Skip to main content

Σοβαρές απώλειες σε ευρωπαϊκές αγορές και Γουόλ Στριτ

Στη σκιά των απαισιόδοξων δηλώσεων της Fed για την αμερικανική οικονομία κινήθηκαν σήμερα τα διεθνή χρηματιστήρια με τους ευρωπαϊκούς δείκτες να κλείνουν στο βαθύ «κόκκινο».
Στη σκιά των απαισιόδοξων δηλώσεων της Fed για την αμερικανική οικονομία κινήθηκαν σήμερα τα διεθνή χρηματιστήρια με τους ευρωπαϊκούς δείκτες να κλείνουν στο βαθύ «κόκκινο». Το επενδυτικό κλίμα επηρέασαν και οι δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, Μέρβιν Κινγκ, ο οποίος έκανε λόγο για υποχώρηση του πληθωρισμού σε επίπεδα κάτω από τον στόχο για το 2012, ενώ αναθεώρησε επίσης την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας προς τα κάτω.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε κατά 2%, κλείνοντας ανεπίσημα στις 1.041,71 μονάδες, το χαμηλότερο σημείο από τις 22 Ιουλίου. Στο Λονδίνο ο FTSE έκλεισε με πτώση της τάξης του 2,44%, ο CAC στο Παρίσι υποχώρησε 2,74% ενώ και ο GDAX στη Φρανκφούρτη κατέγραψε σημαντικές απώλειες της τάξης του 2,10%

Υπό την επήρεια των αποφάσεων της Fed κινείται και η Γουόλ Στριτ που συσσώρευσε με συνοπτικές διαδικασίες απώλειες 2% αμέσως μετά την έναρξη των συναλλαγών. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones βρέθηκε μάλιστα να καταγράφει πτώση 200 μονάδων μόλις στα πέντε πρώτα λεπτά της συνεδρίασης, ενώ σε αρνητικό έδαφος από τις αρχές του έτους κινούνται πλέον οι S&P 500 και Nasdaq.

Η υποβάθμιση του outlook για την οικονομία των ΗΠΑ από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας αναζωπύρωσε τις ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη. Σε αυτές ήρθαν να προστεθούν τα απογοητευτικά στοιχεία για το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ αλλά και τα αρνητικά μάκρο σε δύο άλλες σημαντικές οικονομίες, αυτές της Ιαπωνίας και της Κίνας. Αυτή την ώρα ο Dow Jones καταγράφει πτώση 2,09% και ο Nasdaq 2,77%.