Skip to main content

SOS από τα ψιλικατζίδικα για την απαγόρευση πώλησης τσιγάρων

Κινδυνεύουν με λουκέτο 1.000 ψιλικατζίδικα στη Θεσσαλονίκη, εάν περάσει τροπολογία που κατέθεσαν στη Βουλή 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Στα κάγκελα βρίσκονται οι καπνοπώλες της Θεσσαλονίκης για την τροπολογία που κατέθεσαν 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία προτείνεται να πωλούνται τα τσιγάρα και τα καπνικά προϊόντα μόνο από τα περίπτερα.

Η Ένωση Καπνοπωλών, Ψιλικών και Περιπτέρων Μακεδονίας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, απέστειλε επιστολή προς όλα τα κόμματα, τονίζοντας πως εάν περάσει η τροπολογία, 32.000 ιδιοκτήτες ψιλικατζίδικων σε ολόκληρη τη χώρα θα κλείσουν.

Όπως τονίζει στη Voria.gr ο πρόεδρος της Ένωσης, Κώστας Ιακώβου, αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη πωλούνται τσιγάρα από 1.500 καταστήματα, εκ των οποίων είναι περίπτερα τα 500. Εάν περάσει η τροπολογία, όπως λέει, 1.000 επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο. «Είναι ανεξήγητο αυτό που προσπαθούν να κάνουν. Είναι σαν να λένε ότι δεν τους ενδιαφέρουν χιλιάδες οικογένειες», επισημαίνει.

Όπως τονίζεται στη σχετική επιστολή, «αυτή τη στιγμή τα σημεία που πουλάνε τσιγάρα είναι τα ψιλικατζίδικα που πλέον λέγονται μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος, καταστήματα πώλησης καπνού, και περίπτερα ανέρχονται σε 40.000 σε όλη την Ελλάδα. Από τα οποία μόνο τα 8.000 περίπου είναι περίπτερα. Άρα εάν περάσει αυτή η τροπολογία-προσθήκη αυτομάτως την άλλη μέρα οι υπόλοιποι 32.000 περίπου θα πρέπει να κλείσουν. Τονίζουμε ότι οι υπόλοιπες 32.000 περίπου επιχειρήσεις είναι αμιγώς οικογενειακές και δεν θα μπορέσουν να  ανταπεξέλθουν οικονομικά. Ήδη υπάρχουν προβλήματα και θα διογκωθούν ακόμα περισσότερο με τη συγκεκριμένη τροπολογία–προσθήκη».

Οι καπνοπώλες επισημαίνουν ακόμη πως το 70% του τζίρου των καταστημάτων προέρχεται από την πώληση των τσιγάρων, σημειώνοντας πως με μια τέτοια μείωση της τάξεως των 70% στον τζίρο των εσόδων μιας επιχείρησης, είναι αναμενόμενο να μην μπορεί να ανταπεξέλθει και να καταστεί μη βιώσιμη. «Με το υπόλοιπο 30% είναι αδύνατον να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις οικονομικές απαιτήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει καθημερινά. Και αυτό φυσικά κατά συνέπεια είναι η μείωση των εσόδων στα ταμεία του κράτους κάτι το οποίο είναι σίγουρο ότι δε θέλει κανένας. Μπορείτε να απευθυνθείτε σε όποιον οικονομολόγο θέλετε, αλλά η απάντηση που θα πάρετε θα είναι ίδια με τα παραπάνω. Γιατί όλα είναι μία αλυσίδα και όλα συνδέονται μεταξύ τους», επισημαίνεται σχετικά.

Η επιστολή συνεχίζει:

«Αν ανατρέξετε στους Νόμους που λέει η τροπολογία και τους διαβάσετε στην ουσία λέει ότι δικαιούται να πουλάνε τσιγάρα μόνο τα περίπτερά τα οποία βάση του καθεστώς που ισχύει, οι άδειες που ανήκουν σε αναπήρους πολέμου μεταβιβάζεται στα τέκνα με αναπηρία άνω των 67% και τα μεγάλα σουπερμάρκετ! Οι περιπτώσεις είναι μηδαμινές και οι επιπτώσεις που θα προκύψουν θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία το κλάδου μας.

»Κρούουμε λοιπόν τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι εάν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προβούν στην ψήφιση της συγκεκριμένης τροπολογίας-προσθήκης, θα δημιουργήσει σοβαρό πλήγμα στο κλάδο των ψιλικατζίδικων, που πλέον λέγονται μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος, το οποίο σίγουρα θα προβεί σε ανεπανόρθωτη ζημιά, μη αναστρέψιμη!!!

»Το μέτρο αυτό δεν είναι ούτε «φιλολαϊκό», ούτε έχει σχέση με την προστασία των ανηλίκων. Σχετίζεται με την επιθυμία ορισμένων να κλείσει η αγορά και να μείνουν δεκάδες χιλιάδων ανθρώπων στο δρόμο, για να έχουν οι ίδιοι προνομιακή μεταχείριση σε βάρος χιλιάδων βιοπαλαιστών».

Η τροπολογία κατατίθεται αύριο, Τρίτη, στην επιτροπή του Υπουργείου Υγείας για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου «Προσαρμογή της Ελληνικής νομοθεσίας προς την Οδηγία 2014/40/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 3ης Απριλίου 2014 για την προσέγγιση των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων των κρατών μελών σχετικά με την κατασκευή, την παρουσίαση και την πώληση προϊόντων καπνού και συναφών προϊόντων και την κατάργηση της οδηγίας 2001/37/ΕΚ (αριθμ. L 127/1 της 29.4.2014), όπως το παράρτημα ΙΙ της Οδηγίας αυτής τροποποιήθηκε με την κατ' εξουσιοδότηση εκδοθείσα Οδηγία 2014/109/ΕΕ της Επιτροπής της 10ης  Οκτωβρίου 2014 για την τροποποίηση του παραρτήματος II της οδηγίας 2014/40/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου με τη θέσπιση της βιβλιοθήκης των εικονογραφικών προειδοποιήσεων που πρέπει να χρησιμοποιούνται για τα προϊόντα καπνού καθώς και άλλες συναφείς διατάξεις.» με θέμα: Τροποποίηση του ν. 3730/2008 «Προστασία ανηλίκων από τον καπνό και τα αλκοολούχα ποτά και άλλες διατάξεις.»