Skip to main content

Σόιμπλε: Συμβούλεψα την Ελλάδα να φύγει από την Ευρωζώνη - Τώρα δεν αποτελεί πρόβλημα

Ο πρώην Γερμανός υπ. Οικονομικών ανέφερε ότι οι Έλληνες πλήρωσαν «ακριβό τίμημα» που δεν άκουσαν τη συμβουλή του να βγουν προσωρινά από την Ευρωζώνη

Αμετακίνητος στην πρότασή του ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε βγει προσωρινή από την Ευρωζώνη κατά τη διάρκεια της κρίσης παραμένει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σημειώνοντας πάντως ότι πλέον η χώρα μας «δεν βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ως πρόβλημα».

«Από νωρίς συμβούλεψα τους Έλληνες συναδέλφους μου: Χρειάζεστε το εργαλείο της εξωτερικής υποτίμησης για να κάνετε την οικονομία σας και πάλι ανταγωνιστική. Για αυτό και θα πρέπει να φύγετε προσωρινά από τη Νομισματική Ένωση και θα μπορέσετε να επιστρέψετε αργότερα σε αυτήν. Τέτοιες συμβουλές δεν είναι δημοφιλείς, αλλά ήταν από οικονομικής απόψεως σωστές. Μια εσωτερική υποτίμηση μέσω των μισθών είναι πολιτικά μη βιώσιμη», δηλώνει ο πρώην πρόεδρος της Bundestag και πρώην υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt.

Απαντώντας στο σχόλιο του δημοσιογράφου ότι «η Ελλάδα τελικά τα κατάφερε και παρέμεινε στην Ευρωζώνη», υποστηρίζει ότι «όμως η Ελλάδα πλήρωσε ακριβό τίμημα, η ζημιά σε κοινωνικό επίπεδο είναι μεγάλη. Πλέον η Ελλάδα δεν βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος».

«Ρωτήστε άλλους πρώην ΥΠΟΙΚ αν είμαι υπεύθυνος για το πλήγμα στην εικόνα της Γερμανίας»

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Σόιμπλε αναφέρει ότι έχει πληγεί σοβαρά η εικόνα της Γερμανίας.

Ερωτήθηκε μάλιστα εάν αισθάνεται και ο ίδιος υπεύθυνος για αυτό, με τη στάση του κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης, όταν «κουνούσε το δάχτυλο στις άλλες χώρες».

«Ρωτήστε τους συναδέλφους μου πρώην υπουργούς Οικονομικών: Υπήρχε πάντα μια ξεκάθαρη πλειοψηφία υπέρ των θέσεών μου μεταξύ των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, δεν ακολουθούσα μοναχική πορεία. Και πλέον πολλές χώρες τα πάνε και πάλι πολύ καλά, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ισπανία», απαντά.

Όσο για τις εξελίξεις στην Ευρώπη, ο πρώην υπουργός Οικονομικών και πρώην πρόεδρος της Βουλής εκφράζει την ανησυχία του για την επιδείνωση των γαλλο-γερμανικών σχέσεων τα τελευταία χρόνια. «Βλέπουμε δυστυχώς ότι οι σχέσεις Γερμανίας-Γαλλίας ζημιώνονται, με μία ταχύτητα που δεν περιμέναμε. Πλέον είναι δύσκολο να πεις ποιος φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη γι αυτό, το Βερολίνο ή το Παρίσι. Φυσικά ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα επιθυμούσε να λάβει μία απάντηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που ανέλαβε το 2017 (στη Σορβόνη). Αυτό το αμελήσαμε. Τώρα προστίθενται οι αντιπαραθέσεις για την ενεργειακή πολιτική και τη στάση απέναντι στην Κίνα».

Φταίει όμως ο σημερινός καγκελάριος Όλαφ Σολτς για όλα αυτά; Η απάντηση του Βόφγκανγκ Σόιμπλε: «Όχι μόνο, φυσικά, λάθη έγιναν και στο παρελθόν. Προσπαθήσαμε να επιβάλουμε τον Nord Stream 2, παρά τις αντιδράσεις όλων των υπόλοιπων Ευρωπαίων και των Αμερικανών. Η δε συμφωνία ΕΕ-Κίνας έπρεπε οπωσδήποτε να τεθεί σε ισχύ δύο εβδομάδες πριν αναλάβει καθήκοντα ο Τζο Μπάιντεν, αντί να περιμένουμε λίγο και να τη συζητήσουμε μαζί του. Και σε πολλά προβλήματα θα έπρεπε να επιδείξουμε μία πιο γενναιόδωρη στάση απέναντι στους εταίρους μας, ιδιαίτερα απέναντι στη Γαλλία».

Ακόμη, εστίασε κυρίως στις σχέσεις με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, αλλά και στην ενεργειακή κρίση. «Η μεγαλύτερη κρίση που βιώνουμε σήμερα είναι η κρίση της Δημοκρατίας», υποστηρίζει. «Τα παραδοσιακά κόμματα καταρρέουν παντού. Και τίποτα καλύτερο δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα, παρά μόνον ο λαϊκισμός και τα ασύστολα ψέμματα, τα fake news. Πιστεύω ότι η απότομη αλλαγή στον τρόπο της επικοινωνίας είναι η κύρια αιτία γι αυτήν την κρίση. Αλλά το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ αποδεικνύει ότι ενισχύονται και οι αντίρροπες δυνάμεις».