Skip to main content

Σοκαριστικές καταγγελίες αθλητών για παρενοχλήσεις- βασανιστήρια στην Ενόργανη

Με επιστολή τους στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, 22 αθλητές και αθλήτριες της ενόργανης γυμναστικής ζητούν την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας

Σε καταγγελίες για σωματική και ψυχολογική βία προχώρησαν συνολικά 22 αθλητές και αθλήτριες της ενόργανης γυμναστικής, ενώ υπάρχουν καταγγελίες και για σεξουαλικές παρενοχλήσεις

Οι συγκεκριμένοι αθλητές και αθλήτριες έστειλαν επιστολή στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην οποία ζητούν να υπάρξει άμεση παρέμβαση από την πλευρά της Πολιτείας και να ερευνηθούν οι καταγγελίες τους. Οι καταγγελίες ξεκινούν από το 1985 και όπως αναφέρεται στην επιστολή, όλα αυτά αποτελούν «κοινό μυστικό». Επίσης, υπογραμμίζουν πως η βία κατά των αθλητών ξεκινάει από την ηλικία των πέντε ετών καθώς στα εννιά τους είχαν ήδη συμμετοχές σε αγώνες, είτε σε συλλογικό είτε σε διεθνές επίπεδο.

Μεταξύ άλλων, η επιστολή την οποία δημοσιεύει η Εφημερίδα των Συντακτών αναφέρει πως «οι προπονητές για να συνετίσουν τους αθλητές – τριες τους χτυπούσαν με σφαλιάρες στο πρόσωπο και στο σώμα, καθώς επίσης με κλωτσιές, σπρωξίματα και κάθε είδους άλλα χτυπήματα. Άρπαζαν από τα μαλλιά τα κοριτσάκια και τα έσερναν από το σημείο προσγείωσης μέχρι το σημείο εκκίνησης για να επαναλάβουν το πρόγραμμά τους, ενώ αυτά έκλαιγαν ασταμάτητα».

Όσον αφορά στις σεξουαλικές παρενοχλήσεις, τονίζουν πως «οι αθλήτριες υποχρεώνονταν να κάνουν σπαγκάτο ακουμπώντας με το γεννητικό τους όργανο την παλάμη του προπονητή, με πρόσχημα τη βελτίωση της ευλιγσίας. Τραβούσαν τα μικρά κορίτσια από το αιδοίο με δύναμη για να τους δείξουν “πως να κάνουν σωστά την άσκηση”. Υπήρξαν επίσης περιπτώσεις που η παρενόχληση ήταν έξω από τα όρια της προπονητικής διαδικασίας. Πρόσωπα παρενοχλούσαν σεξουαλικά ανήλικα παιδιά και τα συμβούλευαν να το κρατήσουν μυστικό. Όλο αυτό έφτασε σε σημείο εμμονής, με τα παιδιά να κρύβονται και να κλειδώνονται όπου μπορούσαν για να αποφύγουν τα άτομα αυτά».

Στην καταγγελία γίνεται λόγος για ένα «σύστημα και όχι για μεμονωμένα περιστατικά προπονητών». Ουσιαστικά τονίζεται ότι «οι υπεύθυνοι των προγραμμάτων είχαν απόλυτη εξουσία πάνω στα παιδιά και δεν υπήρχε κανένας ελέγχος, κάτι που έκανε ανεξέλεγκτη την δράση τους».

Τέλος, υπάρχουν καταγγελίες για προπονητές που ζητούσαν από τις αθλήτριες να μένουν με τα εσώρουχα στις προπονήσεις, ενώ υπάρχουν επίσης καταγγελίες για προπονητές, οι οποίοι δεν άφηναν τα μικρά παιδιά να πάνε στην τουαλέτα, για να κάνουν την ανάγκη τους.