Skip to main content

Σοκ στο ΑΧΕΠΑ: Κόπηκε ο ιμάντας σε ασανσέρ και βρέθηκε από το 0 στο -2

Ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ αναφέρει στη Voria.gr αναφέρει ότι μία εργαζόμενη τραυματίστηκε ελαφρά και ότι διερευνάται το συμβάν από την τεχνική υπηρεσία.

Σοβαρό ατύχημα με τα ασανσέρ του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ στο παλιό κτήριο προκλήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, κόπηκε ο ιμάντας ενός ασανσέρ το οποίο υποχώρησε δύο ορόφους, από το 0 βρέθηκε στο -2.

Όπως αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, την ώρα του ατυχήματος «μέσα βρίσκονταν δύο συνοδοί, ένας τραυματιοφορέας και μία χειρίστρια ιατρικών μηχανημάτων».

«Τραυματίστηκαν, σοκαρίστηκαν. Ευτυχώς δεν κινδυνεύει η ζωή τους. Τα ασανσέρ και στα δύο κτήρια του ΑΧΕΠΑ έχουν πολύ μεγάλο πρόβλημα. Είναι πανάρχαια. Χαλάνε συνεχώς», σημειώνεται στην ΠΟΕΔΗΝ.

Τι λέει το ΑΧΕΠΑ

Ο Διοικητής ωστόσο του νοσοκομείου, Αναστάσιος Σπανός, υποστηρίζει ότι στο ασανσέρ επέβαιναν δύο εργαζόμενοι και ένας επισκέπτης και πως τραυματίστηκε μόνο ελαφρά η μία εργαζόμενη.

Ο κ. Σπανός, μιλώντας στη Voria.gr, διευκρίνισε πως δεν είναι σίγουρο ακόμα πως το συμβάν οφείλεται στο κόψιμο του ιμάντα ενώ συμπλήρωσε ότι έχει διατάξει ήδη να διεξαχθεί έρευνα από την τεχνική υπηρεσία του νοσοκομείου για τα αίτια της πτώσης. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τον κ. Σπανό, μία ημέρα πριν το συμβάν το συγκεκριμένο ασανσέρ είχε παρουσιάσει βλάβη και το είχε επισκευάσει η συντηρήτρια εταιρεία. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, η διοίκηση του νοσοκομείου θα αιτηθεί εκτός από το πόρισμα της τεχνικής υπηρεσίας και μια απάντηση από την εταιρεία.

Παλιά και προβληματικά τα ασανσέρ

Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στη διακίνηση ασθενών με τα ασανσέρ. «Κλείνονται μέσα, συνοδοί, προσωπικό και ασθενείς. Ξεμένουν τα ασανσέρ μεταξύ δύο ορόφων. Πολλές φορές υπάρχει αδυναμία μεταφοράς ασθενών στα χειρουργεία προκειμένου να χειρουργηθούν. Μένουν οι ασθενείς κλεισμένοι μέσα».

Από πλευράς του, ο Αναστάσιος Σπανός παραδέχθηκε ότι τα ασανσέρ είναι παλιά και πως πράγματι παρουσιάζουν συχνά μικροβλάβες κυρίως αναφορικά με τη λειτουργία των θυρών. Ο ίδιος αναφέρει ότι πέραν της παλαιότητας των ασανσέρ, οι συχνές βλάβες οφείλονται στον μεγάλο φόρτο εργασίας και ενίοτε στη λανθασμένη χρήση των ανελκυστήρων. Διευκρίνισε ακόμα ότι γίνονται όλες οι προβλεπόμενες εργασίες στα ασανσέρ από τη συντηρήτρια εταιρεία η οποία διαθέτει όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά καθώς επιλέχθηκε έπειτα από διαδικασία διαγωνισμού. «Η συντηρήτρια εταιρεία δεν μας έχει δώσει καμία αναφορά ακόμα για αντικατάσταση ανελκυστήρων», υπογραμμίζει ο κ. Σπανός.

Ο ίδιος επισήμανε πως ακόμα και σε περίπτωση που το ασανσέρ έχει βλάβη ενώ βρίσκεται ασθενής μέσα, αμέσως σημαίνει συναγερμός και επεμβαίνει η τεχνική υπηρεσία που βρίσκεται εντός του νοσοκομείου.

Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι «εδώ και 10 χρόνια θέτει το ζήτημα των ασανσέρ. Με τα ίδια ασανσέρ όσα βρίσκονται σε λειτουργία μεταφέρονται ασθενείς, σκουπίδια, τρόφιμα. Γι’ αυτό οι Νοσοκομειακές Λοιμώξεις θερίζουν.

»Αν είναι δυνατόν να μην υπάρχουν ασανσέρ σε ένα Νοσοκομείο 700 κλινών(πληρότητα 100%) με επισκεψιμότητα εκατοντάδων καθημερινά συνοδών, 1.000 ασθενών εκτάκτων περιστατικών και φοιτητών που προσέρχονται σε κάθε εφημερία. Μεγάλη η ταλαιπωρία όλων. Τι άλλο να πει κανείς για τα πλεονασματικά νοσοκομεία».