Skip to main content

Sold out τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης κάθε Σαββατοκύριακο

Γεμάτα τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης τα Σαββατοκύριακα. Στο πεντάμηνο του 2015 αυξήθηκαν κατά 20% οι πτήσεις στο αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Η Θεσσαλονίκη έχει πλέον μπει στο χάρτη σαν προορισμός Σαββατοκύριακου, το λεγόμενο city break, προσελκύοντας πολλούς επισκέπτες από τις γύρω βαλκανικές χώρες, την Τουρκία αλλά και την Κύπρο. Οι προσπάθειες που γίνονται από τον ξενοδοχειακό κλάδο και γενικότερα τους φορείς και τους επαγγελματίες του τουρισμού, σε συνεργασία με το δήμο, την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, έχουν αρχίσει να αποδίδουν, με αποτέλεσμα τα ξενοδοχεία της πόλης να γεμίζουν κάθε Σαββατοκύριακο και όλα τα σημάδια, με πρώτα αυτά των κρατήσεων, να δείχνουν ότι η Θεσσαλονίκη έχει μια «καλή μαγιά» για περάσει με ικανοποιητική κίνηση τη καλοκαιρινή σεζόν.

Είναι ενδεικτικό ότι στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης τόσο του κέντρου όσο και στα περιφερειακά το τριήμερο του Αγ.Πνεύματος δεν υπήρχαν ελεύθερα δωμάτια.

"Όλο το Μάιο, τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης γέμιζαν από Βαλκάνιους, Τούρκους που πλέον είναι τακτικοί πελάτες μας, αλλά και Έλληνες, ενώ δυνατά από πέρυσι έχουν επιστρέψει με αυξημένους αριθμούς οι Κύπριοι που έρχονται στη πόλη», δήλωσε στη Voria.gr ο κ. Δημήτρης Μουσιάδης, μέλος δ.σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την κάμψη που είχε σημειωθεί το 2013, στις ελεύσεις των Κυπρίων, λόγω και των οικονομικών προβλημάτων που είχαν εκδηλωθεί στη Μεγαλόνησο, το 2014 οι αριθμοί των Κυπρίων επισκεπτών αυξήθηκαν και έγιναν η πρώτη ξένη εθνικότητα στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης.

Η εσωτερική αγορά, επίσης κινείται στη διάρκεια των Σαββατοκύριακων, αλλά όπως είπε ο κ. Μουσιάδης, δεν υπάρχει ροή στη διάρκεια της εβδομάδας καθώς «χάθηκε», στα χρόνια της κρίσης, η εμπορική κίνηση. Βεβαίως οι κρατήσεις πολλαπλασιάζονται στη διάρκεια των κλαδικών εκθέσεων της ΔΕΘ αλλά και πάλι αφορούν τις ημέρες Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή.

Ειδικά για την καλοκαιρινή σαιζόν, προβλέπεται ότι θα εξελιχθεί ικανοποιητικά καθώς ήδη υπάρχει μία «μαγιά» κρατήσεων της τάξης του 20% των πληροτήτων,  από ξένους - ιδιώτες, που θα κατευθυνθούν για διακοπές σε Χαλκιδική ή Πιερία και επιλέγουν να μείνουν κι' ένα διήμερο στη Θεσσαλονίκη. Η «μαγιά» αυτή θεωρείται καλή από τον κ. Μουσιάδη αφού μεγάλος αριθμός πελατών των ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης, συνηθίζει να κάνει κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

Η αύξηση στη κίνηση τουριστών - επισκεπτών, συνδέεται ευθέως και με την αύξηση των πτήσεων στο αερολιμένα «Μακεδονία», καθώς στο πρώτο 5μηνο του 2015 οι πτήσεις πρός και από τη Θεσσαλονίκη αυξήθηκαν κατά 20%, αύξηση που σε μεγάλο βαθμό οφειλόταν και στα περισσότερα δρομολόγια σε γραμμές του εσωτερικού. Ακόμη και στους μήνες του χειμώνα καταγράφηκαν αυξήσεις, σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2014, ως και της τάξης του 25%, ενώ τον Απρίλιο και το Μάιο, που πλέον μπαίνει στη σεζόν που ανήκει η τουριστική κίνηση, είχαμε αυξήσεις του 8% και του 7,5% αντίστοιχα, σε σχέση με τους ίδιους μήνες πέρυσι.

Σύμφωνα με εκτίμηση του αερολιμενάρχη Αχ. Τοπούζα, ο αριθμός των πτήσεων στη περίοδο του καλοκαιριού θα αυξηθεί περαιτέρω κατά 15%- 18%, ενδεχομένως και έως 20%, λόγω των πτήσεων charter αλλά και των νέων τακτικών γραμμών που ανακοινώνουν αεροπορικές εταιρείες.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως παρότι η πόλη χρειάζεται πολλές ακόμη συντονισμένες ενέργειες για την προβολή της ως τουριστικού προορισμού, είναι γεγονός ότι οι πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν από τον ΟΛΘ, για την προσέλκυση κρουαζιεροπλοίων αλλά και την αναβάθμιση των χώρων της 1ης προβλήτας έχουν συμβάλει θετικά στην τουριστική κίνηση, ενώ οπωσδήποτε η Θεσσαλονίκη θα γίνει απείρως ελκυστικότερη αν λυθούν τα προβλήματα της παράνομης στάθμευσης και της καθαριότητας.