Skip to main content

SMS στο 13032: Πώς θα κάνουμε τα ψώνια μας από τη Δευτέρα

Τα καταστήματα ανοίγουν από τη Δευτέρα 5 Απριλίου μόνο με ραντεβού και μήνυμα με διάρκεια τριών ωρών στο 13032 - Ένα μήνυμα την ημέρα

Το άνοιγμα των καταστημάτων μόνο με ραντεβού και μήνυμα με διάρκεια τριών ωρών στο 13032 από τη Δευτέρα 5 Απριλίου και τις διαδημοτικές μετακινήσεις από αυτό το Σαββατοκύριακο (και μόνο για τα Σαββατοκύριακα) ανακοινώθηκε, χθες, από τον Νίκο Χαρδαλιά και τον Βασίλη Κικίλια.

Στο πλαίσιο αυτό, διευκρινίσεις για το SMS στο 13032 για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου έδωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης ενώ τόνισε την ανάγκη τήρησης των μέτρων από Δευτέρα οπότε τίθεται και η εφαρμογή του.

«Μπορούμε να στέλνουμε μόνο ένα ημερήσιο μήνυμα και μόνο το ονοματεπώνυμο. Σε δεύτερο μήνυμα θα γυρίζει αρνητική απάντηση» διευκρίνισε ο κ. Σταμπουλίδης.

«Για ψώνια επιτρέπονται διαδημοτικές μετακινήσεις τις καθημερινές, πάντοτε με κλείσιμο ραντεβού τηλεφωνικά ή διαδικτυακά». Ανέφερε όμως τι δεν πρέπει να ξεχνάμε να παίρνουμε στα ραντεβού. «Χρειάζεται ταυτότητα, ή διαβατήριο» δήλωσε. «Στην επιλογή του click away πληρώνουμε με κάρτα, όχι με μετρητά» πρόσθεσε.

«Δεν λειτουργούν τα shops in shops, outlets, εμπορικά κέντρα και εκπτωτικά χωριά» επανέλαβε.

Ο γγ εμπορίου δήλωσε ακόμα ότι από την 1η Ιουλίου 2020 μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκαν 8.000.696 έλεγχοι και έχουν επιβληθεί πάνω από 60 εκατ. πρόστιμα. «Ο στόχος δεν είναι οικονομικός, είναι προς συμμόρφωση προς παρότρυνση να τηρηθούν τα μέτρα» τόνισε.

Όπως επισήμανε όποτε λειτούργησαν εν μέσω πανδημίας, «οι επιχειρήσεις επέδειξαν πειθαρχία στην τήρηση των κανόνων, γι’ αυτό και δεν είχαμε και συνωστισμούς μέσα στα καταστήματα».

Ερωτηθείς για τα self test και αν θα γίνουν υποχρεωτικά για τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις ο ΓΓ. Εμπορίου δήλωσε ότι υπάρχουν εισηγήσεις των ειδικών, και θα αποτυπωθεί τις επόμενες μέρες, ίσως και σήμερα, με ποιο τρόπο θα αξιοποιούν οι επιχειρήσεις τη δυνατότητα αυτή.

Συγκεκριμένα:

-Με το SMS στο 13032 και μόνο με ραντεβού θα επιτρέπεται από Δευτέρα, 5 Απριλίου, το click away ( παραλαβή εκτός με ραντεβού) αλλά και το click in shop στα καταστήματα (πώληση εντός του μαγαζιού με ραντεβού) αλλά όχι στα εμπορικά κέντρα και τα mall. Θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. με μέγιστο όριο 20 πελάτες κατά περίπτωση. Στα καταστήματα οι πολίτες θα πρέπει να φορούν τις απαραίτητες μάσκες και να τηρούν τις ασφαλείς αποστάσεις και τους κανόνες υγιεινής.  

-Από το Σάββατο 3 Απριλίου και μόνο για τα Σαββατοκύριακα, επιτρέπεται η μετακίνηση από δήμο σε δήμο με SMS στο 13033 με κωδικό 6, για τρία άτομα ή ανά οικογένεια, με τη χρήση αυτοκινήτου ή μηχανής.

-Η μετακίνηση από δήμο σε δήμο θα επιτρέπεται και για το λιανεμπόριο, όπως ακριβώς ισχύει ήδη και για τα κομμωτήρια και για τα κέντρα αισθητικής.

Επισημαίνεται ότι το άνοιγμα στα σχολεία και στα πολυκαταστήματα θα αξιολογηθεί την επόμενη εβδομάδα και πιθανότατα θα ανοίξουν κάποιες τάξεις από τη Δευτέρα, 12 Απριλίου.