Skip to main content

Σωφρονιστικοί: Έφυγαν κάτι κλωτσιές - σφαλιάρες προς Καρέλι

Κατηγορούνται 13 σωφρονιστικοί υπάλληλοι για το αδίκημα της διακεκριμένης περίπτωσης βασανιστηρίων εκ των οποίων επήλθε ο θάνατος του Καρέλι.

Στην τελική ευθεία εισήλθε η δίκη για το θάνατο του Αλβανού βαρυποινίτη Ιλια Καρέλι, στις φυλακές Νιγρίτας Σερρών. Ολοκληρώθηκαν οι απολογίες των κατηγορουμένων ενώ για την επόμενη δικάσιμο έχει προγραμματιστεί η αγόρευση της εισαγγελέως, πριν την τελική ετυμηγορία του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης.

Κατηγορούνται 13 σωφρονιστικοί υπάλληλοι για το αδίκημα της "διακεκριμένης περίπτωσης βασανιστηρίων εκ των οποίων επήλθε ο θάνατος ατόμου, κατά συναυτουργία" και ο διευθυντής των φυλακών για "υπόθαλψη εγκληματία κατά συρροή".

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης απολογήθηκαν οι υπόλοιποι σωφρονιστικοί υπάλληλοι και ο διευθυντής του Σωφρονιστικού Καταστήματος Νιγρίτας.

Οι δύο πρώτοι κατηγορούμενοι παραδέχτηκαν  ότι χτύπησαν τον κρατούμενο. Ο ένας μίλησε για στιγμιαία αντίδραση επειδή "πρόσφατα είχε σκοτώσει συνάδελφο". Ο άλλος είπε ότι έριξε κάποιες "σφαλιάρες κι έναν κουβά με νερό, πάνω στα νεύρα μου", ενώ σήμερα δήλωσε μετανιωμένος.

Ο κατηγορούμενος υπαρχιφύλακας, κατά την απολογία του, ανέφερε ότι "έφυγαν κλωτσιές και σφαλιάρες αλλά δεν μπόρεσα να συγκρατήσω πώς έγιναν ούτε από ποιον ". Επίσης σημείωσε ότι ο ίδιος δεν χτύπησε επισημαίνοντας ότι ο Αλβανός Βαρυποινίτης ήταν "χτυπημένος παντού". Επίσης σημείωσε ότι δέχτηκε απειλές από αστυνομικούς του Εσωτερικών Υποθέσεων και ότι "έκατσα φυλακή για πράγματα που δεν έχω κάνει".

Άλλος κατηγορούμενος -δεσμοφύλακας μίλησε για πλεκτάνη. "Έγινε για να καλύψουν όλα τα υπόλοιπα. Ήρθε χτυπημένος, έχοντας παντού πληγές και μώλωπες. Εγώ δεν έχω ακουμπήσει άνθρωπο ποτέ" τόνισε.

Την κατηγορία αρνήθηκαν και οι υπόλοιποι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, στις απολογίες τους, χαρακτηρίζοντας ψευδή όσα τους καταλογίζονται.

Ο κατηγορούμενος διευθυντής των φυλακών απολογήθηκε λέγοντας ότι:"Δεν υπέθαλψα κανέναν, δεν έκρυψα κανέναν. Πρόθεση μου ήταν να μην γίνει το παραμικρό και αν γινόταν να υπάρχει βίντεο ώστε η Πολιτεία να δει ποιος το έκανε. Δίκη μου εντολή ήταν να μπουν κάμερες στο κελί". Επιπλέον χαρακτήρισε ανεκπαίδευτους τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους και δήλωσε ότι ήταν αντίθετος με την μεταγωγή του Καρέλι στη Νιγρίτα.