Skip to main content

Σόιμπλε: «Οι αγορές ανακτούν την εμπιστοσύνη τους στο ευρώ»

Στην εκτίμηση ότι μετά τις αποφάσεις για το μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας οι αγορές ανακτούν την εμπιστοσύνη τους στη σταθερότητα της Ευρωζώνης προχώρησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, κ.

Στην εκτίμηση ότι μετά τις αποφάσεις για το μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οι αγορές ανακτούν την εμπιστοσύνη τους στη σταθερότητα της Ευρωζώνης προχώρησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Οι αποφάσεις θεωρούνται κατάλληλες για να σταθεροποιηθεί μόνιμα το ευρώ», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters. Παράλληλα, Ο Γερμανός υπουργός θεωρεί ότι οι κίνδυνοι να μεταδοθούν προβλήματα όπως της Πορτογαλίας και σε άλλες χώρες είναι σήμερα αισθητά περιορισμένοι σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

Ο κ. Σόιμπλε το απέδωσε στην απόφαση του Συμβουλίου κορυφής για τον ΕΜΣ, που θα έχει στη διάθεσή του 500 δισ. ευρώ από το 2013. «Οι αντιδράσεις των αγορών δείχνουν ότι έχουν εμπιστοσύνη πως το πακέτο θα υλοποιηθεί», ανέφερε ο κ. Σόιμπλε και πρόσθεσε: «Το πρόβλημα της μεταδοτικότητας της κρίσης που ήταν κυρίαρχο την περασμένη χρονιά είναι αυτή τη στιγμή αισθητά περιορισμένο».

Τόνισε δε ότι η απόρριψη του πακέτου μέτρων από το κοινοβούλιο της Πορτογαλίας δεν οδήγησε σε άμεσες επιπτώσεις σε άλλες χώρες. Παράλληλα, δήλωσε πεπεισμένος ότι η Πορτογαλία θα ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της, καθώς, όπως είπε, «εάν αυτό θα γίνει με ή χωρίς τη στήριξη του EFSF, αυτό είναι ένα θέμα που θα αποφασίσουν οι ίδιοι οι Πορτογάλοι».

Ο κ. Σόιμπλε πρόσθεσε ότι «και η Ισπανία έχει δρομολογήσει αξιοσημείωτες μεταρρυθμίσεις. Η χώρα κρίνεται και πάλι θετικά από την αγορές, όπως δείχνουν οι τελευταίες εκδόσεις ομολόγων».

Αναφερόμενος στην Ιρλανδία ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε ότι εάν η ιρλανδική κυβέρνηση θέλει να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους για τις πιστώσεις από τον προσωρινό μηχανισμό EFSF, θα πρέπει να ορίσει ποια επιπρόσθετα μέτρα θα πάρει.