δημοσιογράφος δολοφονήθηκε ενώ ερευνούσε για τις σχέσεις μεταξύ Ιταλών επιχειρηματιών που είναι ύποπτοι για επαφές με την καλαβρέζικη μαφία και Σλοβάκων πολιτικών υπευθύνων, συμπεριλαμβανομένων προσώπων του περιβάλλοντος του πρώην πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο.

Ο τελευταίος παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα σε μια προσπάθεια να επιβιώσει ο τρικομματικός κυβερνητικός συνασπισμός. Ο Φίτσο πρότεινε το μέλος του κόμματός του Smer και αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του Πελεγκρίνι να ηγηθεί μιας νέας κυβέρνησης.

Ο Πελεγκρίνι υπέβαλε χθες την πρότασή του για την σύνθεση του υπουργικού του συμβουλίου στον πρόεδρο και είχε τοποθετήσει στην θέση του υπουργού Εσωτερικών ένα μη κομματικό στέλεχος σε μια προσπάθεια να ανταποκριθεί στα αιτήματα των διαδηλωτών.

Ο Πελεγκρίνι "οφείλει να πείσει (τον λαό) ότι η νέα κυβέρνηση θα φέρει τις αλλαγές που περιμένουμε. Οφείλει να δημιουργήσει μια σταθερή κυβέρνηση, η σύνθεση της οποίας, ιδιαίτερα όσον αφορά το υπουργείο Εσωτερικών, θα μπορέσει να ηρεμήσει την τεταμμένη ατμόσφαιρα στην κοινωνία μας", δήλωσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Κίσκα.

Λίγο μετά την απόρριψη της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης της Σλοβακίας από τον πρόεδρο οι διοργανωτές των διαδηλώσεων ανακοίνωσαν μέσω Facebook ότι σχεδιάζουν να συνεχίσουν για τέταρτη εβδομάδα τις κινητοποιήσεις τους την Παρασκευή.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ