Skip to main content

Θεσσαλονίκη: SOS για το ΕΠΑΛ Ευόσμου-Καθηγητές φοβούνται για τη σωματική τους ακεραιότητα

Μαθητές και εξωσχολικοί βανδαλίζουν, ρίχνουν κροτίδες και επιτίθενται λεκτικά στο εκπαιδευτικό προσωπικό των ΕΠΑΛ, καταγγέλλει εκπαιδευτικός.

Σε σοβαρές καταγγελίες για τα όσα διαδραματίζονται από την αρχή της σχολικής χρονιάς στο 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου, τα όποια σε ένα βαθμό αντικατοπτρίζουν τη κατάσταση που επικρατεί στα Λύκεια Επαγγελματικής Κατάρτισης, προχωρά μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας του συγκεκριμένου σχολείου στη Voria.gr.

Τις τελευταίες ημέρες στο σχολικό συγκρότημα υπάρχει εκ νέου αναταραχή με νεαρά άτομα να προσπαθούν να προχωρήσουν σε κατάληψη. Το κλίμα είναι τεταμένο όπως αποδεικνύει η επίθεση που εξαπέλυσε ομάδα εθνικιστών σε βάρος ενός μαθητή από άλλο σχολείο και ενός φοιτητή που είχαν βρεθεί στο σχολικό συγκρότημα για να καλέσουν σε συμμετοχή στα αυριανό εκπαιδευτικό συλλαλητήριο.

Διαβάστε: Θεσσαλονίκη: Αναταραχή στα ΕΠΑΛ Ευόσμου - Κροτίδες στους διαδρόμους αναφέρουν μαθητές

Να σημειωθεί ότι τέλη Σεπτεμβρίου, λίγες ημέρες μετά τα θλιβερά γεγονότα στο 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, έκτροπα έλαβαν χώρα και στα ΕΠΑΛ της οδού Σμύρνης στον Εύοσμο, με ομάδες ατόμων να «στήνουν» επεισόδια.

Στο εσωτερικό των σχολικών μονάδων συμβαίνουν επίσης θλιβερά γεγονότα από μαθητές και εξωσχολικούς όπως βανδαλισμοί, ρίψη κροτίδων, λεκτικές επιθέσεις στο εκπαιδευτικό προσωπικό ακόμη και προπηλακισμοί σε βάρος καθηγητών.

«Υπάρχουν προπηλακισμοί καθηγητών και λεκτικές επιθέσεις, δεν σέβονται κανέναν και κυρίως τις γυναίκες, υπάρχει μια απαξίωση του εκπαιδευτικού. Οι εκπαιδευτικοί φοβούνται πλέον για την σωματική τους ακεραιότητα. Υπάρχουν παραβατικά άτομα, τα οποία κατά καιρούς δημιουργούν προβλήματα αλλά δεν μπορούμε να εντοπίσουμε ποιος κάνει τι κάθε φορά, αν είναι μαθητές ή εξωσχολικοί. Υπάρχουν 700 μαθητές που φοιτούν στο σχολικό συγκρότημα, αρκετοί είναι αυτοί που φορούν μάσκες, κουκούλες. Εμείς δίνουμε μάχη να κρατήσουμε το σχολείο, κάνουμε ό,τι μπορούμε αλλά δεν είμαστε αστυνομικοί, ούτε ντεντέκτιβ, ο ρόλος μας είναι παιδαγωγικός» αναφέρει στη Voria.gr μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας του 2ου ΕΠΑΛ.

Κραυγή αγωνίας

Ο ίδιος φοβάται ότι τα πράγματα δεν θα ηρεμήσουν, αν δεν παρθούν μέτρα. «Θα χάσουμε το σχολείο τελείως, δεν θα μπορούμε να το ελέγξουμε», επισημαίνει χαρακτηριστικά. Όπως σημειώνει, ότι αντίστοιχα γεγονότα έχουν παρατηρηθεί και σε άλλα σχολεία, κάτι που δείχνει ότι υπάρχει μια υποβόσκουσα ένταση, ο οποία κάποια στιγμή θα πρέπει να εκτονωθεί. «Κάτι πρέπει να γίνει αλλιώς τα ΕΠΑΛ θα χάσουν την καλή φήμη που δημιούργησαν τα προηγούμενα χρόνια. Το δικό μας σχολείο μέχρι πέρυσι είχε ένα καλό όνομα, βλέπω όμως με αυτήν την κατάσταση την καλή εικόνα να κινδυνεύει να χαλάσει» αναφέρει.

Το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου εκτείνεται σε ένα τετράγωνο στο ύψος της οδού Σμύρνης κάτω από τον Περιφερειακό. Τα δύο σχολεία είναι δίπλα δίπλα αλλά έχουν χωριστές αυλές και εισόδους, ενώ περιμετρικά υπάρχει περίφραξη, ωστόσο η έκταση τους είναι τέτοια που ο καθένας μπορεί να μπει χωρίς να γίνει αντιληπτός.

Διαβάστε: Θεσσαλονίκη: Βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης έξω από το ΕΠΑΛ Ευόσμου

Οι εκπαιδευτικοί του 2ου ΕΠΑΛ ζητούν από την πολιτεία να λάβει μέτρα, έτσι ώστε να προστατευτεί το σχολικό περιβάλλον, οι μαθητές αλλά και οι ίδιοι και ζητούν, τουλάχιστον ως μια πρώτη λύση, την τοποθέτηση ενός σχολικού φύλακα.