Skip to main content

Σοκάρουν οι φωτογραφίες από τις καμένες Μυκήνες - Οι ζημιές

Σοκάρουν οι εικόνες από τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών μετά τη φωτιά που ξέσπασε στο σημείο το μεσημέρι της Κυριακής.

Υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής στις Μυκήνες. Μάλιστα οι φλόγες πέρασαν μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο. Τα αρχαία κτίσματα και οι θησαυροί που έχουν βρεθεί στην ευρύτερη περιοχή, γλίτωσαν την καταστροφή, χωρίς να υποστούν ιδιαίτερες ζημιές.



Η πυρκαγιά γρήγορα επεκτάθηκε και εντός του αρχαιολογικού χώρου, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων. Τελικά, μετά από μάχη πολλών ωρών, η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο γύρω στις 9:30 το βράδυ της Κυριακής, ενώ στο σημείο παρέμειαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, επιχειρώντας την πλήρη κατάσβεση της φωτιάς, αλλά και για να αποτρέψουν ενδεχόμενες αναζωπυρώσεις.

Το υπουργείο Πολιτισμού σε μια πρώτη αποτίμησή του, ανέφερε ότι από την πυρκαγιά δεν προκλήθηκαν ζημιές στις αρχαιότητες. Ωστόσο όπως μετέδωσε ο ενημερωτικός ιστότοπος anagnostis.org το μέγεθος της ζημιάς που έχει υποστεί το βασίλειο του Μυθικού Αγαμέμνονα δεν μπορεί να υπολογιστεί, καθώς η πυρκαγιά ήταν μέχρι αργά το απόγευμα της Κυριακής σε εξέλιξη.

Πάντως, ο διοικητής των Πυροσβεστικών υπηρεσιών Πελοποννήσου αρχιπύραρχος Θανάσης Κολυβήρας, που μίλησε στο ΑΠΕ ΜΠΕ τόνισε πως «η φωτιά πέρασε σε τμήμα του αρχαιολογικού χώρου και έκαψε ξερά χόρτα, χωρίς να απειλήσει το Μουσείο».

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής ενισχύθηκαν το απόγευμα της Κυριακής και στη μάχη με τις φλόγες πήραν μέρος  56 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 17 οχήματα, 4 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.