Skip to main content

Σωματείο «μακεδονικής γλώσσας» εντάχθηκε στο μητρώο του υπ. Πολιτισμού (έγγραφο)

Το σωματείο «Μακεδονική Κίνηση Προώθησης της Μητρικής Γλώσσας Κρστε Μισιρκοβ» γνωστοποίησε πως εντάχθηκε στο μητρώο πολιτιστικών φορέων του υπουργείου

Αντιδράσεις και ερωτήματα έχει προκαλέσει έγγραφο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αφορά την ένταξη φιλοσκοπιανής οργάνωσης, που εκφράζει γραφικές απόψεις περί «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα, στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Το έγγραφο που δημοσίευσε η ίδια η οργάνωση, η οποία φέρει την επωνυμία «Μακεδονική Κίνηση Προώθησης της Μητρικής Γλώσσας "Κρστε Μισιρκοβ"», αναφέρει ότι η σχετική αίτηση που κατατέθηκε στις 22 Απριλίου ολοκληρώθηκε και συνεπώς η Κίνηση εντάσσεται επιτυχώς στο Μητρώο του ΥΠΠΟΑ.



Αξίζει να σημειωθεί πως η Κίνηση αυτή έχει ως στόχο την αναγνώριση «μακεδονικής γλώσσας», η οποία αναφέρεται μεν ως τέτοια στη Συμφωνία των Πρεσπών, με τη ξεκάθαρη παραδοχή όμως ότι ανήκει στην ομάδα των νοτιοσλαβικών γλωσσών.

Στη διαδικτυακή πλατφόρμα του υπουργείου Πολιτισμού με τους πολιτιστικούς φορείς η «Μακεδονική Κίνηση Προώθησης της Μητρικής Γλώσσας» πράγματι εντάσσεται στους εγγεγραμμένους φορείς.

Αυτό που απομένει πλέον είναι το υπουργείο Πολιτισμού να δώσει εξηγήσεις για το σκεπτικό και την αιτιολογία της έγκρισης του αιτήματος της Κίνησης, δεδομένου ότι δεν γίνεται σαφής αναφορά στη σλαβική καταγωγή της συγκεκριμένης γλώσσας.



Για το εν λόγω ζήτημα πάντως τοποθετήθηκε μέσω ανάρτησής του στο Facebook ο δήμαρχος Έδεσσας, Δημήτρης Γιάννου. Συγκεκριμένα ο ίδιος έγραψε:

«ΟΥ ΓΑΡ ΟΙΔΑΣΙ ΤΙ ΠΟΙΟΥΣΙ
Ένα έγγραφο που μας ντροπιάζει όλους!
Εμείς οι Έλληνες Μακεδόνες γνωρίζουμε τον πολιτισμό μας!
Ο Δήμος Έδεσσας είχε αρνηθεί να παραχωρήσει αίθουσα στον σύλλογο Μακεδονική Κίνηση Προώθησης της Μητρικής Γλώσσας «Κρστε Μισιρκοβ» για διδασκαλία της δήθεν γλώσσας τους.
Μία είναι η γλώσσα των Μακεδόνων, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ!
Μάλλον το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού δεν έψαξε να βρει τι πρεσβεύει ο συγκεκριμένος σύλλογος και τον έχει εντάξει στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων της χώρας μας.
Ζητούμε την άμεση αντίδραση των Μακεδόνων Βουλευτών και της ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού.
Ντροπή! Βρείτε τρόπο να ανακαλέσετε!».