Skip to main content

Το «Σοχαλάκι» της Θεσσαλονίκης: Από παρατσούκλι στην οικοδομή, βραβευμένο τυρί στο Λονδίνο

Ένα μικρό τυροκομείο έξω από τη Θεσσαλονίκη που ξεκίνησε υπό μορφή οικοτεχνίας, κατάφερε γρήγορα να διακριθεί με τα προϊόντα που παράγει.

«Η ζωή είναι αυτό που σου συμβαίνει, ενώ ψάχνεις για κάτι άλλο», αναφέρει ένα παλιό γνωμικό. Για τον τυροκόμο Άγγελο Κυρατζιάκο, ένα παρατσούκλι που άκουγε πολύ συχνά όταν εργαζόταν σε έναν τελείως διαφορετικό κλάδο, έμελλε να γίνει το brand που του χάρισε μια διάκριση σε ελάχιστο χρονικό διάστημα από τότε που ξεκίνησε να δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στην τυροκομία.

Το τυροκομείο - γαλακτοκομείο «Το Σοχαλάκι», έξω από το Μελισσοχώρι Θεσσαλονίκης, μπορεί να μετρά μόλις τρία χρόνια ζωής, ωστόσο τα λίγα και εκλεκτά προϊόντα που παράγει κατάφεραν να διακριθούν στον διαγωνισμό Med Taste Awards που διεξάγεται κάθε χρόνο στο Λονδίνο.



Το αγελαδινό και κατσικίσιο τυρί, όπως και το αγελαδινό γιαούρτι με την επωνυμία «Το Σοχαλάκι», απέσπασαν μαζί με άλλα προϊόντα άλλων μεσογειακών χωρών το χρυσό βραβείο του διαγωνισμού.

«Η διάκριση ήταν αποτέλεσμα της δουλειάς που κάνουμε. Μπορεί να βρισκόμαστε στον χώρο για λίγο χρονικό διάστημα, ωστόσο όλα όσα γίνονται έχουν μέσα τους το μεράκι που οδηγεί σε ένα υψηλής ποιότητας προϊόν», εξηγεί στη Voria.gr ο Άγγελος Κυρατζιάκος.

Με την παράδοση του Σοχού

Πριν γεννηθεί το «Σοχαλάκι», ο Άγγελος Κυρατζιάκος εργαζόταν σε έναν τελείως διαφορετικό τομέα, έχοντας ωστόσο μεγαλώσει με την πλούσια τυροκομική παράδοση του τόπου καταγωγής του, του Σοχού.

«Για αρκετά χρόνια εργαζόμουν στον κατασκευαστικό τομέα. Μου άρεσε πάντα να βλέπω την πρόοδο των οικοδομικών εργασιών και μπλεκόμουν πάντα με τους μάστορες. Λόγω της καταγωγής μου, αλλά και εξαιτίας του ότι τότε ήμουν μικρός σε σχέση τους υπόλοιπους, οι εργάτες μού είχαν κολλήσει το προσωνύμιο "Σοχαλάκι", δηλαδή το παιδί από τον Σοχό», λέει ο Άγγελος Κυρατζιάκος.



Λίγο καιρό αργότερα, αφήνει τις κατασκευές για την κτηνοτροφία, στην οποία και παραμένει για μια δεκαετία περίπου, ενώ μυείται στις τεχνικές της γαλακτοκομίας και της τυροκομίας με τη φοίτησή του στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης.

Έτσι, μετά από ένα σεβαστό διάστημα στον πρωτογενή τομέα ο Άγγελος Κυρατζάκος μεταπηδά στη μεταποίηση ιδρύοντας τη δική του τυροκομική μονάδα.

Με σήμα τον Μέριου

Ο Σοχός αποτελεί για τον κ. Κυρατζιάκο αναπόσπαστο κομμάτι σε κάθε έκφανση της ζωής του. Ως εκ τούτου, η επιρροή της καταγωγής του δεν θα μπορούσε να λείπει και από τα τυροκομικά και γαλακτοκομικά του προϊόντα.

«Για κάθε Σοχινό, ο τόπος του αποτελεί σημείο αναφοράς. Αυτός είναι και ο λόγος που το σήμα που χρησιμοποιούμε στα προϊόντα μας είναι ο κουδουνοφόρος του Σοχού, ο Μέριου», λέει στη Voria.gr ο τυροκόμος.

Οι κωδικοί που φέτουν το λογότυπο «Σοχαλάκι» μέχρι στιγμής είναι τέσσερις: Το κατσικίσιο, το αγελαδινό και το αιγοπρόβειο τυρί και το αγελαδινό γιαούρτι. Για το μέλλον σχεδιάζεται να βγουν στην παραγωγή και άλλα προϊόντα, με αργά και σταθερά βήματα.



Στόχος του κ. Κυρατζιάκου είναι όπως λέει χαρακτηριστικά να μένουν ευχαριστημένοι όλοι όσοι συμμετέχουν στην παραγωγική διαδικασία, τόσο ο καταναλωτής όσο και ο κτηνοτρόφος.

«Δεν αρκεί να μένει ικανοποιημένος μόνο ο καταναλωτής. Μεγάλη σημασία είναι να υπάρχει σωστή και έντιμη συνεργασία με τον κτηνοτρόφο, που είναι ο προμηθευτής της πρώτης ύλης», σημειώνει ο ιδιοκτήτης του τυροκομείου «Σοχαλάκι».

Αυτή τη στιγμή, τα προϊόντα του τυροκομείου διατίθενται από αλυσίδες σούπερ μάρκετ, φούρνους και ντελικατέσεν, ενώ στόχος είναι η επέκταση του δικτύου διανομής. Όσον αφορά τις εξαγωγές, το «Σοχαλάκι» ετοιμάζεται να βγει και εκτός συνόρων αφού γίνονται συζητήσεις με επιχείρηση τροφίμων στη Γερμανία.